Osijek vs. CSKA

Osječani vjeruju u prolaz, ali moraju biti hrabri kao u Sofiji

Dalibor Keler

Dino Skender/Foto PIXSELL

Dino Skender/Foto PIXSELL

Postavit ćemo se napadački jer imamo zaostatak, ali to ne znači bjesomučnu jurnjavu u kojoj se zaborave osnovni zahtjevi u igri - kaže trener Osijeka Dino Skender



OSIJEK Bijelo-plavi će prvi put u svojim europskim avanturama na svom terenu loviti dostižnu prednost suparnika (0:1). Prije se Osijek s kontinentalnih gostovanja vraćao s pozitivnim rezultatima ili s porazima, čije je dostizanje bila »naučna fantastika«. Nakon Sofije ostao je dojam kako Osječani nisu lošija momčad od CSKA-a, ali takav je osjećaj vladao i prošlog ljeta kada se igralo protiv Rangersa, pa se ostalo za korak prekratko. Taj minimalan poraz u Bugarskoj, ali i ukupan dojam, vrlo je škakljiv uoči uzvrata. CSKA na svom stadionu nije izgledao kao nekakva sila, ali Osijek ga svejedno nije uspio probiti. I zato će utakmica u Gradskom vrtu biti prepuna raznoraznih zamki.


Domaći teren, nabrijani navijači, silna želja za prolaskom u 3. pretkolo Europske lige. Sve su to stvari koje mogu poremetiti plan igre i utjecati na psihičko stanje momčadi. Osijek mora biti strpljiv i navijači moraju biti takvi jer lov na zaostatak od 0:1 lako se pretvori u »noćnu moru« ako se krene u bezglavi juriš. Samo jedan pogodak u mreži Ivice Ivušića gadno će zakomplicirati stvari. Zato će bijelo-plavi večeras trebati biti hrabri, ali i mudri.


– Važna je ova utakmica, ali ne znam koja nije bila otkako sam sjeo na klupu. Nakon Sofije bili smo svi nesretni konačnim ishodom, ali smo isto tako dobili osjećaj kako CSKA nije nepremostiva prepreka. Samo ne smijemo izgubiti glavu u lovu na rezultat. Postavit ćemo se napadački jer imamo zaostatak, ali to ne znači bjesomučnu jurnjavu u kojoj se zaborave osnovni zahtjevi u igri. CSKA ima prednost i bit će u lakšoj poziciji pa očekujem kako će im defenizva biti prioritet. Međutim, mogu biti itekako opasni nakon oduzete lopte i izaći u neugodne kontre, na što ćemo posebno morati paziti. Čeka nas vrlo zahtjevna utakmica jer sve što se događalo u Sofiji nije promijenilo moj stav o CSKA-u. Riječ je vrlo kvalitetnoj momčad s jakim individualcima, što je uvijek opasna mješavina – kaže Dino Skender, trener NK-a Osijek.




Onaj tko poznaje lov, taj i zna kako je strpljenje ključna stvar. Ako brzaš, ostat ćeš praznih šaka i zato Skender razmišlja vrlo racionalno. Prvi cilj nije eliminirati zaostatak nego ga samo dostići.


– Prvi cilj nam je zabiti pogodak, a ne primiti ga. Neka utakmica ode i u produžetke i za to se spremamo. Neće oni jurišati, a taj blok, koji će postaviti ispred svojih vrata, neće biti lako probiti. Zapravo, uopće se ne želim opterećivati time kako će oni igrati. Kada počne utakmica moramo biti spremni prilagoditi se na sve varijante. To je ključna stvar. Trebamo biti hrabri kao što smo bili u Sofiji i vjerovati kako će nam se ovaj put to isplatiti. Iako imamo minimalan zaostatak, tražimo prolaz u 3. pretkolo. Znam da mi to možemo – smatra trener bijelo-plavih.