Saša Matijaš

Predsjednik Orijenta o kvalifikacijama za Prvu HNL: “U nepovoljnijoj smo poziciju, ali najvažnije je da se vrati nogomet”

Ivan Volarić

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL

Puno gora je neizvjesnost, ovako barem znamo neki scenarij pa makar on bio i najcrnji mogući. Sada ipak možemo mi pokrenuti neke svoje planove što do sada nismo mogli - rekao je čelnik Krimejčana



RIJEKA Nogometaši Orijenta 1919 saznali su nakon jučerašnje sjednice IO-a HNS- a da ove sezone više neće na drugoligaške travnjake i da su prvenstvo zaključili na diobi drugoga mjesta zajedno s Croatijom iz Zmijavaca. Sukladno toj odluci drugoligaški lider Šibenik će, ukoliko dobije prvoligašku licencu, direktno u viši rang natjecanja, a Krimejčani, također ukoliko dobiju odgovarajuću licencu (Croatija nije ni tražila licencu za Prvu HNL), u kvalifikacije za Prvu HNL zajedno s pretposljednjim prvoligašem. Poznato je da će se kvalifikacija igrati 2. i 5. kolovoza. Sve naravno pod uvjetom da se Prva HNL doista nastavi kao što je planirano.


– Nisam iznenađen s ovom odlukom – govori Saša Matijaš, predsjednik Orijenta 1919. – Ona je u skladu s razgovorima koje smo vodili s ljudima iz HNS-a, a nakon prekida prvenstva. Cijelo vrijeme smo u kontaktu s ljudima iz Saveza koji su se informirali oko naših želja i mogućnosti kada je u pitanju licenciranje, a već tada mi je rečeno da se razrađuje nekoliko mogućih scenarija nastavka ili prekida prvenstava. Rečeno mi je tada, a to je još uvijek moguće da će, ukoliko ne dođe nastavka natjecanja u Prvoj HNL, doći do proširenja svih liga pa i prvoga ranga natjecanja. Sada su postavljeni neki termini nastavka Prve HNL, nadamo se da će se ispuniti jer bilo kakav nastavak prvenstva je korak naprijed.


Mi ćemo živjeti sa svakom odlukom pa i ovom. OK, bit će nam teže jer morat ćemo se pripremati u čudnim okolnostima – kaže Matijaš.




Ali, to nije dobra vijest za Orijent 1919 koji će morati u kvalifikacije praktički bez utakmica za razliku od predzadnjeg prvoligaša koji će kolovoške sudare dočekati u optimalnoj natjecateljskoj formi?


– Slažem se da smo u nepovoljnijoj poziciji, ali sve to je splet okolnosti. Nemoguće je donijeti odluku kojom netko neće biti oštećen, a netko nagrađen. Mi ćemo živjeti sa svakom odlukom pa i ovom. OK, bit će nam teže jer morat ćemo se pripremati u čudnim okolnostima. Međutim, na to gledam na drugi način i tko zna kako bi sve završilo da se prvenstvo nastavilo. Možda bismo ušli direktno u Prvu HNL, a možda bili peti ili šesti pa uopće ne bi igrali kvalifikacije! Ne treba razbijati glavu s time, svi smo u istom loncu, svima je u interesu da se nogomet pokrene. Puno gora je neizvjesnost, ovako barem znamo neki scenarij pa makar on bio i najcrnji mogući. Sada ipak možemo mi pokrenuti neke svoje planove što do sada nismo mogli – rekao je Matijaš.