Bivši čelnici UEFE i FIFE

Počelo suđenje Platiniju i Blatteru zbog sumnjive isplate 2011. – prijeti im pet godina zatvora

Hina

Reuters

Reuters

Tužiteljstvo ih tereti da su nezakonito pribavili, na štetu FIFE, dva milijuna švicarskih franaka (1.8 milijuna eura), koje je primio Platini,



U srijedu je u Švicarskoj počelo suđenje bivšem čelniku UEFE Michelu Platiniju i bivšem predsjedniku FIFE Seppu Blatteru, kojima se sudi za sumnjivu isplatu dodijeljenu Platiniju 2011. godine.


Dvojica bivših čelnika europskog i svjetskog nogometa pojavit će se pred Saveznim kaznenim sudom u Bellinzoni, a presuda u slučaju, koji je uništio njihove karijere, trebala bi biti donešena 8. srpnja.


Francuzu Platiniju (66) i 86-godišnjem Švicarcu Blatteru prijeti kazna do 5 godina zatvora zbog “prijevare, nepoštenog upravljanja, zlostavljanja povjerenja i korupcije”.




Tužiteljstvo ih tereti da su nezakonito pribavili, na štetu FIFE, dva milijuna švicarskih franaka (1.8 milijuna eura), koje je primio Platini, temeljem ugovora iz 1999. godine između njih dvojice,a kojim se Francuzu za savjetodavne usluge isplaćivala godišnja naknada od 300.000 švicarskih franaka. U siječnju 2011., više od osam godina nakon završetka savjetničke djelatnosti, Platiniju je Blatter, odnosno FIFA, uplatila dva milijuna švicarskih franaka, na temelju navodnih zaostalih potraživanja.


Za tužiteljstvo je riječ o neutemeljenom plaćanju, dobivenom vještim dovođenjem u zabludu unutarnje kontrole FIFE lažnim tvrdnjama dvojice čelnika.