Vrijedan jubilej

PONOSNI STOGODIŠNJAK Svečanom Skupštinom obilježeno sto godina NK Crikvenice

Igor Duvnjak

Domaćini i gosti svečane Skupštine crikveničkog stogodišnjaka/Foto S. DRECHSLER

Domaćini i gosti svečane Skupštine crikveničkog stogodišnjaka/Foto S. DRECHSLER

U proteklom stoljeću nogometna igra je oduševljavala generacije Crikveničana, kako one koji su igrali, tako i one koji su ih gledali. Svi su se s radošću okupljali podno Kotora uz bistri potok koji je kao žila kucavica unosio svježinu u naš nogometni život. I ta voda koja teče simbolizira život, a naš nogometni život kao i sveukupno življenje bio je protkano usponima i padovima. Ali ukupno gledajući, mi smo dobitnici - rekao je predsjednik Crikvenice Marko Prpić



CRIKVENICA Vruće listopadske zrake sunca su grijale ulazak u crikvenički hotel Omorika s morske strane, u dvorani ovog hotela brojnim uzvanicama i uzvanicima te sudionicima i organizatorima svečane Skupštine Nogometnog kluba Crikvenica srca je od zadovoljstva grijala činjenica da sudjeluju na velikoj svečanosti na kojoj obilježavaju jubilej za pamćenje ovog poznatog, uzornog i nadaleko popularnog nogometnog kolektiva. Na samom početku Joso Butorac je u svom zapaženom stilu otpjevao “Lijepu našu”, mnogi nazočni su je spontano zapjevali sa njim, da bi na samom početku bila i minuta šutnje u znak sjećanja i za počast tolikim preminulim nogometašima, trenerima i klupskim djelatnicima te simpatizerima Crikvenice, kao i poginulim pripadnicima Hrvatske vojske. Dvorana je bila puna kao šipak, brojni su bili oni koji su htjeli svjedočiti događaju za pamćenje, među njima je bilo i niz imena koji su davnih godina obilježavali povijest crikveničkog nogometa kao primjerice Ive Katnić – Aje.


Svima se prvo vrlo srdačno obratio predsjednik Crikvenice Marko Prpić. Za njim i najbližim mu suradnicima je marljivi ovogodišnji rad u organizaciji obilježavanja ovog jubileja, počevši od gostovanja hrvatske mlade reprezentacije u Crikvenici, dolazaka na ovdašnji stadion Hajduka i Rijeke te sadašnje organizacije ove uspjele svečane Skupštine u Omorici. Krenuo je Prpić od prvih koraka ovog sporta u Crikvenici, “češljao” je povijest kluba, prisjećajući se brojnih igrača raznih generacija. 


– Obilježavanje stote obljetnice organiziranog igranja nogometa u našem mjestu ispunja nas ponosom i pijetetom na naše očeve i djedove i pradjedove koji su znali početkom 20. stoljeća prepoznati modernu igru čiji će magični rekvizit, kožna lopta (naši su rekli bala), opčiniti cijeli svijet. U proteklom stoljeću nogometna igra je oduševljavala generacije Crikveničana, kako one koji su igrali, tako i one koji su ih gledali. Svi su se s radošću okupljali podno Kotora uz bistri potok koji je kao žila kucavica unosio svježinu u naš nogometni život. I ta voda koja teče simbolizira život, a naš nogometni život kao i sveukupno življenje bio je protkano usponima i padovima. Ali ukupno gledajući, mi smo dobitnici – rekao je Marko Prpić. – Dobitnici smo jer nam je Svevišnji podario ovaj lijepi zavičaj koji su naši stari sačuvali za nas, a dobitnici smo za svu radost što nam je priuštio svečar, najstariji klub u gradu. Turističku Crikvenicu posjećivali su inozemni gosti, tako i Česi koji su donijeli nogometnu loptu i naše mlade naučili pravilima ove igre. Poduzetno društvo, Roko Car-Žan, Luka Gržičić, Milovan Gašparović, Gjorgije Ivančić, Tončić Car, Jozo Matejčić-Kopanjina, Robert Mrzlavić i Razmo Škiljan utemeljiše 1919. godine nogometni klub imenom Velebit. Prvu zvaničnu utakmicu odigrao je s ekipom Bakra na blagdan vele Gospoje, nebeske zaštitnice crikveničke župe 15. kolovoza 1919. godine.




Gradonačelnik Damir Rukavina je značajno poručio što nogomet znači za ovaj grad te koliko se ovdje cijeni kvalitetni sport.


– Velika mi je čast da vas mogu pozdraviti na ovako impozatnoj proslavi velikog jubileja, stote godine NK Crikvenica – rekao je između ostaloga. – Mi smo grad zdravlja i sporta, to uostalom, i ide zajedno. Grad smo koji posvećuje veliku pažnju sportu, pomaže ovdašnje klubove, a istovremeno izgrađuje i vrhunske sportske objekte. Nogomet je inače najvažnija sporedna stvar na svijetu, hvala svima vama što ste doprinjeli važnosti ove igre. 


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU