Liga prvaka

Pep Guardiola nakon spektakla u Manchesteru ne misli stati: “U Madrid idemo napraviti šou”

Igor Duvnjak

Pep Guardiola/Foto REUTERS

Pep Guardiola/Foto REUTERS

Slavit ćemo samo ako ostanemo vjerni sebi, druga opcija za pobjedu ne postoji - kaže trener Manchester Cityja



RIJEKA  Kao što su 26. listopada 1881. godine u Tombstonu suspregnutog daha ljudi pratili glasoviti obračun kod OK Korala, tako je proteklog utorka cijeli nogometni planet uzdisao u hičkokovskom obračunu velikana Manchester Cityja i Real Madrida. Tombston međutim spada u povijest, a Manchester je desetljećima itekakva nogometna sadašnjost, prvo zaslugom Uniteda, a već duže vremena susjeda Cityja. I sada je s Realom igrom i rezultatom dokazao kako ima momčad dostojnu najprestižnijeg naslova, titule prvaka Europe, bez obzira na to što je na koncu po pobjedi (4:3), belgijskog umjetnika De Bruynea i ostalih »Građana«, ispalo po onoj Ante Biće Mladinića o – »velikom prometu, a maloj zaradi«. Pritom su City i Real oduševili neutralne ljubitelje nogometa golova vatrometom za prepričavanje.


– Bila je to dobra utakmica između dviju momčadi punih kvalitetnih igrača, a rezultat je takav, kakav je – mogao je samo uzdahnuti Guardiola, nekadašnji majstor sredine terena, igrač najviše klase i trener čije momčadi kultiviraju onu famoznu »geometriju igre«. – Pobijedili smo, odmorit ćemo se, odigrati susret s Leedsom i onda putujemo u Španjolsku. Moje skromno iskustvo govori da se mora prijeći preko ovakvih stvari da bi se osvojila titula. Rezultat je mogao biti i bolji, ali Real je uvijek Real. Trebaju nam dvije vrlo dobre izvedbe protiv njega, a prvu smo odradili. Sad moramo i drugu.


Vojskovođa već hrabri svoju postrojbu za odlučujuću bitku u Madridu.




– Ovo je bio dobar test naše osobnosti, a u Madrid putujemo da bismo pobijedili i u drugom ogledu. Promašili smo dosta šansi, ali smo ih i stvorili. Bili smo u završnici cijelo vrijeme. Nitko se ne može žaliti na rezultat, izvedbu, na bilo što. Ponosan sam i nevjerojatno sretan zbog toga kako smo odigrali pred cijelim svijetom protiv momčadi koja je iskusnija od nas u ovakvim utakmicama. U Madridu nećemo slaviti budemo li igrali kao što smo u drugom poluvremenu, ali budemo li ponovili dijelove ove utakmice, onda ćemo pobijediti. Želimo se pokazati na Santiago Bernabeuu, želimo ondje napraviti šou. Slavit ćemo samo ako ostanemo vjerni sebi, druga opcija za pobjedu ne postoji.
Njegov veliki suparnik, također kao igrač velikan sredine terena, Carlo Ancelotti, bez Casemira i Marcela je u Manchesteru bio kao u šetnji po kiši u poderanim cipelama – promočilo je u obrani. Carvajal je kumovao kod tri od četiri domaća gola.


– Igrači se nisu držali plana koji je dogovoren u svlačionici. Plan nije bio da igramo tako ofenzivno i napadamo. Plan je bio da se bolje branimo, što baš i nismo radili. Moramo se bolje braniti u ovakvim utakmicama i to je ono što tražim od igrača. Sigurno će i Pep reći da su napadači imali dosta bolju utakmicu od defenzivaca u oba tima – uzdisao je iskusni Ancelotti. – Poraz nikad nije pozitivna stvar, ali važno je da se nismo predali do kraja.


Nije mogao zaobići legendarnog francuskog strijelca Karina Benzemu, autora »doppiette« s Građanima, koji je u Realu još od 2009. godine i sa čak 320 golova je uvjerljivo treći najbolji strijelac svih vremena u ovoj sportskoj instituciji.


– Benzema? Ne znam hoće li osvojiti Zlatnu loptu, ali nema igrača njegovih kvaliteta – rekao je trener o udarnoj igli Madrižana.


Za Francuze je Panenka iz penala zaključio ovu epohalnu erupciju golova.


– To je stvar samouvjerenosti i mentaliteta, ja imam toliko povjerenja u sebe. Sada sam pokušao i ispalo je dobro – kazao je Benzema.


Real je ratničkim mentalitetom do polufinala progutao dva krupna zalogaja, PSG i Chelsea. Cijeli nogometni svijet nestrpljivo će iščekivati hoće li mu treći – Manchester City – zastati u grlu.