Europski iskorak

Pep Guardiola nakon povijesnog uspjeha Cityja: “Nije stvar samo u novcu…”

Zlatko Horvat

Pep Guardiola/Foto REUTERS

Pep Guardiola/Foto REUTERS

Pep je konačno sa svojom momčadi napravio iskorak u Europi, kakav je odavno priželjkivao vlasnik Mansour bin Zayed Al Nahyan



RIJEKA Manchester City konačno je dočekao veliki rezultat u Ligi prvaka pod Pepom Guardiolom. Plasman u finale ostvaren je preko PSG-a uz 11. pobjedu u 12 susreta Lige prvaka ove sezone, uz jedan remi, što je izjednačenje rekorda po sadašnjem sistemu natjecanja, ustanovljenog u sezoni 2003./2004. Za Pepa Guardiolu i njegovu momčad znakovito je da su rekorderi Real Madrid (2013./2014.), Barcelona (2014./2015.) i Bayern (2019./2020.) – osvajali naslove prvaka. Nakon triju razočaravajućih ispadanja u četvrtfinalu (Lyon, Tottenham, Liverpool) i jednim u osmini finala (Monaco), Pep je konačno sa svojom momčadi napravio iskorak u Europi, kakav je odavno priželjkivao vlasnik Mansour bin Zayed Al Nahyan.


– Ovo je prvo finale Lige prvaka za naš klub i zbog toga sam vrlo ponosan. Želim pohvaliti i igrače koji nisu igrali. Svi su oni zaslužili da budu u momčadi, svi su dali svoj doprinos i sada je vrijeme za slavlje. Nakon toga moramo osigurati naslov u Premier ligi i onda ćemo imati dva ili tri tjedna za pripremu finala Lige prvaka. Ljudi misle da je lako izboriti finale Lige prvaka. Sada kada smo u tome konačno uspjeli, sav naš rad u proteklih četiri i pet godina dobio je smisao. Nije stvar samo u novcu. U krivu je tko tako razmišlja – kaže Guardiola.


Riyad Mahrez je s dva pogotka potopio Parižane, koji nisu mogli računati na ozlijeđenoga Kyliana Mbappea, kojem bi ovo ispadanje moglo olakšati odluku o odlasku iz PSG-a.




– Nismo bili dobri u prvom poluvremenu, ali vodili smo 1-0 i imali smo dobar osjećaj. U nastavku smo odigrali dobro, mogli smo zabiti i više golova. Naš plan nije bio da igramo na kontre, ali oni su nas morali pritisnuti, a mi smo stvarno dobri u kontranapadima – rekao je Mahrez.


Prošle sezone PSG izgubio je u Lisabonu od Bayerna, sada su zapeli u polufinalu.


– Igrali smo onako kakav je bio plan. Počeli smo dobro, dominirali, stvarali šanse, a malo je momčadi koje mogu dominirati protiv Manchester Cityja. Ponekad trebate imati sreće u određenim trenucima. S druge strane, oni su zabijali dok smo mi igrali visoki presing. Čestitam Manchester Cityju na fantastičnoj sezoni, a ujedno ponosan sam na svoje igrače. Naravno da je loše što nismo mogli računati na Kyliana Mbappea, ali to nam ne može biti alibi – rekao je trener PSG-a Mauricio Pochettino.


Ostao je još Istanbul i finale 29. rujna. Manchester City je prvi put u finalu Lige prvaka.


– Postali smo dio povijesti. Ali još uvijek je ostala jedna utakmica – poručio je Raheem Sterling.