Nogomet

Potvrđeno izbacivanje Rusije iz dodatnih kvalifikacija za SP, CAS odbio žalbu Ruske nogometne federacije

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

No, napominje Reuters, te odluke još nisu pravomoćne, jer su pojedini postupci još u tijeku, a CAS još nije objavio datum ročišta



ZUERICH Sud sportske arbitraže (CAS) u Lausannei odbio je žalbu Ruske nogometne federacije koju je Međunarodni nogometni savez (FIFA) isključio iz dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022 u Kataru zbog vojne agresije Rusije na Ukrajinu.


Rusi su se u polufinalu kvalifikacija trebali suočiti s Poljacima krajem ovog mjeseca, ali ih je FIFA diskvalificirala. Poljaci su se tako bez borbe plasirali u odlučujući drugi krug dodatnih kvalifikacija gdje ih čeka bolji iz susreta Šveđana i Čeha.


CAS je u utorak potvrdio i odluku UEFE da ruski klubovi do daljnjega ne smiju sudjelovati u europskim kupovima.




No, napominje Reuters, te odluke još nisu pravomoćne, jer su pojedini postupci još u tijeku, a CAS još nije objavio datum ročišta.


“Osporena odluka FIFA-e ostaje na snazi ​​i svim ruskim momčadima i klubovima i dalje se suspendira sudjelovanje u FIFA natjecanjima. CAS-ov arbitražni postupak se nastavlja. Trenutno se konstituira vijeće arbitara i stranke razmjenjuju pismene podneske”, stoji u priopćenju CAS-a.


Rusija se žalila na odluke FIFE i UEFE, ističući da je riječ o “ekstremnom obliku diskriminacije”. Cilj žalbi bio je povratak svih momčadi u natjecanja, posebice povratak reprezentacije u kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo u Katar, uz naknadu štete zbog isključenja.


Zbog rata u Ukrajini ruski sportaši isključeni su iz većine sportskih natjecanja diljem svijeta.