Najave s Krimeje

Orijent 1919 na proljeće može samo bolje: ‘Imamo kvalitetu za vrh ljestvice’

Ivan Volarić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Svjesni smo da će proljeće biti teže nego jesen u koju smo ušli kao autsajderi. Imamo kvalitetu za vrh ljestvice, ali nema imperativa - kaže Marinko Koljanin, dopredsjednik riječkog drugoligaša



RIJEKA – Marinko Koljanin, dopredsjednik Orijenta 1919, otvorio je brojnim novinarima vrata Krimeje u 2020. godini i najavio početak priprema prve momčadi ovoga ponedjeljka od 17 sati kada će trener Fausto Budicin okupiti momčad i početi s treninzima.


Novi Budicinov suradnik, trener vratara je Maroje Mustapić, bivši dugogodišnji vratar Krimječana. Prva pripremna utakmica zakazan je 18. siječnja protiv Nehaja u Senju, do tada će vjerojatno biti kompletiran igrački kadar koji je doživio minimalne promjene. Za sada je otišao tek iskusni branič Sebastijan Antić, a dolazi napadač Kristijan Fućak (Varaždin).


– Prošla jesen je sportski i organizacijski bila sjajna, ne znam tko bi mogao više poželjeti. Nastavljamo tamo gdje smo stali unatoč skepsi koja nas je pratila. Imamo mladu ekipu, možda je iznenađenje drugo mjesto, ali vjerovali smo da ćemo biti konkurentni u Drugoj HNL: Mladi igrači su donijeli energiju i upravo to je ono čime smo nadomjestili ono što ne bi neki htjeli, a to je da puno skuplje plaćamo igrače. Mi igračima nudimo normalan razvojni sportski put – započeo je Koljanin i dometnuo kako je Fućkov dolazak gotova stvar.




– Željeli smo ga i prije godinu dana, ali je odabrao Varaždin. To je igrač koji se uklapa u naš sportski koncept. Možda ćemo dovesti još jednog mlađeg igrača, a nije nam strana ni ideja da angažiramo jednog iskusnijeg igrača. Međutim, trenutno je procjena da s ovim kadrom možemo napraviti novi iskorak u proljetnom dijelu sezone – nastavlja Koljanin.


Jaki suparnici


Orijent 1919 je zainteresiran za Marka Putnika, juniora Rijeke i stopera U-19 reprezentacije Hrvatske. Dopredsjednik Krimejčana se nakon presice zaputio na Rujevicu, kod sportskog direktora Rijeke Srećka Juričića. Tko zna, možda je osim Putnika tema razgovora bio i jedan dva vratara koje Rijeka namjerava posuditi – Ivor Pandur i Nigerijac David. Sve naravno pod uvjetom da propadne nastavak suradnje s Berkovićem.


– Vidjet ćemo hoćemo li postići dogovor s Rijekom oko Putnika. Situacija oko Berkovića stoji vrlo dobro, postigli smo načelni dogovor s Interom. Pandura smo željeli prošlo ljeto, riječ je o sjajnom mladom vrataru. Ne znam kako će se razvijati situacija oko njega, ali za njega je u svakom slučaju najbitnije da negdje brani – smatra Koljanin i dodaje kako se, unatoč poziciji na ljestvici s koje se nazire prvoligaški obzor, pred trenera i momčad neće stavljati nikakvi rezultatski imperativi.


– Svjesni smo da će proljeće biti teže nego jesen u koju smo ušli kao autsajderi. Svi su sada shvatili da smo dobra momčad! Imamo kvalitetu za vrh ljestvice, ali nema imperativa. Baš zato što momčad ostaje na okupu i što imamo kontinuitet sportske politike očekujem da ćemo, nakon što odradimo dobre pripreme, dodatno rasti. Moram naglasiti da smo namjerno tražili dobre protivnike u pripremama.


To su tri slovenska prvoligaša Aluminij, Bravo i Rudar Velenje, te Dinamo. Želimo igrati s jakim suparnicima. Sada možemo reći da smo osigurali ostanak, a to je bio glavni cilj. Jedini imperativ na proljeće je da igramo dobro i da mladi igrači, koji su pokazali potencijal, naprave dodatni iskorak.


Rujevica i Krimeja


Na Krimeji osim u sportskom smislu traju pripreme za proljetni dio sezone i kada je riječ o stadionskoj infrastrukturi.


– Klub je u zadnjih godinu dana uložio puno sredstava u uređenje stadiona. Sve to prepoznao je i grad, zahvaljujem se što su nam pomogli u dobivanju licence. Prepoznali su i ove godine naša ulaganja. Budući da nam kronično nedostaje prostor za trening odlučili smo klupskim sredstvima postaviti umjetnu travu iza južnoga gola, a grad će postaviti umjetnu travu iza sjevernog gola.


To će nam biti od pomoći iako i nadalje ostaje veliki problem pomoćnog terena. Zahvaljujem gradonačelniku Vojku Obersnelu i direktoru Rijekasporta Igoru Butorcu što su prepoznali taj problem i stvari se oko izgradnje terena u kampusu odvijaju u dobrom smjeru. Bojim se da će krajem ove godine eskalirati problem s nogometnim terenima u gradu. Devet klubova trenira na tri igrališta s umjetnom travom koja je dotrajala…


Renato Kostović, v. d. pročelnik za sport grada Rijeke, obrazložio je da će se kroz ulaganje tri milijuna proračunskih kuna godišnje u trening kamp HNK Rijeke omogućiti i drugim gradskim klubovima korištenje rujevičkog kompleksa.


– Imamo tu informaciju, ali moram reći da smo u prvom redu vrlo zadovoljni da će se na Podmurvicama otvoriti novi termini selidbom podmlatka HNK Rijeke na Rujevicu. Moram se zahvaliti i HNK Rijeci, odnosno predsjedniku Damiru Miškoviću, jer su nam uskočili kada nam je bilo potrebno za dobivanje licence. Imamo 250 djece i naravno da su naše potrebe puno veće od mogućnosti koje nam otvara jedan teren na Krimeji – rekao je Koljanin.


Profesionalni ugovori


Mario Tadejević jedini je igrač na Krimeji s profesionalnim ugovorom što znači da su, ukoliko ostane takva situacija, na ljeto svi igrači slobodni.


– Planiramo s još ponekim igračem potpisati profesionalni ugovor, ali to nam nije intencija, dakle da imamo profesionalnu momčad. Idemo korak po korak. Potpisati ćemo ugovore s nekoliko igrača za koje su zainteresirani neki klubovi. Sigurno da ćemo napraviti sve da vežemo ugovorom one najtraženije igrače jer na taj način i mi možemo nešto zaraditi.