SP u Kataru

Peterostruki svjetski prvaci nadaju se večerašnjem povratku Neymara, Brazilci od 1990. nisu ispali u osmini finala

Tomislav Volarić

Neymar/Foto REUTERS

Neymar/Foto REUTERS

Samo zato što igramo protiv Brazila, ne znači da ćemo biti sretni samo činjenicom da smo stigli do toga - rekao je Hwang Hee-chan



RIJEKA Večeras će se od 20 sati u osmini finala Svjetskog prvenstva susresti Brazil i Južna Koreja, koja je iznenađujućom pobjedom nad Portugalom (2:1) osigurala drugo mjesto u skupini H ispred Urugvaja i Gane. Brazil je unatoč porazu od Kameruna (1:0) zadržao prvo mjesto u skupini G, a najveću brigu u brazilskom stožeru izaziva ozljeda Neymara, čiji je nastup i dalje pod upitnikom. Podsjetimo, zvijezda PSG-a je zadobila ozljedu gležnja u utakmici sa Srbijom, a izbornik Tite neće moći računati ni na Alexa Tellesa i Gabriela Jesusa, što Neymarovom povratku daje još više na važnosti. Pogotovo što je Brazil s Neymarom jedna, a bez njega druga momčad.


Pele


– Njegov nastup puno ovisi o treninzima, treba vidjeti koliko je njegova ozljeda ozbiljna i je li moguće izdržati bol koja će sigurno postojati. To znam jer sam sâm imao taj oblik ozljede. Ako sve bude po planu, Neymar bi trebao nastupiti, ali tu odluku ostavljam izborniku i liječnicima – rekao je kapetan brazilske reprezentacije Thiago Silva.


Izbornik Adenor Leonardo Bacchi, ili jednostavno Tite, bio je precizniji. Na pitanje hoće li Neymar igrati, odgovorio je kratko i jasno:




– Da. Uvijek volim krenuti u utakmicu s najboljim igračima – rekao je Tite.


Nogometnu javnost rastužila je vijest kako je legendarni brazilski nogometaš Pele u vrlo lošem zdravstvenom stanju nakon što je prije nekoliko dana premješten na palijativnu skrb, kako bi mu se ublažili bolovi i olakšalo disanje. Liječnici su morali prekinuti kemoterapiju jer tijelo 82-godišnjaka više ne reagira na nju, a sigurno je kako će večerašnja utakmica zbog toga biti posebno emotivna za brazilske igrače.


Borba do kraja


Brazil je slavio u posljednjih sedam utakmica osmina finala na Svjetskim prvenstvima, a posljednji put kada to nisu uspjeli kobna je bila Argentina 1990. godine. S druge strane, Južna Koreja je posljednji put igrala osminu finala 2010. godine protiv Urugvaja, koji je pobijedio s 2:1, dok su »Azijski tigrovi« 2002. kada je Južna Koreja ugostila Svjetsko prvenstvo zajedno s Japanom, bili bolji od Italije (2:1). Ipak, poznat je mentalitet azijskih reprezentacija koje će se boriti do kraja bez obzira na to tko je s druge strane, a tome ide u prilog i izjava Hwang Hee-chana, strijelca odlučujućeg pogotka u susretu s Portugalom.


– Samo zato što igramo protiv Brazila, ne znači da ćemo biti sretni samo s činjenicom da smo stigli do toga. Naš je cilj pobijediti i dati našim ljudima razlog da budu sretni. Ponavljam, nismo sretni samo zato što smo ovdje, želimo odigrati pravu utakmicu i pobijediti – rekao je Hwang Hee-chan.


Bolji iz ogleda Brazil – Južna Koreja igrati protiv boljeg iz susreta Hrvatske i Japana.