Europska liga

Ove srijede igra se finale Europske lige, Borna Barišić ili Kristijan Jakić pridružit će se Rakitiću, Vrsaljku i Kovačiću

Hina

Šest hrvatskih nogometaša do sada je igralo u finalima Europske lige, a trojica su stigla do trofeja



SEVILLA  Stadion Ramon Sanchez-Pizjuan u Sevilli, dom četverostrukog pobjednika i najuspješnije momčadi u 13 godina postojanja nogometne Europske lige, u srijedu (21 sat) će ugostiti ovogodišnjee finale drugog po vrijednosti europskog klupskog nogometnog natjecanja u kojem će se za trofej i mjesto u Ligi prvaka boriti njemački Eintracht i škotski Rangers.


Hrvatski nogomet će po prvi puta imati predstavnike u obje momčadi koje su dogurale do finalnog obračuna i ostaje samo za vidjeti hoće li se dosadašnjim pobjednicima, Ivanu Rakitiću (Sevilla, 2014.), Šimi Vrsaljku (Atletico Madrid, 2018.) i Mateu Kovačiću (Chelsea, 2019.), pridružiti Kristijan Jakić s Eintrachtom ili Borna Barišić s Rangersima.


Barišić se u većini najava spominje kao neizostavni član početne postave škotskog doprvaka, dok se nagađa da će u momčadi Eintrachta Sebastian Rode dobiti prednost u veznom redu u odnosu na Kristijana Jakića.




Oba kluba već desetljećima čekaju na novi europski trofej. Kod Rangersa se to čekanje proteže na pola stoljeća, od 1972., kad je momčad iz Glasgowa u finalu tadašnjeg Kupa pobjednika kupova odigranom na Camp Nou u Barceloni pobijedila moskovski Dinamo sa 3-2. Eintrachtovi navijači novo slavlje u finalima europskih natjecanja čekaju od finala Kupa UEFA 1980., kad su u dvije utakmice pobijedili Borussiju Moenchengladbach zahvaljujući većem broju golova u gostima (1-0, 2-3). Eintracht do novog finala nije došao sve do ove godine, a Rangers je poražen u finalu Kupa UEFA 2008. od ruskog Zenita (2-0).


Na putu do finala Eintracht je stigao bez ijednog poraza. U skupini s Olympiakosom, Fenerbahčeom i Antwerpenom njemačka momčad je ostvarila tri pobjede i tri remija čime je osvojila prvo mjesto i izborila izravan plasman u osminu finala. S druge strane, Rangers je startao s dva poraza, kod kuće od Lyona i na gostovanju kod praške Sparte, da bi s dvije pobjede i dva neodlučena ishoda škotska momčad uspjela osvojiti drugo mjesto u skupini i tako ušao u nokaut fazu od šesnaestine finala.


Već na prvom koraku momčad pod vodstvom Nizozemca Giovannija van Bronckhorsta kreirala je veliko iznenađenje izbacivši Borussiju Dortmund pobjedom 4-2 u gostima i remijem (2-2) na svom Ibroxu. U osmini finala Škoti su izbacili Crvenu zvezdu s ukupnih 4-2 (3-0, 1-2), a u četvrtfinalu su trebali dodatnih pola sata na uzvratu pred svojim navijačima da bi pobijedili portugalsku Bragu sa 3-1 i tako nadoknadili zaostatak od 1-0 iz prvog dvoboja. Rangersi su u polufinalu dokazali da im “leže” bundesligaši izbacivši RB Leipzig pobjedom 3-1 na Ibroxu, čime su nadoknadili zaostatak od 0-1 iz Njemačke.


Hrvati u finalima EL

2013./’14. – Ivan Rakitić (Sevilla)


2014./’15. – Nikola Kalinić (Dnjipro)


2015./’16. – Dejan Lovren (Livepool)


2017./’18. – Šime Vrsaljko (Ateltico Madrid)


2018./’19. – Mateo Kovačić (Chelsea)


2019./’20. – Marcelo Brozović (Inter Milano)


2021./’22. – Kristijan Jakić (Eintracht); Borna Barišić (Glasgow Rangers)

“Iznimno sam ponosan na ovo postignuće. Nema mnogo igrača koji mogu igrati u europskim finalima. To nije za svakog igrača. Sad kad smo ovdje, moramo napraviti sve za pobjedu”, poručio je Van Bronckhorst koji je momčad preuzeo u studenom prošle godine, kad je dotadašnji trener Steven Gerrard odlučio preuzeti englesku Aston Villu.


Eintracht je imao jedan krug manje u nokaut fazi, ali put “orlova” bio je vrlo zahtjevan. U osmini finala su uništili snove Betisa da bi se u svom gradu mogli boriti za trofej. Pobijedili su u Sevilli sa 2-1, a onda izbjegli rulet jedanaesteraca u uzvratu zahvaljujući autogolu u sučevom dodatku produžetka. Eintracht je u četvrtfinalu šokirao Barcelonu, pobjedom 3-2 na Camp Nou, nakon što je prva utakmica u Frankfurtu završila 1-1. U polufinalu je momčad pod vodstvom Austrijanca Olivera Glasnera ostvarila dvije pobjede protiv West Hama, 2-1 na londonskom olimpijskom stadionu i 1-0 na svom Waldstadionu, te tako stigla do velikog seviljskog finala.


“Sve polako sjeda na svoje mjesto. Ono što je momčad napravila u polufinalu je nevjerojatno. Tada sam rekao igračima: Ne znam jeste li vi najbolji igrači i jesmo li mi najbolji treneri, ali iznimna smo skupina i zajedno možemo biti najbolji”, rekao je Glasner uoči velikog finala na kojem Eintracht još jednom očekuje snažnu navijačku podršku kakvu je imao tijekom cijele sezone, a pogotovo u Barceloni i Londonu.


“Najbolje je kad možete usrećiti toliko ljudi. Za nas je ovo finale sve”, dodao je trener Eintrachta koji je u Bundesligi završio na 11. mjestu pa sljedeće sezone do europskog natjecanja može samo tako da osvajanjem Europske lige izbori nastup u Ligi prvaka.


Rangers će u slučaju poraza u Sevilli imati priliku doći do Lige prvaka ili Europske lige kroz kvalifikacije.


Finalni obračun Eintrachta i Ragersa u Sevilli sudit će Slovenac Slavko Vinčič.


Finala Europske lige

2009./’10. Hamburg: Atetico Madrid – Fulham 2-1 (produžetak)
2010./’11. Dublin: Porto – Braga 1–0
2011./’12. Bukurešt: Atletico Madrid – Athletic Bilbao 3–0
2012./’13. Amsterdam: Chelsea – Benfica 2–1
2013./’14. Torino: Sevilla – Benfica 1–0 (jedanaesterci 4-2)
2014./’15. Varšava: Sevilla – Dnjipro 3–2
2015./’16. Basel: Sevilla – Liverpool 3–1
2016./’17. Solna: Manchester United – Ajax 2–0
2017./’18. Lyon: Atletico Madrid – Olympique Marseille 3–0
2018./’19. Baku: Chelsea – Arsenal 4–1
2019./’20. Koeln: Sevilla – Inter Milano 3–2
2020./’21. Gdanjsk: Villarreal – Manchester United 2-1 (jedanaesterci 11-10)