Loši rezultati

Predsjednik Orijenta 1919: “Reakcija Flege je očekivana, srećom u klubu imamo iskusnog Koljanina”

Ivan Volarić

Saša Matijaš/Foto M. LEVAK

Saša Matijaš/Foto M. LEVAK

Trenerova reakcija je očekivana. I da nije tako postupio, došlo bi do toga. Siguran sam da su igrači svjesni situacije i da će izgurati cijelu ovu situaciju - rekao je predsjednik Saša Matijaš



RIJEKA Edo Flego više nije trener nogometaša Orijenta 1919. Epilog je to prošlosubotnjeg poraza nogometaša Orijenta 1919 od BSK-a, osmog proljetnog, koji je aktualne jesenske drugoligaške prvake odveo u – borbu za ostanak.


Crveni su ušli u – crvenu zonu. Čekaju ih četiri neizvjesna kola u kojima će, vjerojatno, morati osvojiti između četiri i šest bodova da bi izbjegli ono najgore. Flego je preduhitrio klupsku Upravu koja je uzalud čekala da se momčad trgne iz proljetne letargije (osvojeno je pet od 33 moguća boda u drugom dijelu sezone!), ali reakcija protiv sastava iz Bijeloga Brda, u utakmici koja je označena kvalifikacijskom, potvrdila je da su na Krimeji možda trebali i ranije posegnuti za uobičajenom šok terapijom.


Flego je unio cijeloga sebe u ovaj projekt, no na proljeće jednostavno nije uspio prevladati poteškoće s ozljedama i odlascima igrača i od raspoloživog kadra složiti u prvom redu homogenu skupinu igrača koja je u stanju na krilima velike bodovne zimnice uploviti u sigurnu luku.




Orijent 1919 sigurno nema kadar vrijedan borbe za vrh, ali ipak ima dovoljno kvalitete i kvantitete da je morao ranije prevladati brige oko drugoligaškog statusa i izbjeći utakmice poput posljednje protiv BSK-a u kojoj je momčad Orijenta 1919 izgledala kao da se odavno već pomirila s trećeligaškom sudbinom.


Katastrofalno proljeće


– Trenerova reakcija je očekivana. I da nije tako postupio, došlo bi do toga. Sada moramo u završnu borbu, ofenzivu u posljednja četiri kola, odnosno predstojećih 30 dana. Čvrsto vjerujem u ove igrače, dovedeni su na temelju jasnih kriterija, u prvom redu svojeg karaktera i discipline. Siguran sam da su svjesni stanja i da će izgurati cijelu ovu situaciju – govori predsjednik Saša Matijaš iz čijih riječi proizlazi da bi do smjene trenera došlo neovisno o njegovoj ostavci.


– Ostala su četiri kola do kraja i s obzirom na sve, nismo imali više što čekati. Definitivno smo u lošem nizu i proljetni učinak je katastrofalan. Tu nema potrebe stavljati lijepe naočale i tješiti se s nekim dobrim poluvremenom ili obećavajućom situacijom. Stvari su jasne. Bez obzira na igračke odlaske i velike probleme s ozljedama, vjerujem da u ovom trenutku imamo 15-ak dobrih igrača koji mogu izgurati ovu situaciju. Sigurno ova momčad nije toliko loša kao što to pokazuju rezultati u drugom dijelu sezone.


Situacija je teška, ali ne mislim da ti dečki, uz pravi pristup i reakciju, ne mogu ostvariti zacrtane ciljeve. Očekujem reakciju i novu energiju kod igrača već od iduće utakmice kod Dinama II. Što se Flege tiče, mislim da je kao i svaki trener koji je bio u Orijentu 1919 uživao podršku. Ako postoji sredina u kojoj trener ima bezrezervnu podršku, onda je to Orijent 1919. Međutim, u svakom pa i trenerskom poslu postoje određene zakonitosti.


Najiskusniji trener


Nismo Uprava koja voli mijenjati trenere, ali jednostavno sada više nema prostora i vremena – dodao je Matijaš, koji će po svemu sudeći kormilo nagnutog broda gurnuti u ruke dopredsjedniku kluba Marinku Koljaninu. Njemu će to biti treći put u Matijaševoj »eri« na Krimeji da uskače privremeno na klupu.


– Naša sreća je da u klubu imamo najiskusnijeg trenera u Drugoj HNL. Ako tko ima životnog i trenerskog iskustva, onda je to Marinko. Osim toga, najbolje poznaje ekipu, bio je praktički na svakom treningu i mislim da je to najlogičniji potez u ovom trenutku – rekao je čelnik Crvenih koji do kraja sezone gostuju kod Dinama II i Croatije Zmijavci, a na Krimeji dočekuju Solin i Opatiju.


Solin i Croatija su također u ugroženoj zoni, Dinamo II u sjajnoj formi ovoga proljeća. Opatijci će vjerojatno na Krimeju doći kao formalni trećeligaši. Međutim, sigurno će na Krimeji napraviti sve da izbjegnu takav scenarij po kojem bi u posljednjih 90 minuta ove sezone odlučivali o ostanku u ligi.