Saša Matijaš

Predsjednik Orijenta 1919 uoči prvoligaških kvalifikacija: “Klupska politika će ostati ista neovisno o plasmanu u Prvu HNL”

Ivan Volarić

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL

Ne vidim što bi se tu trebalo drastično promijeniti. One stvari koje polučuju rezultat, a na našem primjeru se to pokazalo tako, se ne mijenjaju - kaže Matijaš



RIJEKA Predsjednik je opet u gradu. Čim su se granice otvorile, Saša Matijaš je nakon višemjesečnog boravka u Njemačkoj, gdje ovaj riječki biznismen godinama uspješno razvija svoj privatni posao, doletio u rodni grad i između ostaloga uhvatio se rješavanja obimne klupske problematike. Nogometaši Orijenta 1919 počeli su prošloga utorka pripreme za prvoligaške kvalifikacije, ambiciozni čelnik »crvenih«, međutim, kao i uvijek, razmišlja korak unaprijed. Tišti ga puno toga, u prvom redu neizvjesnost oko ishoda kvalifikacija i kratkoća vremena za pripremu na ono što slijedi nakon toga…


– Zapravo, jedino što znamo je da igramo kvalifikacije za Prvu HNL – započeo je Matijaš. – Drugo ništa ne znamo i u vrlo smo nezgodnoj situaciji. Došao sam u ponedjeljak u Rijeku i s dopredsjednikom kluba Marinkom Koljaninom razgovarao 15 sati u komadu o svim detaljima. Pokušali smo vidjeti koje to stvari možemo predvidjeti da ne ostavimo sve za zadnji čas. Međutim, na kraju smo ustanovili da nam je sve osim datuma kvalifikacija u zraku. Prije svega nemamo natjecateljskih utakmica, moramo dakle organizirati pripremne utakmice protiv jakih suparnika, a ne trenira praktički nitko osim prvoligaša koji imaju svoje prvenstvene obaveze i zgusnusti raspored. S druge strane u samim tim pripremnim utakmicama moramo se koncentrirati na pripreme za kvalifikacije, a opet ne možemo samo o tome razmišljati jer kroz te utakmice moramo isprobati neke stvari za iduću sezonu. Treneru je vrlo teško balansirati između svega toga. Neposredno nakon kvalifikacija počinje novo prvenstvo, a prijelazni rok u tom trenutku tek počinje. Dakle, ni tu ne možemo nešto pripremiti unaprijed. Naravno da pritom nećemo imati isti pristup prijelaznom roku ukoliko napravimo iznenađenje u kvalifikacijama ili ostanemo u Drugoj HNL. Osim toga, ne zna se ni da li će zaživjeti novo pravilo o četiri mlađa igrača koja moraju početi utakmice u Drugoj HNL, pa i to da li ćemo igrati na Kantridi ili na Krimeji. Treba i stadion pripremiti za ono što nas očekuje… Po svim poljima smo otvoreni, a povrh svega tu je i pandemija koja može na puno toga utjecati. Pred nama je u svakom slučaju puno izazova i morat ćemo se dobro potruditi.


Neumoljiva statistika


Ali, sami ste »krivi« za takvo stanje, svojim dobrim rezultatima doveli ste se u situaciju da imate puno otvorenih pitanja?


Prinova u obitelji

U obitelj Saše Matijaša nedavno je stigla prinova – Gia Majlin. Supruga Nina i mala Gia su još uvijek u Njemačkoj pa Orijent još nije službeno dobio novu članicu i navijačicu.




– Ostale su u Njemačkoj, sređuju dokumente, papire neophodne za putovanje do Hrvatske. Očekujem ih u Rijeci do sredine srpnja – rekao je novopečeni ponosni otac.

– Tako je! Ja uvijek kažem da Bog nikada ne daje sve. On malo da, pa malo uzme. Kako nam je u Trećoj HNL poklonio da imamo sve domaće utakmice po sunčanom vremenu, tako nam je u Drugoj HNL donio puno domaćih utakmica po lošem vremenu. Možda je i ovo sve što imamo sada i sve ove uvjetne rečeno kazne donesu nešto dobro. Možda Bog sprema neku veliku nagradu za nas za koju još ne znamo. Nema ništa od kukanja, trebamo se uhvatiti ukoštac sa svim problemima i napraviti najbolje što znamo i možemo.


Što osobno očekuje od kvalifikacija u koje Orijent 1919 ulazi kao autsajder bez obzira na to koji će suparnik biti s druge strane centra?


– Gledajući povijest tih kvalifikacijskih ogleda, šanse su na strani prvoligaša. Statistika je dakle tu vrlo precizna, ali nije uvijek ključna i dogodio se nerijetko situacija koja ide mimo takvih statistika i tradicija. Nogomet je upravo zbog svoje nepredvidivosti zanimljiv i najvažnija sporedna stvar na svijetu. Ne opterećujemo se kvalifikacijama, svjesni smo da niti trener, niti mi u Upravi, a ni igrači nemaju čarobni štapić. Trebamo dati sve od sebe, a onda što se dogoditi – dogodit će se. Ne može nam se ništa strašno dogoditi nego da ne prođemo kvalifikacije. Bala će se hitati i takati i dalje na Sušaku neovisno o ishodima tih utakmica. Nemamo nikakvih imperativa, uostalom samim sudjelovanjem u kvalifikacijama ispisali smo jednu stranicu klupske povijesti. Ovo je ipak jedan od najvećih klupskih uspjeha u bogatoj stogodišnjoj povijesti kluba. I to će ostati zapisano. Pred nama je još puno praznih stranica koje moramo ispisati. Nećemo na ovome stati.


Filozofija uspjeha


I sami ste rekli da morate razraditi nekoliko scenarija, vjerojatno je posebno složen onaj prvoligaški. Koliko Orijent u tom dijelu može napraviti dodatni iskorak?


– Sve računamo, radimo i planiramo… Bitno je naglasiti da će Orijent 1919 ostati u okvirima mogućnosti u kojima je funkcionirao i do sada. Politika kluba će ostati ista neovisno o tome dali ćemo se plasirati u Prvu HNL ili ne. Ne vidim što bi se tu trebalo drastično promijeniti. One stvari koje polučuju rezultat, a na našem primjeru se to pokazalo tako, se ne mijenjaju. Kada smo došli u klub nije nam bio imperativ Prva HNL. Cilj je bio napredak kluba u svim segmentima i to smo svake sezone do sada uspjeli ostvariti. Zadovoljni smo ostvarenim, a naravno da na tome ne mislimo stati. Prirodno je da se uvijek želi više i bolje. To je sportsko razmišljanje. Napravili smo jako puno i nastojat ćemo napraviti još više, ali se nećemo opterećivati rezultatima jer da smo to činili prijašnjih sezona sigurno ne bi dogurali tu gdje jesmo – rekao je Matijaš.


Povratak Rijeci

Matijaša nije u rodnom gradu bilo više od tri mjeseca. Kompletnu korona-stanku proveo je u Njemačkoj.


– Ove godine sam sve skupa bio 20 dana u Rijeci. Inače sam u siječnju i veljači u Njemačkoj, a sada se na to nadovezala korona pa sam preko tri mjeseca u komadu izbivao iz Rijeke. Iskreno, nisam na to navikao. Meni je u Njemačkoj drugi dom, ali nije u tome bit. Jednostavno nisam naučio biti tako dugo vremena na jednom mjestu. Navikao sam putovati. Sve to je za mene bilo čudno, ali promijenile su se neke vrijednosti. Treba izvući najbolje iz onoga što nam se dogodilo u koroni. Sve to loše što nas je zadesilo sigurno je bilo i nešto za dobro.Treba izvući dobre stvari… – rekao je Matijaš.