Neumoljive brojke

Otkrili smo kojem klubu iz velike četvorke Prve HNL se sudi najviše penala, a oni su uvjereni da ih suci ne vole

Portal Novi list

U nepune tri sezone za Osijek se dosudilo najviše, 24, a protiv Osječana, najmanje, samo osam penala u prvenstvenim utakmicama



RIJEKA Prekomjerno medijsko granatiranje iz osječkog Gradskog vrta posljednjih dana prerasta u plač derišta koje nije dobilo željenu igračku. Toliko teorija urota i zavjera koliko je nakon polufinala Kupa lansirano iz osječkih redova odavno nije viđeno na hrvatskom medijskom prostoru. Malo dostojanstva i samokritike u svemu tome ne bi nedostajalo, a posebno što svatko tko je iole upućen u zbivanja u HR-nogometu dobro zna da Osijek sigurno u sudačkim krugovima nije najomraženiji klub u Prvoj HNL, štoviše, pamte se brojne koordinirane akcije saveza spašavanja osječkog prvoligaša od stečaja i padanja u niži rang, pa na koncu i brojne utakmice posljednjih sezona u Gradskom vrtu gdje su gosti odlazili ogorčeni na suđenje. Nitko naravno ne amnestira Pajača i njegove gluposti, uostalom tu je sve rečeno u brojnim analizama.


Mogu u Gradskom vrtu razglabati o tome da ih suci ne vole i sustavno zakidaju, no jedan podatak tu teoriju ruši u korijenu. Znate li koji je klub kojemu su suci dosudili najviše penala u Prvoj HNL u posljednje tri sezone? Osijek je u toj kategoriji apsolutni rekorder s čak 24 najstrožom kaznom (riječ je o prvenstvenim utakmicama). Netko će naravno reći da sve to nema veze jer ako su bili penali onda su jednostavno bili i tu se nema što dodati ili oduzeti. No, zdrava logika sugerira da je kod one ekipe koja igra napadački nogomet i postiže puno golova veća matematička vjerojatnost da će se dogoditi i najstroža kazna. Ovdje to nije slučaj.


Rijeci je dosuđeno najmanje 11, a protiv nje najviše, 14, najstrožih kazni




Usporedili smo statistiku dosuđenih najstrožih kazni i otkrili da je Hajduku u tom istom tom periodu dosuđeno pet, Dinamu tri, a Rijeci čak 13 penala manje nego Osječanima! Da, dobro ste pročitali. Osijeku je u protekle tri sezone (aktualna doduše još nije završila) dosuđen 24, a Rijeci u istom tom periodu samo 11 najstrožih kazni! Tko god prati igre ove dvije momčadi pronaći će sasvim dovoljno elemenata za sumnju, a posebno kada se u sve tom uključi i statistika dosuđenih penala protiv navedenih klubova. Tko je tu najbolje prošao? Pogađate! Osijek!  Dakle, u nepune tri sezone za Osijek se dosudilo 24, a protiv Osječana – osam penala. Jedan više dosuđen je kontra Dinama, Hajduk je u “plusu” za osam penala (19-11), a Rijeka, koja je prema osječkim pričama posljednjih dana silno protežirana od sudaca i HNS-a, jedina od vodeće četvorke u tom društvu bilježi debeli minus. Dakle, za Rijeku je suđeno 11, a protiv nje – 14 penala!


Čudno ako se uzme u obzir da su Riječani prethodne dvije sezone završili na drugom mjestu, gdje se nalaze trenutno i postignuli puno više, te primili osjetno manje golova od Osijeka. Preciznije, Rijeka je postigla 187, a primila 99 golova, dok su Osječani zabili 152, a primili 129 golova. Nesrazmjer je više nego očit!


Sezona 2019./20.


Hajduk: 8 (2)


Osijek: 7 (0)


Dinamo: 4 (4)


Rijeka: 1 (3)


Sezona 2018./19.


Dinamo: 9 (2)


Osijek: 8 (5)


Hajduk: 7 (5)


Rijeka: 7 (5)


Sezona 2017./18.


Osijek: 9 (3)


Dinamo: 8 (3)


Hajduk: 4 (4)


Rijeka: 3 (6)


Ukupno:


Osijek: 24 (8)


Dinamo: 21 (9)


Hajduk: 19 (11)


Rijeka: 11 (14)


*U zagradama su penali dosuđeni protiv te momčadi