Želje i ambicije

Osvajanje Kupa Hrvatske svojevrsni je imperativ za preporođenu momčad Hajduka, Poljud je prednost i obaveza

P. N.

Valdas Dambrauskas/Foto PIXSELL

Valdas Dambrauskas/Foto PIXSELL

Puno teže zadaća Hajduk čeka u prvenstvu



SPLIT Nakon niz godina Hajduk u Novu godinu ulazi s puno više očekivanja i ambicija. Prethodnih godina bijeli su otprilike do blagdana Velike Gospe poispadali iz svih natjecanja i ostajali bez mogućnosti za osvajanje neke “kante”. Najprije bi ispali u nekom od europskih natjecanja, a onda bi vrlo brzo uslijedilo razočaranje i u domaćim natjecanjima. Istina, i ove sezone Hajduk se već u drugom pretkolu oprostio od Konferencijske lige, a na to su se nadovezali porazu u derbijima domaćeg prvenstva protiv Osijeka i Rijeke. No, po onoj da nije “svako zlo za zlo”, klub je uslijed niza slabih rezultata odlučio promijeniti trenera. Šveđanina Jensa Gustaffsona zamijenio je veliki prijatelj sportskoga direktora Mindagausa Nikoličiusa – Valdas Dambrauskas.


I pod vodstvom novoga trenera momčad se preporodila. Najprije je izborila plasman u polufinale Kupa Hrvatske, a osim toga nizom pobjeda ostala je u borbi za titulom prvaka. Splićani su trenutno četvrti s pet bodova manje od vodećeg trojca Dinama, Rijeke i Osijeka, ali imaju i utakmicu manje u odnosu na njih. Moraju upravo s Dinamom odigrati odgođenu utakmicu. Prvi dio sezone potvrdio je i da Hajduk u Marku Livaji ima najboljeg igrača HNL-a.


U 2022. godini svi koji vole Hajduk priželjkuju da jedan trofej napokon zauzme svoje mjesto u klupskoj trofejnoj vitrini. Međutim, ako bi krenuli nekim redoslijedom osvajanje Kupa Hrvatske je imperativ. Zašto? Hajduk u polufinalu pred svojim navijačima dočekuje Goricu, a osim toga finale će se igrati na Poljudu. Puno teže zadaća Hajduk čeka u prvenstvu. Dinamo je i nadalje prvi i najveći favorit za osvajanje naslova. Osijek je pokazao i potvrdio da ima pravog trenera u liku i djelu Nenada Bjelice, a tu je i Rijeka, koju će trener Goran Tomić još bolje pripremiti i spremiti. Stoga osvajanje titule ide u rubriku – lijepih želja.




Sportski direktor Nikoličius već ranije je najavio  da će u zimskom prijelaznom roku dovesti najmanje četiri nova igrača, koji neće biti prinove već – pojačanja. Kako je “Niko” zajedno s predsjednikom Jakobušićem odradio posao oko novih igrača vidjet će se vrlo brzo. Prva prozivka za drugi dio sezone zakazana je za 3. siječnja. Splićani bi trebali odraditi dvotjedne pripreme u Portugalu, no to je pod znakom pitanje zbog epidemioloških mjera u toj državi.