Teorije urote i zavjere

Osječani se boje nove osvete “Kustićevog klana”, njihov “gazda Ivan Meštrović stao je na Šukerovu stranu…

Dalibor Keler

Ivan Meštrović, Marijan Kustić i Davor Šuker/Foto PIXSELL

Ivan Meštrović, Marijan Kustić i Davor Šuker/Foto PIXSELL

Od početka drugog dijela sezone Osijek se prečesto suočava sa sudačkim batinama. I to teškim.OSIJEK Zvučat će kao obična teorija urote, koje hrvatski nogomet prate od njegovih prvih koraka. Međutim, bilo ih je toliko u ovih 28 godina da se čovjek jednostavno mora zapitati. Teško dokazive, ali uvijek prisutne, razne bitke za prevlast u HNS-u obično su se reflektirale na klupske rezultate.


Danas je u takvoj situaciji NK Osijek. Godinama držan na kratkoj uzici u ovom tisućljeću, danas je postao kost u grlu moćnicima hrvatskog nogometa jer ima perspektive koje se baš ne sviđaju svima. I zato ga treba malo “pripitomiti”. Ambiciozne klubove koji nisu Dinamo i Hajduk u HNL-u se već desetljećima sputava i pokušava staviti u okvire “dobrog ponašanja”, a egzekutori tog plana najčešće su suci. “Siva zona”, u kojoj se, kako bi se prikrile stvarne namjere, sve uvijek može svesti na poznato slobodno sudačko uvjerenje. Svjesni smo kako će cijela ta priča zvučati kao otrcana teorija urote. Međutim, potrebno je malo promisliti o svemu. Od početka drugog dijela sezone NK Osijek je na otvorenom udaru sudaca. Nije to zato što ti ljudi ne vole klub iz Gradskog vrta, nego su u pitanju daleko dublje i ozbiljnije stvari. Nije nikakva tajna kako u HNS-u već duže postoje dvije struje. Prva (manja) okupljena je oko predsjednika Davora Šukera, a druga (veća i jača) forsira Marijana Kustića za novog prvog čovjeka HNS-a. Predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović odlučio se izabrati Šukerov tabor, što je u ovom trenutku očito velik grijeh. Od početka drugog dijela sezone Osijek se prečesto suočava sa sudačkim batinama. I to teškim. Dok su se događale u prvenstvu, gdje utakmice nisu dostupne široj javnosti jer se prenose na samo jednoj TV platformi, nepravde je bilo lakše gurnuti pod tepih, a i klubovi to nekako lakše podnose, jer je to jedna od brojnih utakmica. Međutim, kada se u polufinalu Kupa dogodi cirkus poput onog na Rujevici, koji je u izravnom prijenosu gledalo gotovo 450.000 ljudi, jer je utakmica bila prenošena na javnoj televiziji, onda to postaje ozbiljan problem za “kreatore” nogometnih tijekova u Hrvatskoj.


Predsjednik Gorice Nenad Črnko u Rijeku je na utakmicu stigao u društvu Marijana Kustića. Znači li to da će Osijek morati čuvati leđa?
U domaćem nogometu puno je toga trulo, a desetljećima se sva ta prljavština skrivala iza uspjeha reprezentacije. Međutim, u Rijeci su maske konačno pale i hrvatski je nogomet sad na prekretnici. Ili ima priliku biti na prekretnici. Kada se raspala bivša država, svima su usta bila puna izlaska iz “balkanske krčme”, ali ova naša hrvatska krčma nije baš ni po čemu drukčija. Hrvatski nogomet isključivo se svodi na utjecaje. Uopće nije važno tko ima koliko kvalitetnu momčad, nego je važno tko ima kakav utjecaj i kome će naklonjeni biti suci. Zato nam tribine stadiona zjape prazne, zato HNL nije interesantan iako se u njemu igra sasvim dobar nogomet. Međutim, igra je u stotom planu, važne su dvorske borbe koje se u HNS-u vode od samog početka. NK Osijek je danas u tom groznom smrtonosnom vrtlogu, u kojem se koriste najniža i najprljavija moguća oružja kako bi se osigurao bar pristojan tretman u natjecateljskom smislu. I zato je na Rujevici Osijeku, pa i Davoru Šukeru, poslana jasna poruka tko je zapravo gazda HNS-a, jer iznimno je drsko da se pred očima predsjednika Saveza događaju takve stvari. Na kraju, najžalosnije je što se Marijana Kustića doživljava kao nekakvog mesiju koji će promijeniti hrvatski nogomet. Hoće, ali će promijeniti samo utjecaje. Dinamov će oslabjeti, a Hajdukov i Rijekin ojačati. Ništa se zapravo krucijalno neće promijeniti jer sve se svodi na borbu za prevlast i kontrolu.


Na kraju dana bit će zanimljivo vidjeti kakav će tretman imati Osijek kod sudaca u nastavku prvenstva. Naime, predsjednik Gorice Nenad Črnko u Rijeku je na utakmicu stigao u društvu Marijana Kustića. Znači li to da će Osijek morati čuvati leđa jer će mu se pokušati uzeti i to nesretno peto mjesto koje će voditi u Europu? Nakon Rujevice u Gradskom vrtu definitivno moraju puhati i na hladno…