Novo prvenstvo

Ove subote počinje Serie A, Milan brani Scudetto u žestokoj konkurenciji

Igor Duvnjak

Zlatan Ibrahimović i suigrači s trofejom istekom prošle sezone/Foto REUTERS

Zlatan Ibrahimović i suigrači s trofejom istekom prošle sezone/Foto REUTERS

Ljuti rival, gradski susjed Inter, Juventus, vječiti kandidat za prvaka, u prvom su planu onih što žele oteti titulu, ambiciozni Napoli, probuđena Roma i niz drugih vrebat će svaku priliku



RIJEKA  »Via al campionato«, počinje prvenstvo, vječito je to draga poruka ušima milijuna talijanskih tifosa, koji su tijekom ljetnih valova vrućine čekali i dočekali povratak na scenu njihove najveće miljenice, Serie A. Jednostavno žive s calciom i omiljenim im klubom u zemlji gdje se bez tog sporta ne može, nije ga zaboravljao ni slavni pjevač Totto Cotugno kada je u osvajanju Europe ondašnjim hitom »Italiano vero« uz špagete, predsjednika partizana, nezaboravnog Sandra Pertinija, iskaknuo i »moviolu na TV-u«, analizu spornih trenutaka s nogometnih utakmica. Istina, bila je to era kada su u Italiji igrale najjače svjetske zvijezde za razliku od danas, ali i bez ondašnjeg blještavila je riječ o poslovično magično privlačnom nadmetanju klubova lige koja je kroz desetljeća lansirala i europske i svjetske klupske prvake. Zanimljivo, u Rijeci odavno djeluju organizirani klubovi navijača tamošnjih svjetskih velikana, Intera, Juventusa i Milana.


Sada ta talijanska nogometna priča kreće od tog novog početka nakon što je onu prošlu, bilo to iznenađenje ili ne, kao protagonist okončao Milan, slavio je scudetto koji će braniti od naleta itekako jake konkurencije kalibra susjeda i najljućeg rivala Intera, vječitog kandidata za naslov Juventusa, a kako neizvjesnost daje nužni draž sportu, moguća su iznenađenja te će vječno ambiciozni Napoli, probuđena Roma i tko zna tko još iz prikrajka vrebati svaku ukazanu priliku.


Blistava tradicija


Milanov naslov je možda nekog iznenadio, ali sastav koji je sezonu ranije bio viceprvak, baštinik blistave tradicije, znao je načiniti nužni iskorak na krilima snage kluba uz kvalitetu trenera Stefana Piolija, naravno i igrača, sve uz podršku brojnih tifosa. Rossoneri poslovično imaju velike, najveće ambicije, ne razmišlja se samo o obrani scudetta, već i o što značajnijem glasu u uglednom europskom koru, u Ligi prvaka. Pioli pritom može računati na kvartet istaknutih imena koji će se pridružiti neuništivom asu Zlatanu Ibrahimoviću na čelu s Charlesom De Ketelaereom, tu su još Yacine Adli i Tommaso Pobega.




U svlačionici susjeda Intera manje će se čuti hrvatski govor s obzirom na to da je prepolovljen tandem naših svjetskih vicepravaka, Ivan Perišić je otišao u Tottenham, ostao je samo Marcelo Brozović. U sastavu ionako ima pretumbacija, otišli su recimo Arturo Vidal u Flamengo i Matias Vecino u Lazio, da ne govorimo o Čileancu Alexisu Sanchezu, koji se odlučio za Marseile Igora Tudora. Uz to, velikan PSG jako želi slovačkog braničkog asa Milana Škriniara, čiji bi odlazak otvorio napukline u obrambenom zidu. Tifosi radosno gledaju k napadu, uzdaju se u majstorije tandema »Lu-La«, golove Romelua Lukakua, vraćenog iz Chelseaja, te Lautara Martineza.


«Stara dama« (čitaj Stara lija) Juventus, gladna naslova prvaka, vratila je veznjaka Francuza Paula Pogbu, u Torinu nekad jednog od najboljih igrača svijeta, pitanje je u kakvom će stanju biti po sivim sezonama u Manchester Unitedu. Uz 34-godišnjeg Argentinca Angela Di Maríju, valja mu stvarati igru u momčadi koja je izgubila igrače kalibra Giorgija Chiellinija i Matthijsa De Ligta, novak Gleison Bremer i ostali trebaju izmišljati šanse ne bi li se probudio Dušan Vlahović, projektil na raspolaganju trenera Maxa Allegrija, čija se eksplozija još uvijek čeka.


Car Dybala


Argentinski napadački umjetnik Paulo Dybala u torinskim sezonama je čekan i na koncu ipak nije dočekan i prodan je Romi. Kada je dolazio u klub gdje je trener karizme jednog Josea Mourinha, dočekan je kao car, takvim se dočekom u Rimu nije mogao pohvaliti ni legendarni Falcao. Dovedeni su u Romu uz to i Nemanja Matić, Georginio Wijnaldum, Zeki Celik… Mourinho ima mogućnosti za kombiniranje ove postave Giallorossa. Susjed mu na klupi Lazija Maurizio Sarri pak, kako klub »steže remen«, nema manevra za kombiniranje, teško da golovi Cira Immobilea (182 gola, 13. svih vgremena u Serie A) mogu biti lijek najavljenim »bolestima«. I »južnije je tužnije«, velikan iz Campanije Napoli je ostao bez dviju udarnih igli iz onih najboljih 100 strijelaca Serie A svih vremena, legende kluba Lorenza Insignea (96 golova) i nedavno proglašenog počasnog građana Napulja, osebujnog belgijskog majstora Driesa Mertensa (113 golova), otišao je i Kalidou Koulibaly, kako velikan PSG snažno vabi Fabiana Ruiza, slika momčadi trenera Luciana Spallettija ne djeluje impresivno u odnosu na momčadi koje će dolaziti igrati pod Vezuv na stadion Maradona. Druga je stvar što temperamentni napuljski tifosi, navikli na velike domaće i međunarodne uspjehe iz ere »MaGICe«(Maradona – Giordano – Careca), dojam je ovog puta da će im mnogo toga ostati samo na snovima.


Sve navedeno su nagađanja, bez obzira koliko se bazirala na objektivnim stanjima, nogomet se, naime, zna našaliti sa činjenicama često i više nego promjena vremena s meteorološkom prognozom, nema druge nego »živi bili pa vidjeli«.