Promjene kalendara

Poznat termin ždrijeba domaćinstva kvalifikacija za Prvu HNL, Superkup tek u siječnju, Dinamo predlaže na neutralnom terenu

Ivan Volarić

Nogometaši Orijenta 1919 u petak će saznati gdje će igrati prvu utakmicu protiv Istre 1961/Foto Arhiva NL

Nogometaši Orijenta 1919 u petak će saznati gdje će igrati prvu utakmicu protiv Istre 1961/Foto Arhiva NL

ukoliko nogometaši Rijeke 1. kolovoza na Šubićevcu osvoje Kup Hrvatske, igrat će jednu utakmicu protiv novog-starog prvaka Dinama krajem siječnja



RIJEKA  Nogometaši Orijenta 1919 prošloga vikenda definitivno su saznali koja prvoligaška momčad će im se suprostaviti na putu prema Prvoj HNL. Sve pretpostavke dobile su i konačnu potvrdu: Krimejčane početkom kolovoza čekaju dva ogleda protiv Istre 1961, momčadi koja godinama već uspješno odrađuje nokaut oglede za ostanak u društvu najboljih hrvatskih momčadi. Ono što se još uvijek ne zna je mjesto odigravanja prve, odnosno uzvratne utakmice, a postoji i mogućnost pomicanja termina druge utakmice. Ždrijeb će se na zahtjev vodstva Orijenta 1919 održati ovoga petka u 13 sati umjesto idućega tjedna.


Nova prvoligaška i drugoligaška sezona trebala bi početi 14. i 15. kolovoza


– U razgovorima s povjerenikom Prve HNL Josipom Breznim zatražili smo da ždrijeb bude barem krajem ovoga tjedna kako bismo što prije saznali gdje igramo i mogli podrediti naše aktivnosti ishodu ždrijeba. Ionako su sve činjenice poznate pa nema potrebe čekati idući tjedan – govori dopredsjednik Orijenta 1919 Marinko Koljanin.


Proslava Oluje




Prva utakmica trebala bi se igrati 2. kolovoza, a uzvrat je zamišljen tri dana kasnije. No, s Krimeje su već sada najavili da će tražiti pomicanje druge utakmice zbog proslave Oluje. Jasno, pod uvjetom da se uzvrat igra u Rijeci.


– Prva utakmica je 2. kolovoza, dan ranije je finale Kupa, a moguće je pomicanje s 5. na 6. kolovoza, ali da bi se to usvojilo oba kluba moraju dati svoju suglasnost – objašnjava povjerenik Josip Brezni.


Nova prvoligaška i drugoligaška sezona trebala bi početi 14. i 15. kolovoza, 8. kolovoza trebao se odigrati Superkup, no zbog situacije oko koronavirusa i natiskanog kalendara bit će iznimno ove sezone prebačen za tjedan uoči proljetnog dijela sezone. Dakle, ukoliko nogometaši Rijeke 1. kolovoza na Šubićevcu osvoje Kup Hrvatske, igrat će jednu utakmicu protiv novog-starog prvaka Dinama krajem siječnja. Obično se ta utakmica igrala na stadionu prvaka, no i tu postoji jedna novina koja bi mogla zaživjeti.


Neutralni teren


Dinamo je izašao s prijedlogom da se Superkup, kao i finale Kupa, igra negdje na neutralnom terenu zbog promocije nogometa. Ne vidim razloga zašto se taj prijedlog ne bi usvojio. S obzirom na to da će se idući Superkup igrati u siječnju, jasno je da će se nastojati taj susret odigrati negdje uz more gdje ipak vladaju bolji klimatski uvjeti nego na kontinentu – objasnio je Brezni i dometnuo kako će se ždrijeb Prve HNL odraditi prije uzvratne utakmice kvalifikacija s time da će Orijent 1919 i Istra 1961 zajedno u bubanj.


Pritom će se naravno voditi računa da Rijeka i Orijent 1919 imaju kontra brojeve, odnosno da se, u slučaju da se Krimejčani probiju u Prvu HNL, izbjegnu dvije prvoligaške utakmice u Rijeci istoga vikenda. O istom će morati voditi računa i povjerenik Druge HNL ukoliko Opatijci izbore plasman u Drugu HNL, a Krimejčani se ne uspiju progurati u elitni hrvatski nogometni rang natjecanja.