Saša Matijaš

Orijent 1919 je jedini klub u Hrvatskoj pored Dinama koji ima svoju kriptovalutu: “Ori nas je vinuo u društvo PSG-a i Juventusa”

Ivan Volarić

Saša Matijaš/V. KARUZA

Saša Matijaš/V. KARUZA

Naš token je stabilan, a vrijednost trgovanja njime je stvarno velika. Primjerice, u petak smo bili deseti najprodavaniji token na svijetu u konkurenciji nogometnih klubova - kaže predsjednik Krimejčana



 
RIJEKA  Drugi uzastopni poraz na otvaranju proljetnog dijela sezone nikome na Krimeji nije lijepo i ugodno legao, ali unatoč tome, nakon utakmice protiv Rudeša nije bilo previše razočaravajućih ili dramatičnih tonova. Trebat će malo strpljenja prije nego što se saniraju sve posljedice brojnih (ne)planiranih odlazaka u zimskom prijelaznom roku, a momčad s vremenom ponovo stekne prepoznatljivost u igri koja je Crvene u prvom dijelu sezone odvela do titule jesenskih prvaka.


– Prije svega, treba naglasiti da je bilo dosta promjena u kadru tijekom zimskog prijelaznog roka i svjesni smo da će trebati malo vremena da se momčad uigra – govori Saša Matijaš, predsjednik Orijenta 1919. – Uostalom, i prije početka prvenstva smo, na neki način, strijepili od prve četiri utakmice i četiri derbija, a na kraju smo osvojili deset bodova, da bismo kasnije bodove prosuli protiv momčadi koje su bile u donjem domu. Ovaj dio prvenstva je krenuo s dva poraza. Žalimo nakon Varaždina jer smatramo da smo možda mogli napraviti nešto više. Protiv Rudeša, objektivno, nismo prema prikazanom zaslužili više od boda. Idemo dalje. Još je puno utakmica do kraja, treba ići od utakmice do utakmice, skupljati bodove. Nadam se da će nam se ozlijeđeni igrači što prije vratiti, da će igrači koji su nam se priključiti u završnici prijelaznog roka u narednom razdoblju uigrati i dokazati, te da će sve to vrlo brzo bolje izgledati.


Priprema za ljeto


U proljetni dio sezone, kao ni u jesenski, niste ušli s ciljem da se borite za prvo mjesto, ali sportski je održavati natjecateljsku tenziju u tom smjeru?


– Naravno! Od početka smo govorili da ćemo iskoristiti priliku ako nam se ona pruži. Postoje sportski motivi, ali nikakvi imperativi nisu stavljeni pred trenera ili igrače. Glavni cilj je i dalje isti, a to je da što prije osiguramo ostanak. Veseli nas i što sve više prilika dobivaju mladi igrači iz naše škole. Protiv Rudeša je debitirao Vito Marot, koji nema puno ni juniorskih prvoligaških nastupa. Dečko je ulazno juniorsko godište, a odigrao je jako dobru utakmicu i pokazao je da na njega možemo računati. I Senčar se polako standardizirao. Što se ljeta tiče, jako sam optimistačan. Svi ti igrači imaju ugovore i u idućem prijelaznom roku imat ćemo puno manje posla kod dovođenja igrača nego inače. Svi ti mlađi dečki mogu s utakmicama biti sve bolji. Ako ranije osiguramo ostanak, a uvidimo da nemamo prostora za napad na sam vrh, otvorit ćemo dodatni prostor za naše mlade igrače kako bi što spremnije dočekali ljetne pripreme i iduću sezonu.


Orijent 1919 je jedini klub u Hrvatskoj uz Dinamo koji je izdao svoju kriptovalutu – token Ori?




– Dugo smo radili na tome i na kraju smo uspjeli ostvariti ne samo SoftCap, već i HardCap prije izlaska na burzu. Dakle, prikupili smo u željenom roku sve iznose. Nakon što je naš token Ori izašao na burzu, trgovanje njime je bilo nevjerojatno. Ori je stabilan, a vrijednost trgovanja s njime je stvarno velika. Recimo, prvi dan je iznosila 2,6 milijuna dolara, a na dnevnoj razini je u prosjeku preko milijun dolara. Primjerice, u petak smo bili deseti najprodavaniji token na svijetu u konkurenciji nogometnih klubova. Dakle, Orijent 1919 je u tom trenutku bio u uglednom društvu PSG-a ili Juventusa! Vrijednost Orija je skočila za dvostruko nakon što smo najavili mogućnost investiranja Orija u naše igrače. Prezadovoljni smo s time. Ako se ovako nastavi, spremamo nove akcije.


Klupski token


Što u praksi znači mogućnost da će vlasnici Orija moći investirati u igrače Orijenta 1919?


– Dakle, svatko će imati mogućnosti na svakoga našeg igrača staviti određenu količinu tokena. Bit će dvije skupine, u jednoj će biti top igrači, a u drugoj oni manje vrijednosti, što ćemo u početku vrednovati po, uvjetno rečeno, »transfermarkt cijeni«. Nakon toga će broj uloženih tokena određivati u kojoj skupini će biti neki igrač. Svaki sljedeći koji bude uložio u nekog igrača značit će određenu zaradu onom prethodnom koji je uložio novac u njega, ali i određeni profit samom igraču. Dakle, igrači će dobiti dodatni motiv da se trude i svojim igrama izazovu da se u njih uloži što više tokena jer će samim time i oni imati određeni profit. To je način da približimo navijače klubu i da izazovemo dodatnu interakciju uže i šire zajednice s klubom. Osim toga, da zainteresiramo i ulagače s drugih kontinenata. Tim ljudima ne znači puno da mogu s Orijem kupovati u našem fan shopu, ali da netko iz, primjerice, Tokija može trgovati s Orijem preko naših igrača, to mu je sigurno primamljivije.


Koliko je vrijednost Orija narasla otkada je izašao na burzu?


– Otprilike četiri puta. Znači, onaj to je na početku uložio tisuću kuna, taj sada ima oko četiri tisuće kuna zarade. Jedan naš simpatizer mi je poslao poruku i zahvalio se na zaradi od – 80 tisuća kuna!


Ovo je i način da se popuni klupski budžet?


– To je sigurno bio jedan od motiva da uđemo u cijelu ovu priču. Ori je već sada ostvario nemale prihode, a do kraja godine nadamo se još većim prihodima! – rekao je Matijaš