Završni turnir

Portugal u finalu Lige nacija: Fantastičan hat-trick Ronalda

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Portugal će u finalu u nedjelju igrati protiv pobjednika dvoboja Nizozemska – Engleska koji je na rasporedu u četvrtak u Guimaraesu



PORTO Nogometna reprezentacija Portugala izborila je plasman u finale završnog turnira prvog izdanja Lige nacija nakon što je u polufinalu u Portu pobijedila Švicarsku sa 3-1 uz tri gola Cristiana Ronalda.


Napadač talijanskog prvaka Juventusa doveo je Portugal u vodstvo u 25. minuti iz slobodnog udarca, a potom u samoj završnici susreta golovima u 88. i 90. minuti razriješio pitanje pobjednika. Strijelac za Švicarsku bio je Ricardo Rodriguez (56-11m).


Portugal će u finalu u nedjelju igrati protiv pobjednika dvoboja Nizozemska – Engleska koji je na rasporedu u četvrtak u Guimaraesu.




Bila je to zanimljiva utakmica, s mnogo prilika na obje strane.


Prvu priliku na utakmici imali su Švicarci već u trećoj minuti, no Shaqirijev udarac iz neposredne blizine obranio je Rui Patricio. Portugalci su uzvratili u 12. minuti kada Cristiano Ronaldo loše pucao s ruba kaznenog prostora nakon što je Akanji poklonio loptu domaćinu. Samo dvije minute kasnije Shaqiri je lijepo ubacio u kazneni prostor, no Seferović je promašio loptu u izglednoj poziciji.


Portugal je stigao do vodstva u 25. minuti golom Cristiana Ronalda iz slobodnog udarca sa 25 metara. Švicarski vratar Yann Sommer je stajao u strani u koju je pucao Ronaldo, ali nije najbolje reagirao. Najbolju priliku u prvom dijelu Švicarci su imali u 42. minuti kada je Zakarija povratnom loptom uposlio Sefefovića, a ovaj pogodio vratnicu.


U 56. minuti dogodila se nevjerojatna situacija. Švicarska je izjednačila iz kaznenog udarca, premda je njemački sudac Brych prije toga dosudio kazneni udaraca za domaćine. Međutim, nakon pregleda VAR-om presudio je kako je prekršaj prvo bio u portugalskom kaznenom prostoru. Bila je to akcija kod koje je Semedo srušio Seferovića, no Brych nije pokazao na bijelu točku, već je pustio portugalsku kontru.



U nastavku akcije Schar je srušio Bernarda Silvu i njemački sudac je dosudio jedanaesterac za Portugal. Međutim, iz VAR sobe su mu javili da pregleda snimku i Brych je poništio svoju odluku pokazavši jedanaesterac za Švicarsku kojeg je realizirao Rodriguez.


Kada se već činilo kako bi susret mogao otići u produžetke, ‘ukazao’ se Ronaldo i golovima u 88. i 90. minuti razriješio pitanje pobjednika. Za 2-1 je zabio nakon odlične povratne lopte Bernarda Silve, a potom i nakon brze kontre pogodivši suprotni kut švicarskog gola.


Portugal je završni turnir izborio u grupi ispred Italije i Poljske, dok je Švicarska bila prva u skupini ispred Belgije i Islanda.


Dodajmo, kako će pobjednik Lige nacija dobiti 10.5 milijuna eura, drugo mjesto donosi 9 milijuna eura, nagrada za treće mjesto je osam, a četvrto sedam milijuna eura.


Hrvatska je u premijernom izdanju Lige natjecanja nastupila u elitnom razredu u skupini 4 u kojoj je osvojila posljednje mjesto iza Engleske i Španjolske. »Gordi Albion« je prvom mjestom izborio završni turnir, a ‘vatreni’ su trećim mjestom pali u niži razred natjecanja Ligu B, a ždrijeb će biti u siječnju ili veljači iduće godine.


Utakmica za 3. mjesto je 9. lipnja u Guimaraesu (15.00), a finale je istog dana u Portu (20.45).


PORTUGAL – ŠVICARSKA 3-1


PORTO. Stadion Dragao – 49.000 gledatelja; Sudac Felix Brych (Njemačka);


Strijelci: 1-0 Ronaldo (25), 1-1 Rodriguez (56-11m), 2-1 Ronaldo (88), 3-1 Ronaldo (90)


Žuti kartoni: Xhaka, Schar, Shaqiri


Crveni kartoni: –


Portugal: Rui Patrício – Semedo, Pepe (od 62. Fonte), Ruben Dias, Raphael Guerreiro – Ruben Neves, William Carvalho, Bruno Fernandes (od 90+1 Moutinho), Bernardo Silva – Cristiano Ronaldo, Joao Felix (od 70. Guedes)


Švicarska: Sommer; Mbabu, Schar, Akanji, Rodríguez – Zakaria (od 71. Fernandes), Xhaka, Freuler (od 89. Drmic), St Zuber (od 83. Stefen) – Shaqiri – Seferović