Prva NL

Orijent na oproštaju od navijača dočekuje nekadašnjeg prvoligaša: “Cibalia je uz Rudeš najbolja drugoligaška momčad”

Ivan Volarić

Mislav Zadro, Marinko Koljanin i Fausto Budicin/Foto I. VOLARIĆ

Mislav Zadro, Marinko Koljanin i Fausto Budicin/Foto I. VOLARIĆ

Ako želimo ostvariti pozitivan rezultat morat ćemo odigrati na našem maksimumu - tvrdi trener Fausto Budicin



RIJEKA Nogometaši Orijenta ove subote (13 sati, TV prijenos) dočekuju Cibaliju u posljednjem domaćem ispitu ove jeseni. Krimejčani su prekinuli niz poraza s domaćom pobjedom na Jarunom i gostujućim remijem u Bijelom Brdu. Uspjeh protiv Cibalije definitivno bi arhivirao priču o krizi.


– Pozivamo navijače unatoč izobilju nogometa na TV, neka dođu pozdrave igrače u posljednjoj domaćoj utakmici ove godine. Vrlo smo zadovoljni s reakcijom momčadi u posljednja dva kola nakon negativnog niza. Fausto Budicin je preuzeo momčad i uspio isprovocirati pomake u dva kola. Zadatak nije bio lagan, ali njegov karakter i stav su bili presudni. Mene je posebno impresionirala utakmica u Bijelom Brdu gdje smo pokazali odgovornu igru i stabilnu obranu koja treba biti temelj i za iduće utakmice. Kada još popravimo igru prema naprijed vjerujem da ćemo biti na razini na kojoj želimo biti, a to je prema gore – rekao je na krimejskoj presici uoči ogleda s Vinkovčanima Marinko Koljanin, dopredsjednik kluba, i prepustio riječ vrataru Mislavu Zadru.


Daroviti vratar stigao je ljetos na posudbu iz Rijeke i dobio priliku nakon ozljede Mohorovića. Vratar ponikao u Dinamovoj školi nogometa u Bijelom Brdu je konačno dočekao utakmicu bez primljenog gola na vratima Orijenta.




– Drago mi je da smo izašli iz negativnog niza, a pogotovo što smo u posljednjoj utakmici dobili stabilnost i mirnoću u obrani. Kada je tako onda je lakše igrati. Analizirali smo Cibaliju, idemo po tri boda i prema gornjem dijelu ljestvice gdje zaslužujemo biti. Vinkovčani imaju jednu od najboljih momčadi lige, imaju prvoligaške ambicije. Međutim, unatoč svemu tome nikome na Krimeji nećemo dopustiti da nam uzme bodove – rekao je 19-godišnji vratar i unuk Blage, legendarnog zapovjednika obrane Vukovara.


Fausto Budicin u ovom sudar neće moći računati na trojac ozlijeđenih igrača (Djibrilla, Švrljuga i Mohorović), te Dominika Mulca, koji je u Bijelom Brdu zaradio treći žuti karton.


– Cibalija je momčad koja je uz Rudeš najbolja u ligi. Imaju izražene ambicije za iskorak u viši rang. Dolaze nam nakon dva slabija rezultat i željet će se vratiti na pobjedničke staze. Ako želimo ostvariti pozitivan rezultat morat ćemo odigrati na našem maksimumu. Morat ćemo biti bolji od njih u određenim detaljima igre koji će odlučiti utakmicu. O tim detaljima razgovarat ćemo u svlačionici prije zadnjeg treninga. Povrh svega trebat će nam i podrška s tribina, ona će biti od presudne važnost za pozitivan rezultat – rekao je Budicin.


Momčad je pod njegovim vodstvom odigrala jako dobrih 90 minuta u fazi obrane u Bijelom Brdu, a tjedan dana ranije i vrlo dobro drugo poluvrijeme u igri prema naprijed protiv Jaruna. Pretpostavka je da povratnik na klupu Orijenta priželjkuje da će njegova momčad protiv Cibalije konačno odigrati kompletnu utakmicu u oba smjera.


– Ima još nekih stvari koje moramo popraviti. Nemoguće je prenijeti na igrače određene ideje u igri u dvadesetak dana. Međutim, igrači su koncentrirani, željni rada i dosta brzo prihvaćaju određene zamisli. Ako želimo ostvariti dobre rezultate u kontinutetu bitno je da imamo stabilnost u fazi kada se branimo, odnosno da imamo jasnu ideju kako ćemo se obraniti i onemogućiti protivnika da uspostavi igru kako njima odgovara. Isto tako moramo kada oduzmemo loptu donijeti bolju odluke u zadnjoj trećini, a u odnosu na posljednju utakmicu koju smo igrali protiv BSK-a. Trebat će strpljenja. Protiv Cibalije je dobra prilika da potvrdimo ono što smo radili u posljednjih 15-ak dana. Koliko sam zadovoljan fizičkim stanjem ekipe? Po meni glavni problem je bio mentalne prirode. Kada nemaš rezultate koji si zamislio i zacrtao uoči sezone onda mentalno padneš i padne ti samopouzdanje, a onda izgledaš ispuhano na terenu. To je pitanje samopouzdanja. Mi primjerice protiv Jaruna u posljednjih 15 minuta prvoga poluvremena nismo mogli spojiti dva dodavanja i parirati im fizički. To se promjenilo u nastavku. Dakle, prvenstveno je problem samopouzdanja. Što se kondicije tiče svi su na dovoljno dobroj razini spreme za ovu završnicu jeseni. To se ionako sada ne može previše promijeniti – rekao je Budicin.