Uoči početka prijelaznog roka

PREDRAG RAČKI Iskusni nogometni menadžer objašnjava zašto bi Rijeka morala zadržati Čolaka

Denis Frančišković

RIJEKA – Prijelazni rok počinje za četiri dana, no sluteći prema vibracijama s Rujevice ovaj bi mogao biti daleko mirniji. I, naravno, manje prometniji nego ranijih godina. Dakako, vrata izlaznih transfera uvijek su otvorena ako na adresu klupa stigne kvalitetna i zanimljiva ponuda, no ovog ljeta prioritet je ipak stavljen na zadržavanje okosnice momčadi. To je donekle i logičan potez u trenutku dok tržište »ne prodiše«. A i Rijeka ove godine želi ostaviti više traga na euro sceni nego lani kad je ispadanje od Norvežana označeno promašajem sezone. Postojeći igrački kadar, jedan ili dva prava pojačanja, povratak nekih koji su dugo »out« (Raspopović, Tomečak, Pavelić, Vuk, Velkovski) te energija nekolicine mladih igrača – to bi mogla biti ovogodišnja formula za stvaranje opet konkuretne momčadi u nadlazećoj sezoni. Naravno, s Igorom Bišćanom na klupi kao trenerskom uzdanicom…Rijeka je uspješno i »blitzom« reagirala u slučaju Gorgon, kapetan će i sljedeće četiri godine predvoditi »bijele«, dok su se operacije »Čolak i Prskalo« malo rastegnule. Kod Čolaka je u pitanju »kočnica« zvana Hoffenheim, kod Prskala još uvijek nedolučnost da stavi potpis na ugovor s kojim bi zaključio karijeru na Rujevici. Ali i vjerovatno ostao na nekoj funkciji ili svoja iskustva prenosio u radu Omladinske škole.Domaće tržište zasad su najviše »otvorili« Osječani. Slobodni Jugović, a potom Boban, Ejupi, Pušić… dio su egzodusa iz Gradskog vrta jer »bijelo-plavi« idu na generalnu rekonstrukciju momčadi i vjerojatno igrači koji su »na radaru« brojnih hrvatskih prvoligaša. Pa i Rijeke…

Jedna figura


– Mislim da će ove godine prijelazni rok malo »kasniti«. Zašto? zato što klubovi počinju ranije igrati kvalifikacijske utakmice u Europi i svi će htjeti u tim međunarodnim utakmicama vidjeti kvalitetu igrača – tvrdi Predrag Rački, poznati riječki nogometni menadžer i naravno vrsni poznavatelj prilika u domaćem i ino nogometu. – Sama HNL i nije toliko zanimljiva kao što mi mislimo. Europske utakmice puno su bolji izlog i mjerilo, to su momčadi koja su izborile veću scenu i tu je koncentracija kvalitete. Tu je i Europsko prvenstvo do 21 godine koje uskoro počinje u Italiji i San Marinu, a prate se i igrači na U-20 svjetskoj smotri. U Europi su dosad igrači odlazili u druge klubove na kapaljku, sve nekako stoji.Rački upozorava na još jednu bitnu situaciju u trenutnoj mirnoći tržišta.– Što se događa? Dosta je u velikim klubovima pomaknuti jednu figuru i sve se mijenja. Primjerice nekog dobrog igrača iz Juventusa ili Manchester Cityja, onda se sve pomiče i zakotrlja i u drugim klubovima – dodaje Rački.Kad je u pitanju riječki prvoligaš Rački poseban naglasak stavlja na zadržavanje jednog igrača – Antonija Mirka Čolaka, prvog napadača i drugog strijelca kluba.– Po meni Čolak je kapitalan igrač za Rijeku. On je igrač šesnaesterca i »bijeli« bi ga trebali zadržati. Ako ga izgube momčad će izgubiti dubinu i igrača koji prvi napada domaću zadnju liniju. Dečko je hrabar i odlučan što se vidjelo i u finalu Kupa protiv Dinama kad je Theophilea »istukao« i nametnuo mu se. Govorilo se da su Dilaver i Theophile najbolji par u hrvatskoj ligi, a u toj utakmici Čolak je bio dominantan. I u skoku i u duelima, dao je gol, sudjelovao u akcijama… S druge strane Rijeka teško može sada naći takvog igrača u tim godinama. Ja ga posebno u HNL-u ne vidim. A i dečko je pravi profesionalac. I jako zahvalan igrač – naglašava riječki menadžer po kojem niti bazen bivše države više nije tako pun kao nekada.– Ovaj prijelazni rok neće ponuditi nešto veliko. Nema baš puno pravih igrača na horizontu koji se mogu tek tako dobiti. A Slovenija i BiH kao najbliža, ipak su iscpljena tržišta. Ovaj put kojim Rijeka kreće u zadržavanju igrača po meni je najbolji, naravno uz vlastite mlade igrače. No, navijači moraju biti i strpljivi, ne ide to tek tako lako i preko noći – kaže Pedo.

Mladi igrači


Rijeka po njemu ne treba očekivati čuda u Europi, ali ima svoje šanse. Pogotovo ako zadrži ovu momčadi i dovede jednog ili dva igrača više klase.– Rijeka bi sada sigurno prošla dalje ako dobije nekog koji je ekvivalent Sarpsborgu, vjerujem da se ono ispadanje više ne bi ponovilo. A za skupine Europske lige naravno treba malo sreće. Sreće treba uvijek i u životu i sportu. Treba i strpljivosti. Prvo treba stvoriti igru pa onda i rezultat. Ako pak Rijeka uspije dovesti jednog ili dva igrača koji rade razliku napravit će velik posao. Ali na tržištu ih je zasad teško naći. I zato je po meni ta orijentacija na mlade jako dobra. Zašto ne bi igrali Vuk, Bušnja, Smolčić, Pandur, Lepinjica…? Oni bi u budućnosti mogli biti nositelji igre. Evo u Hajduku su imali legiju stranaca pa su se ipak odlučili za svoje mlade snage što se pokazalo boljim rješenjem. Tko je prije toga čuo za Bradarića? – pita se Rački koji smatra da Rijeka u ovoj situaciji ide dobrim putem.Momčad je stabilna, a vremana za reakciju uvijek ima…– Rijeka ove sezone nije bila dobra nego odlična. Uzela je Kup Dinamu što nitko nije očekivao, osvojila drugo mjesto u prvenstvu. Istina bilo je tu uspona i padova, bolan poraz od Hajduka, porazi od Gorice… Ali i to je normalno. No, utakmicu u Puli trener Igor Bišćan jako je dobro pripremio, a Bjelica je pogriješio u igri s dva zadnja vezna, a preferira ofenzivni nogomet. Trofej Kupa ukrasio je sezonu i to sasvim zasluženo – zaključuje Rački.