Proljetna premijera

Orijent 1919 sutra dočekuje BSK: ‘Želja je dobiti utakmicu, ali moramo znati da i oni imaju kvalitetu’

Ivan Volarić

Prvenstveno će se nas pitati jer imamo određenu kvalitetu. Međutim, moramo znati da naši gosti, ako nećemo napraviti određene stvari, mogu biti opasni - kaže trener Orijenta



Trener Orijenta 1919 Fausto Budicin nema pretjeranih kadrovskih problema uoči subotnje (15 sati) proljetne drugoligaške premijere na Krimeji koja donosi sudar s »davljenikom« BSK-om iz Bijeloga Brda. U konkurenciju za momčad vraćaju se Mateo Monjac i Edin Fatić nakon odrađenih kartona, te Vedran Gerc i Ivan Smolčić, koji su zaliječili ozljede. S druge strane Budicin neće moći računati na Lorena Maružina zbog ozljede skočnog zgloba, te vratara Carla Berkovića, koji je prošle subote u Kranjčevićevoj zaradio treći žuti karton. Budući da je Herman u zimskoj stanci otišao u Nehaj, na vrata će – Popović.


– Giuliano je odradio dobre pripreme, dobro je branio u prijateljskim utakmicama. Mislim da će sve to biti OK – započeo je Budicin svoje obraćanje novinarima na krimejskoj konferenciji za medije uoči ogleda s BSK-om, nakon što su »crveni« na otvaranju drugoga dijela sezone uzeli bod na gostovanju kod Dinama II.


– Kada dva puta gubiš i uzmeš bod na gostovanju moraš biti zadovoljan, ali da bi zadovoljstvo bilo potpuno, onda moraš izbjeći dva jeftino primljena gola – osvrnuo se Budicin na prošlosubotnji remi. – Prvi gol smo dobili nakon loše reakcije poslije odbijene lopte. Mogli smo dvaput napraviti prekršaj, a mi to nismo učinili i primili smo gol. Drugi pogodak primili smo nakon što smo otvorili kontru s osam igrača, a onda ostanemo na širokom prostoru i ne reagiramo dobro. Praktički smo Dinamu II darovali dva gola. To nam mora biti škola. Porazgovaramo ćemo još o nekim stvarima koje moramo popraviti u našoj igri. U prvom redu mislim na prepoznavanje situacija, kada treba ubrzati, a kada usporiti igru, odnosno kada treba napasti visoko, a kada napraviti prekršaj. Sve su to stvari koje se događaju na utakmicama, međutim, veličina ekipa se pokazuje u tome da se neke pogreške ne ponavljaju u kontinuitetu, već da se izvuku pouke i poprave segmenti igre.


Ne posustajemo




Orijentova momčad je izjednačila u 90. minuti i po tko zna koji put ove sezone pokazala da je satkana od karakternih igrača.


– Pokušavamo držati koncentraciju od prve do zadnje minute. Naravno, uvijek kroz 90 minuta dođe do nekoga pada i to je normalno. Svaka ekipa ima crnih rupa. Naša odlika je da ne posustajemo i da uvijek pružamo naš maksimum.


BSK je prošle nedjelje poražen pred svojim navijačima od Osijeka II u utakmici koja je vrlo lako mogla otići i na drugu stranu.


– Pogledao sam tu utakmicu, realno, zaslužili su više od poraza. Teško je, međutim, reći nešto pametno jer teren je bio u nikakvom stanju. Osijek II je u drugom poluvremenu igrao s igračem manje, BSK je praktički igrao viktoriju na jedan gol. Drugo poluvrijeme je bilo totalna dominacija BSK-a, ali nisu imali koncentracije u završnici. Što se tiče njihovog kadra i igre, treba reći da su doveli sedam, osam novih igrača. Pojačali su se u svim linijama. Doveli su trenera koji ima neku drugačiju nogometnu ideju. Igraju u sustavima 3-5-2 ili 3-4-3, a ovisno u suparnicima. Na Krimeji će tražiti priliku iz čvrstoga bloka kroz kontre ili polukontre. Dobri su u prekidima i ono što se nije promijenilo u odnosu na jesen jest da su fizički dosta moćni, vole uvjetno rečeno udariti. Bit će teško proći kroz njihov središnji, odnosno niski blok. Dosta dobri su u fazama kada mogu koristiti višak prostora. Imaju igrače s prvoligaškom iskustvom – Dabru i Muženjaka.


Postavljena obrana


A prvenstvena ljestvica sugerira da je Orijent 1919 favorit u ovoj utakmici i logično je očekivati da je u krimejskim redovima naglašena želja za prvom proljetnom pobjedom.


– Želja je dobro odigrati i dobiti utakmicu. Prvenstveno će se nas pitati jer imamo određenu kvalitetu, ali svaki suparnik zaslužuje respekt i moramo ga ozbiljno shvatiti. Moramo znati da naši gosti, ako nećemo napraviti određene stvari, mogu biti opasni i to kazniti.


Krimejčane očekuje utakmica na postavljenu obranu, što nije bio baš tako čest slučaj prošle jeseni, a pogotovo ne tijekom priprema u kojima su igrači Orijenta 1919 uglavnom igrali protiv kvalitetnijih suparnika.


– U završnici prvoga dijela sezone imali smo sličnih utakmica. Dolazile su ekipe poput Hrvatskog dragovoljca ili Međimurja i pokušavale su iskoristiti kontru, odnosno prekide. BSK je dobar u prekidu, imaju visoke igrače, a pogotovo su dobri u duel igri na sredini terena i morat ćemo biti tehnički dobri da bismo smanjili broj pogrešaka i da im ne ostavimo mogućnost da kroz odbijenu, odnosno osvojenu loptu dođu do situacije da ugroze naš gol – poručio je daroviti i pedantni stručnjak na klupi Orijenta 1919.


Novi termini kvalifikacija za Prvu HNL


Dopredsjednik kluba Marinko Koljanin izvjestio je kako je došlo do promjena u kalendaru prvoligaških, odnosno drugoligaških kvalifikacija. U HNS-u su uskladili kvalifikacije s terminima žalbenog roka za licenciranje. Konačni rezultati licenciranja bit će poznati 26. svibnja, prvoligaške kvalifikacije igrat će se 2. i 6. lipnja, a one za Drugu HNL 3. i 7. lipnja.


Andrić i Flego na posudbi u Krku


Na Krimeji je tijekom ovoga tjedna boravila delegacija Krka predvođena predsjednikom Vladom Kirinčićem i s vodstvom Orijenta 1919 dogovorila posudbu braniča Davida Andrića i napadača Kristijana Flege.


– Ti igrači su nam i dalje vrlo zanimljivi, ali je procjena da će na proljeće imati manju minutažu pa odlaze na posudbu u Krk. To mi je posebno drago jer imamo dobre odnose s Krkom. Već smo tamo uputili vratara Mohorovića i juniora Gulina. Naš stav je da imamo sasvim dovoljan broj igrača za proljetni dio, dakle od 18 do 20 igrača – rekao je Koljanin.