Počinje novo doba

POVIJESNI ISKORAK Suci će koristiti VAR već na prvim susretima osmine finala Lige prvaka!

Hina

VAR će se upotrebljavati i na finalu Europske lige, te na EP-u mladih reprezentacija/Foto REUTERS

VAR će se upotrebljavati i na finalu Europske lige, te na EP-u mladih reprezentacija/Foto REUTERS

Sutrašnje utakmice Manchester United – PSG, te Roma – Porto ostati upisane u povijest kao prve utakmice u elitnom natjecanju europskog nogometa na kojima se koristila video tehnologija.ZAGREB  Premda je Video Assistant Referees (VAR) tehnologija u Ligu prvaka trebala ući od iduće sezone, VAR će se početi koristiti već ove sezone i to od osmine finala.


Tako će sutrašnje utakmice Manchester United – PSG, te Roma – Porto ostati upisane u povijest kao prve utakmice u elitnom natjecanju europskog nogometa na kojima se koristila video tehnologija.


UEFA je najprije bila protiv korištenja VAR-a ove sezone, iako je on u upotrebi u nekim jačim europskim ligama, a i korišten je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Međutim, odlučila ga je ranije uvesti zbog čestih sudačkih pogrešaka.
»Uvjereni smo da će uvođenje VAR-a biti korisno za naša natjecanja jer će pružiti dragocjenu pomoć službenim osobama i omogućiti nam da smanjimo pogrešne odluke,« kazao je šef Uefinih sudaca Talijan Roberto Rosetti.


Bivši sudac je naglasio kako su njegove kolege pozitivno reagirale na uvođenje video tehnologije.


»Tijekom proteklih nekoliko mjeseci održali smo razne tečajeve s našim vrhunskim sucima i svi su reagirali pozitivno.«


Rosetti je naglasio kako VAR nije savršen, ali će pomoći sucima da donesu ispravne odluke.


»Točnost je svakako važnija od brzine. Ipak, vrijeme je važno, a mi želimo da sudačke odluke budu što učinkovitije.«


Izvršni odbor UEFA-e odlučio je također, upotrijebiti VAR i u finalu UEFA Europske lige ove godine, u završnici Lige nacija, te završnom turniru Europskog U-21 prvenstva na kojem će sudjelovati i mlada hrvatska vrsta.