Ima slike, nema tona

Povratak nogometa obilježio je jedan poljubac i tišina s tribina: “Tek sada ćemo cijeniti moć navijača…”

Davor Petrović

Ovako izgledaju tribine stadiona Borussije Moenchengladbach/Foto REUTERS

Ovako izgledaju tribine stadiona Borussije Moenchengladbach/Foto REUTERS

Čujem dovikivanje trenera i igrača i imam osjećaj da gledam direktni prijenos treninga. Drago mi je što se nogomet vratio, jer to nam je bilo potrebno. Međutim, čini mi se da će nam trebati vječnost za privikavanje na nove uvjete u igri. Tek sada ćemo još više cijeniti moć navijača na tribinama - poručio je preko društvenih mreža Cesc FabregasZAGREB Nastavak Bundeslige obilježio je jedan poljubac u obraz, odnosno bliski kontakt suigrača Dedrycka Boyate i Marka Grujić, prilikom proslave jednog od golova za pobjedu Herthe na gostovanju kod Hoffenheima (3:0). Razlog je, naravno, kršenje socijalne distance u vrijeme pandemije koronavirusa. Preciznije, prošlog se tjedna danima govorilo da igrači golove moraju slaviti na sigurnoj udaljenosti, a Boyatina pusa za Grujića definitivno ne spada u tu kategoriju.


Svjetski mediji odmah su počeli nagađati o sankcijama za dvojac iz Herthe, a vodstvo Bundeslige reagiralo je ljudski, objasnivši da su smjernice za proslavu golova tek preporuka, a ne pravilo zbog kojeg bi trebalo izricati kazne. Svejedno, ta je situacija pokazala koliko apsurda nosi igranje nogometa u strogo kontroliranim uvjetima.


– Nadam se da ljudi razumiju Boyatu i Grujića. Svi smo bili negativni na šest testiranja na koronavirus, s time da je zadnje održano dan prije utakmice, a takve emocije su neizostavni dio nogometa. Inače ne bi bilo smisla da ga igramo – opravdao je svoještićenike Bruno Labbadia, trener Herthe, kojem je to bio debitantski nastup na klupi Berlinčana.


Pokretne stepenice
No, to nije bio jedini apsurd. Kako bi se ispoštovalo pravilo održavanja socijalne distance, momčadi su na teren izlazile sa suprotnih strana, nije bilo međusobnog rukovanja, a kapetani i suci su držali razmak prilkom bacanja novčića uoči početka utakmice. Samo nekoliko trenutaka kasnije, započela je igra, prepuna duela, uklizavanja i gužvi u prekidima i stajanja u živom zidu…


Istovremeno su treneri, članovi njihovih stručnih stožera i pričuvni igrači sjedili na klupama s maskama preko lica, razmaknuti po dva metra. Štoviše, zbog nedostatka mjesta, na nekim stadionima su morali ići u prve redove tribina


Istovremeno su treneri, članovi njihovih stručnih stožera i pričuvni igrači sjedili na klupama s maskama preko lica, razmaknuti po dva metra. Štoviše, zbog nedostatka mjesta, na nekim stadionima su morali ići u prve redove tribina. Na primjer, Hoffenheim je na svoju Rhein-Neckar-Arenu morao s obližnjeg aerodroma dovući pokretne stepenice koje se koriste za izlazak iz aviona, kako bi pričuvni igrači mogli brzo sići s tribine na teren.
Da ne bude zabune, jasno je da sve mjere te postoje s razlogom u svakodnevnom životu. Međutim, teško se oteti dojmu da gube smisao kada su u pitanju nogometaši koji u zadnja dva tjedna žive u strogo kontroliranim uvjetima i prošli su mali milijun testiranja na koronavirus.


Apsurdno izgleda i igranje pred praznim tribinama, ali to je više nego nužno. Uostalom, dovoljno je podsjetiti da širenje zaraze na sjeveru Italije ubrzala utakmica osmine finala Lige prvaka između Atalante i Valencije, odigrana prije tri mjeseca u Milanu. Jednostavno, aktualna epidemiološka situacija zahtijeva igranje bez prisustva gledatelja.


Cesc Fabregas/Foto REUTERS


– Čujem dovikivanje trenera i igrača i imam osjećaj da gledam direktni prijenos treninga. Drago mi je što se nogomet vratio, jer to nam je bilo potrebno. Međutim, čini mi se da će nam trebati vječnost za privikavanje na nove uvjete u igri. Tek sada ćemo još više cijeniti moć navijača na tribinama – poručio je preko društvenih mreža Cesc Fabregas, koji je, kao i cijela nogometna Europa, s velikom dozom znatiželje htio vidjeti kako će izgledati vrhunski nogomet u doba korone.


Alibi


Naime, nije tajna da vodeće lige Starog kontinenta žele čim prije nastaviti natjecanje i zaključiti sezonu. Iz tog razloga nogometaše je zanimalo kao izgleda utakmica na praznom stadionu. Igrajući za Arsenal, Barcelonu i Chelsea, Fabregas to nije mogao doživjeti. Doduše, zadnjih godinu i pol dana je u Monacu, što će reći da zna kako izgleda utakmica na stadionu koji nije ispunjen do posljednjeg mjesta. Opet, i u takvim uvjetima navijači proizvode buku i stvaraju atmosferu.


Brojni navijači iz zemalja koje se mogu pohvaliti punim stadionima nisu mogli doći k sebi. Mnogi od njih su preko društvenih mreža objašnjavali da im je bilo više nego bolno gledati prijenose nastavka Bundeslige


No, vrhunski igrači nisu jedini na koje je nogomet bez gledatelja ostavio snažan dojam. Brojni navijači iz zemalja koje se mogu pohvaliti punim stadionima nisu mogli doći k sebi. Mnogi od njih su preko društvenih mreža objašnjavali da im je bilo više nego bolno gledati prijenose nastavka Bundeslige, a neki su ustvrdili da nogomet u takvom okruženju gubi intenzitet.


Naravno, vrhunski igrači njemačkih klubova također su isticali da im je čudno igrati pred praznim tribinama. Štoviše, neki su u tome tražili dio alibija za slabija izdanja. S druge strane, golman Eintrachta Kevin Trapp u startu je odbacio takva opravdanja nakon domaćeg poraza od Borussije iz Mönchengladbacha (1:3).


– Njima je bilo isto kao i nama. Zbog toga prazne tribine ne mogu biti isprika. To nije stvar navijača nego koncentracije – zaključio je Trapp.