Liga nacija

Poraz “kockastih” bez posljedica s igračem manje

Davor Petrović

Mateo Kovačić/Foto PIXSELL

Mateo Kovačić/Foto PIXSELL

Razigrani Kovačić je zavukao dvije lopte iza Ruija Patricija, osiguravši Hrvatskoj ostanak u elitnoj skupini Lige nacija



SPLIT Do ovoga je utorka Mateo Kovačić je u 62 nastupa za Hrvatsku zabio samo jedan gol, i to Gibraltaru, prije pet i pol godina. A onda je došla utakmica s Portugalom na Poljudu… Razigrani Kovačić zavukao je dvije lopte iza Ruija Patricija, osiguravši Hrvatskoj ostanak u elitnom rangu Lige nacija. Naime, Švedska je izgubila od Francuske u Parizu (2:4) i ispala je na gol-razliku.


HRVATSKA – PORTUGAL 2:3

Stadion Poljud. Bez gledatelja. Sudac: Michael Oliver 5,5 (Engleska). Strijelac: 1:0 Kovačić (29′), 1:1 Ruben Dias (53′), 1:2 Felix (60′), 2:2 Kovačić (65′), 2:3 Ruben Dias (90′). Žuti kartoni: Rog, Perišić (Hrvatska), Cristiano Ronaldo (Portugal). Crveni karton: Rog (Hrvatska).


HRVATSKA: Livaković 5,5, Juranović 6,5, Lovren 6,5, Škorić 7, Bradarić 6,5, Rog 5,5, Modrić 7, Kovačić 8 (od 91′ Bašić), Pašalić 6,5 (od 64′ Brekalo), Vlašić 6,5 (od 84′ Oršić), Perišić 6.




PORTUGAL: Rui Patricio 6, N. Semedo 6, R. Semedo 6,5, Dias 7,5, Mario Rui 6 (od 71′ Cancelo), Moutinho 7, Danilo 6,5, Fernandes 6 (od 48′ Trincao), Felix 7 (od 71′ Silva), Ronaldo 6, Jota 6,5 (od 77′ Paulinho).

Završno kolo ovog ciklusa Zlatko Dalić je odigrao s obranom koja se našla na okupu sada i nikad više. Bekovske pozicije su pokrivali Josip Juranović i Domagoj Bradarić, a na stoperima su bili Dejan Lovren i Mile Škorić, koji se reprezentaciji priključio dan prije utakmice. Vezni red su činili Luka Modrić, Marko Rog, Kovačić i nešto istureniji Mario Pašalić, dok je napad prepušten Ivanu Perišiću i Nikoli Vlašiću.


Ukratko, Dalić se odlučio za varijantu bez klasične špice. To je bilo i razumljivo jer Ante Budimir i Bruno Petković tek su se nedavno vratili u puni pogon, što znači da još uvijek nisu potpuno fit. Nešto slično Hrvatska je igrala prije mjesec dana, kada je u Zagrebu poražena Švedska, samo što su tom prilikom naijstureniji vili Perišić i Josip Brekalo.


Početnih deset minuta je prošlo u osrednje jakom tempu, uz puno opreza s obje strane. Hrvatska je pokušavala ugroziti suparnika preko desnog boka, no Juranovićevi centaršutevi nisu stizali na prave adrese, dok su Portugalci igrali na mahove, kao da čekaju pogrešku hrvatske obrane.


Prve prave prilike su stigle nakon tog uvodnog odmjeravanja snaga, i to s bokova. Portugalski napadači su u dva navrata bili za nekoliko centimetara nakon dobrih centaršuteva, a Hrvatska je zaprijetila u 23. minuti, kada je Vlašić ubacio s desne strane. Perišić je tu loptu glavom spustio na peterac Pašaliću, kojeg su gosti ipak uspjeli blokirati.


Šest minuta kasnije Portugalci nisu imali odgovor na novi napad. Odlično dodavanje na desnu stranu je izbacilo Pašalića, koji je poslao prizemnu loptu na vrh peterca, u prazan prostor prema kojem je jurio Kovačić. Rui Patricio uspio je obraniti prvi udarac, ali lopta se odbila otkuda je i došla. Kovačić je bio neumoljiv iz drugog pokšaja – 1:0.


Hrvatska je u tim trenucima izgledala bolje i imala je inicijativu. Tako je u 37. stigla kontra preko Perišića, koji je s lijeve strane centrirao na vrh peterca, prema Juranoviću, koji je pobjegao Mariju Ruiju. Bila je to fantastična prilika za povećanje prednosti. Na žalost Hrvatske, Juranović je odlično skočio i pucao, tražeći kut, ali lopta je prošla s pogrešne strane stative.


Tu su Portugalci shvatili da moraju ubaciti u višu brzinu, i to su napravili. Igrala se 40. minuta kada je Joao Moutinho iz slobodnog udarca s boka ubacio loptu u šesnaesterac Hrvatske, gdje se najbolje snašao Danilo Pereira, opalivši iz voleja. Na njegovu žalost, Livaković je još jednom potvrdio da ove jeseni brani u životnoj formi


Gosti su na sličan način pokušali stići do izjednačenja na početku drugog dijela. Moutinho je izveo jo jedan slobodan udarac s boka, no ovoga puta je lansirao loptu prema drugoj stativi. Tamo je najviši u skoku bio Ruben Dias, na kojeg je domaća obrana zaboravila. Srećom po hrvatske ambicije, lopta je preletjela nekoliko centimetara iznad prečke.


Međutim, naklonost Fortune je ubrzo isparila. Naime, Rog je u 51. minuti neoprezno startao s leđa na Cristiana Ronalda, priskrbivši si drugi žuti karton. Figuru viška Portugalci su ekspresno iskoristili nakon slobodnog udarca u izvedbi svoje najveće zvijezde. Preciznije, Livaković je obranio Ronaldov pokušaj, a Ruben Semedo je prihvatio odbijanac i proigrao svog imenjaka Diasa – 1:1.


Sudbina se još jednom narugala Hrvatskoj nakon točno sat vremena igre. Sijevnula je duga lopta iz zadnje linije Portugala, a Diogo Jota je utrčao iza leđa domaće obrane i pomogao si rukom. Međutim, engleski sudac Michael Oliver to nije registrirao i pustio je nastavak akcije koja je okončana golom Joaoa Felixa na Jotino dodavanje – 1:2.


U tim trenucima se činilo da bi Portugal opet mogao do vrha napuniti Livakovićevu mrežu. Međutim, samo pet minuta kasnije semafor je proknjižio izjednačenje. Napad po desnoj strani okončan je dodavanjem u šesnaesterac za Vlašića, koji je dao “rolicu” za Kovačića. Uslijedio je filigranski precizan prizemni udarac uz stativu – 2:2.


Portugalci su i dalje imali inicijativu, što je i normalno kada nominalno jača momčad ima igrača više. Igrala se 90. minuta kada se Livaković iz junaka prometnuo u tragičara. Naime, njemu je nakon kornera za Portugal ispala lopta ispred Diasa, koji je iz blizine zatresao mrežu – 2:3.