SuperSport HNL

Pobjeda Rijeke u Kranjčevićevoj stvorit će enormni pritisak za Hajduk i Dinamo uoči derbija

Davor Petrović

Nediljko Labrović i Jorge Obregon/Foto V. KARUZA

Nediljko Labrović i Jorge Obregon/Foto V. KARUZA

Derbi će se pretvoriti u svojevrsnu eliminacijsku utakmicu  



ZAGREB Što se tiče subotnjeg programa idućeg kola SuperSport HNL-a, sigurne su samo dvije stvari. Kao prvo, derbi Hajduka i Dinama na Poljudu, čiji početak je zakazan za 19.30, sasvim sigurno bit će najgledanija utakmica tog dana u Hrvatskoj. To je jasno kao dan.


Kao drugo, nekoliko stotina tisuća ljudi će u ranijem terminu, od 17 sati, navijati za Rudeš. To se najvećim dijelom odnosi na one kojima srce jače zakuca na spomen Hajduka ili Dinama. Naime, ako Rijeka trijumfalno prođe kroz Kranjčevićevu, derbi na Poljudu dobit će dodatnu dozu ionako enormnog pritiska i pretvorit će se u svojevrsnu eliminacijsku utakmicu.


Naravno, bez obzira na ishode idućeg kola HNL-a, ništa neće biti odlučeno. Međutim, u slučaju da Rijeka ostvari očekivano i osvoji tri boda, situacija će postati vrlo nezgodna za dva najtrofejnija hrvatska kluba. Zapravo, u ovoj situaciji najbolje se poslužiti riječima Ivana Tomečaka koji je u nedavnom intervjuu za naš list istaknuo da će klub koji u subotu doživi poraz na Poljudu doživjeti teški nokaut.


Remi




Naravno, nogomet nudi i onu treću varijantu, neriješeni rezultat. Međutim, ako Rijeka pobijedi Rudeš, remi neće odgovarati ni Hajduku ni Dinamu, i to ne samo zbog prestiža i prilike za nanošenje štete najvećem rivalu. Takav rasplet za sobom bi povukao povećanje bodovnog zaostatka za liderom HNL-a u poodmakloj fazi sezone, s time da i jedne i druge još čeka odlazak na Rujevicu.


Najosnovnija matematika, naime, jasno govori da bi subotnja kombinacija pobjede gostiju u Kranjčevićevoj i remija na Poljudu stvorila razmak od šest bodova između Rijeke i Hajduka. Modri bi u tom slučaju ostali na trećem mjestu sa sedam bodova i utakmicom manje od lidera, s time da im nitko ne može jamčiti da će im to odrađivanje zaostatka iz 5. kola 17. travnja donijeti pobjedu nad Varaždinom na stadionu Maksimir.


Statistike derbija na Poljudu iz dvije prethodne i ove sezone daje prednost Hajduku, a isto govore brojke vezane uz Sergeja Jakirovića. Za početak, Dinamo je na zadnjih pet gostovanja kod Hajduka postigao samo jedan gol, uknjiživši tri remija i dva minimalna poraza. Zatim Jakirović je ove sezone na Poljudu izgubio kao trener Rijeke, a zatim i na modroj klupi, s time da je na tim utakmicama prepuštao inicijativu Hajduku, čekajući priliku iz brze tranzicije.


Važnost ovog derbija, pak, sugerira određenu promjenu taktičkog pristupa. Pri tome Dinamov najveći problem predstavlja zdravstveno stanje Martina Baturine koji je prije dvanaest dana doživio istegnuće zadnje lože. Zadnje informacije iz Maksimirske 128 govore da bi on trebao biti spreman za derbi na Poljudu, a zdrav razum sugerira da tu postoji određeni rizik.


Petkovićev poučak


Zapravo, dovoljno se sjetiti slične situacije iz prvog dijela sezone, kada je Bruno Petković zaradio istu ozljedu uoči deset dana gostovanja u Splitu. On je tada izrazio želju da bude u početnoj postavi, a Jakirović ga je poslušao. Dinamo je doživio poraz, a Petković je obnovio ozljedu zbog čega je pauzirao još deset dana.


Baturina je, doduše, na raspolaganju imao nešto više vremena za oporavak, no jasno je da postoji sličan rizik, s time da je ovo puno delikatnija faza sezone za klub iz Maksimirske 128. Naime, iduća srijeda Dinamu donosi još jedno gostovanje u Splitu, u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Bolje rečeno, dvije utakmice na Poljudu u razmaku od četiri dana mogle bi usmjeriti modru sezonu.


S druge strane Mislav Karoglan ima većih problema od Jakirovića. Njemu u konkurenciji za derbi neće biti ozlijeđeni Filip Uremović i kartonirani Dino Mikanović, a dvojbeni su Ivan Lučić i Fahd Moufi, dok je Josip Brekalo tek završio oporavak i pitanje je ima li snage za cijelu utakmicu. Naravno, i za Hajduk vrijedi isto, odnosno jasno je da bi mu sezonu mogla odrediti ta dva sučeljavanja s Dinamom.



Standings provided by Sofascore