(Ne)očekivano ispadanje

Ovaj Hajduk jednostavno nema kvalitetu za Europu, ali netko je doveo te igrače na Poljud…

P. N.

Mijo Caktaš/Foto PIXSELL

Mijo Caktaš/Foto PIXSELL

Poraz od Galatasaraya nije iznenađenje, međutim i taj susret je razotkrio brojne slabosti u momčadi Hajduka. Ponajprije u selekciji igrača



SPLIT Ispadanje Hajduka od Galatasaraya u 3. pretkolu europske lige ne spada u prvorazredno iznenađenje kao što je primjerice to bilo prošlogodišnje ispadanje od Gzire United u prvom pretkolu istog natjecanja na Poljudu. Tada je u konačnici račun platio trener Siniša Oreščanin, a ovoga puta takvu sudbinu sasvim sigurno neće doživjeti Hari Vukas iako je jasno da mu ova epizoda donosi određeni minus. Mnogi su se potajno nadali i vjerovali u čudo, da Hajduk može preskočiti Galatasaray. Pitanje je koliko je to bilo realno očekivati, ali je potpuno jasno da je i poraz u Istanbulu razotkrio brojne slabosti u momčadi Hajduka. Ponajprije u selekciji igrača za koju su zaduženi savjetnik za struku uprave Mario Stanić i sportski direktor Ivan Kepčija. Dvojac zadužen za provođenje sportske politike na Poljudu doveo je ovoga ljeta petoricu igrača.


Od petorice igrača koja su trebala podignuti kvalitetu u Hajdukovoj momčadi u važnoj utakmici u Istanbulu igrala su trojica: Mujakić, Diamantakos i Atanasov, koji je ušao u samoj završnici bez ikakvog učinka. Mujakić je pritom sukrivac za drugi gol domaćina. Dvojac Dimitrov – Todorović cijeli susret je odgledao s klupe za pričuve. Budući da su dovedeni jer je netko procijenio da su bolji i kvalitetniji igrači od onih koje Hajduka ima u svlačionici prirodno je bilo očekivati i da zaigraju. Trener je naravno taj koji odlučuje o tome tko će igrati, međutim teško je vjerovati da bi Vukas radio protiv sebe i na klupi ostavio igrače bolje od onih s kojima je izgubio utakmicu protiv Galatasaraya.


Prije početka susreta sportski direktor Kepčija pojasnio je u mikrofon klupske televizije kako će na mjestu desnog beka zaigrati Jakoliš umjesto očekivanog Todorovića. Objasnio je da je uvjeren kako Jakoliš može ispuniti zahtjeve koje od njega traži Vukas. Ispunio ih je tako da kod oba gola snosi dio odgovornosti. Valjda je sada svima jasno da Jakoliš ne može igrati na toj poziciji koju mu je izmislio bivši trener Tudor.




Dojam je i da je trener Hari Vukas vukao neke pogrešne poteze. U većem dijelu utakmice Hajduk je dobro parirao turskoj momčadi, a nejasno je zbog čega je Vukas u 74. minuti Jurića do tada ponajboljeg igrača bijelih. Pritom je uveo Nejašmića koji je izgubio loptu na sredini terena iz čega se izrodio vodeći gol Galatasaraya.


Posebna priča je najskuplji igrač Hajduka, kapetan Mijo Caktaš, koji se prije utakmice požalio novinarima kako je na udaru navijača kada ne igra dobro. To je potpuno normalno kada si kapetan Hajduka! Ona sobom nosi veliku obavezu i odgovornost, veliku čast kada ide dobro, ali i kritike kada ne ide onako kako to navijači priželjkuju. Caktaš u Istanbulu nije bio pravi, u drugom dijelu susreta propustio je dvije gotovo stopostotne prilike. Tijekom cijelog susreta nije ga bilo za vidjeti osim u tim situacijama. Nije oduzeo niti jednu loptu, nije odigrao niti jedan pravi pas. Nije bio jedini iskusniji i skuplji igrač Hajduka od kojega se u ovako bitnoj utakmici očekivalo više. Očito je da Jradi, Jairo, Gyurcso… jednostavno nemaju kvalitetu za igranje velikih europskih utakmica. Da stvar bude gora trener Fatih Terim nije koristi dio svojih najboljih igrača…