Druga HNL

Orijent 1919 gostuje na Šubićevcu, Krimejčani nisu bez ambicija u derbiju

Ivan Volarić

Fausto Budicin, trener Orijent 1919/FOto Arhiva NL

Fausto Budicin, trener Orijent 1919/FOto Arhiva NL



RIJEKA  Nogometaši Orijenta 1919 danas od 13 sati uz izravni TV prijenos (HNTV) gostuju na Šubićevcu. Prva momčad Druge HNL dočekuje ekipu koja je na diobi drugoga mjesta. Budući da Šibenčani imaju čak 11 bodova prednosti, jasno je da ova utakmica neće utjecati na konačan rasplet u borbi za naslov prvaka čak i ako Krimejčani drugi put ove sezone »uzmu mjeru« dečkima sa Šubićevca. No, utakmica ima svoj značaj, donosi sudar dviju momčadi koje su najviše pokazale u dosadašnjem tijeku sezone, a u Krimejčanima oriliku da ponovo potvrde svoj nesporni potencijal, ali i da pozitivnim rezultatom ostanu u poziciju za mjesta koje vode u prvoligaške kvalifikacije. Ne treba smetnuti s uma da su »crveni« proljeće otvorili s remijem protiv Dinama II i domaćim, bolnim porazom od BSK-a. Upravo na toj utakmici počiva priprema za gostovanje u Šibeniku.


– Imali smo analizu utakmice protiv BSK-a, a pogledao sam dvaput snimku. Izgubili smo utakmicu jer smo napravili nekoliko gluposti u fazi obrane koje je naš suparnik iskoristio. Osim toga bili smo prenervozni u fazi posjeda lopte, pogotovo u drugom poluvremenu. Valjda smo nešto naučili iz tog poraza – osvrnuo se Fausto Budicin, trener Orijenta 1919, na posrtaj od BSK-a koji je ostavio još neke posljedice u svlačionici Krimejčana.


Tadejević upitan


– Trenirali smo posljednjih dana na umjetnoj travi i imamo nekoliko problema s ozljedama. Tadejević je izvrnuo zglob na subotnjoj utakmici, a onda je trčeći krugove na treningu krivo stao i ponovo se ozljedio. Vidjet ćemo hoće li moći zaigrati u Šibeniku. Ivančević također ima problema s preponama zbog umjetne trave. Maružina nema još od susreta s Bravom – nastavio je Budicin.


Šibenčani su prošle nedjelje remizirali kod Osijeka II, potvrdili da su tvrda, natjecateljska momčad koja ne umire u ljepoti, ali koja vrlo teško gubi utakmice i bodove.– Čvrsti su u obrani, a naprijed imaju igrače poput Kukeca ili Raka koji često zabijaju. Doma imaju samo jedan remi cijele sezone, u svim ostalim utakmicama su pobijedili. Izuzetno su opasni na svojem Šubićevcu. Idemo odigrati pravu utakmicu, pokušat ćemo iskoristiti njihove mane. Sve prvenstveno ovisi o nama, moramo biti čvršći i odgovorniji u fazi obrane, te preuzeti odgovornost u fazi napada. Moramo stvoriti višak i iskoristiti prostor iza njihove obrane. Ako budemo dobri u tim segmentima, onda se možemo nadati dobrom rezultatu.

Pritisak




Dojam je da su mladu krimejsku momčad počele podsvjesno pritiskati priče o Prvoj HNL. Taj pritisak donio je malo grča u igri protiv BSK-a. Utakmica protiv Šibenika u tom smislu ne bi smjela niti na koji način utjecati na psihu igrača. Šibenčani imaju veliku bodovnu prednost i apsolutni su favoriti prvenstva. Igrači Orijenta 1919 stoga ovu utakmicu mogu doživjeti isključivo kao priliku da pokažu što mogu u ogledu s najboljom drugoligaškom ekipom.


– Treba pustiti ove priče koje nemaju direktno veze s utakmicom i koncentrirati se na vlastitu igru. Dokaz je utakmica protiv BSK-a gdje se osjetila nervoza. Svi smo mislili da ćemo dobiti utakmicu s tri gola razlike bez prolivene kapi znoja. Međutim, to nije baš tako. BSK je ozbiljna momčad koja ne zaslužuje mjesto koje trenutno zauzima na ljestvici. U Drugoj HNL su razlike u kvaliteti izuzetno male i ako ne uđeš kako treba, ne možeš se nadati dobrom rezultatu – rekao je Budicin.