Borba za ostanak

Pobjeda Rijeke u Varaždinu mogla bi biti ključna u raspletu borbe za ostanak u ligi

Davor Petrović

Pobjeda Rijeke u Gradu baroka definitivno bi ostavila Koprivničane u prvoligaškom društvu



ZAGREB  Pobjeda Rijeke na gostovanju u Koprivnici prilično je zakomplicirala četveroboj za očuvanje prvoligaškog statusa, u kojem, uz Slaven Belupo, sudjeluju Lokomotiva, Varaždin i Istra 1961. Naime, do kraja prvenstva ostala su još samo dva kola, a teorija kaže da svaki od ta četiri kluba može ispasti iz HT Prve lige.


– Naš sveti cilj je ostanak. Dok postoji nada, borit ćemo se za svaku loptu na utakmicama koje su pred nama. To je jedini ispravan put jer još ništa nije gotovo. U idućem kolu nam dolazi Rijeka, i to je meč-lopta za nas – objašnjava Zoran Kastel, trener Varaždina, nakon osvojenog boda na gostovanju kod Dinama.


Suvišno je objašnjavati da na sličan način razmišljaju i njegovi tri kolege, na klupama klubova sa začelja. Bodovni učinak u najnepovoljniji položaj stavlja Puljane, koji se, sasvim sigurno, nadaju pomoći susjeda s druge strane Učke. Konkretnije, ukoliko u idućem kolu Istra 1961 pobijedi Slaven Belupo, a Rijeka bude uspješnija od Varaždina, stvari će se zakomplicirati za dva kluba sa sjevera Hrvatske.




– Ova sezona je baš duga i mukotrpna, a pred nama su još dvije utakmice. Sada idemo u Pulu po bodove i ostanak u ligi, tako da sigurni dočekamo zadnje kolo – poručuje Tomislav Stipić, trener Slaven Belupa.


Naravno, i on shvaća da je niz loših rezultata u zadnjih pet kola skupo koštao njegovu momčad. Koprivničani su bili u dosta komotnoj situaciji nakon iznenađujuće pobjede na gostovanju kod Gorice, no zatim su, u navedenom razdoblju, osvojili samo jedan bod, a to ih je gurnulo do ruba.
Stoga se i Stipić i njegovi štićenici nadaju pomoći Rijeke. Naime, bez obzira na ishod međusobne utakmice u zadnjem kolu, već sada se zna da Slaven Belupo ima bolji omjer s Varaždinom. Budući da ih sada dijele tri boda, to znači da bi pobjeda Rijeke u Gradu baroka definitivno ostavila Koprivničane u prvoligaškom društvu. Bolje rečeno, u tom slučaju Varaždin nikako ne bi mogao preskočiti Slaven Belupo na ljestvici.


U ovom trenutku teorija dopušta razne mogućnosti, s time da dosta njih uključuje međusobne omjere. Štoviše, otvorene su i tri varijante s tri bodovno izjednačena kluba na začelju nakon zadnjeg kola, što znači da bi trebalo raditi ljestvicu njihovih međusobnih utakmica. U tim kombinacijama bi se mogli spojiti Slaven Belupo, Lokomotiva i Istra 1961, zatim Lokomotiva, Varaždin i Istra 1961, odnosno Slaven Belupo, Lokomotiva i Varaždin.


Najintrigantnije djeluje rasplet u kojem bi sva četiri kluba sezonu zaključila s 32 boda. Doduše, to i nije pretjerano realno, no povijest nogometa puno je puta pokazala da se i čuda mogu dogoditi. U takvom raspletu, Lokomotiva bi, u međusobnim ogledima, imala 18, Istra 1961 17, Slaven Belupo 14 i Varaždin 12 bodova.


Bitka za ostanak

7. Slaven Belupo 31
8. Lokomotiva 30
9. Varaždin 28
10. Istra 1961 26


Raspored u posljednja dva kola:



35. kolo
Istra 1961 – Slaven Belupo
Lokomotiva – Osijek
Varaždin – Rijeka


36. kolo
Slaven Belupo – Varaždin
Hajduk – Lokomotiva
Osijek – Istra 1961