Odustali od prve lige

Opatija i Orijent 1919 neće u daljnji lov na prvoligašku licencu, oba kluba dijele sudbinu stadiona na Kantridi

Ivan Volarić

DRUGOLIGAŠKI STADION – Na Kantridi se trenutačno ne mogu igrati prvoligaške utakmice/Foto V. KARUZA

DRUGOLIGAŠKI STADION – Na Kantridi se trenutačno ne mogu igrati prvoligaške utakmice/Foto V. KARUZA

Stadion na Kantridi zbog pokvarenog reflektora ne može zadovoljiti prvoligaške kriterije...



RIJEKA Danas istječe rok za podnošenje žalbe na prvostupanjske odluke Komisije za licenciranje HNS-a, koja je tijekom prošlog tjedna objavila popis klubova koji su zadovoljili kriterije za igranje Prve i Druge HNL, odnosno natjecanja UEFA-e.


Orijent 1919 i Opatija ishodili su drugoligaške licence, ali nisu zadovoljili sve kriterije za dobivanje prvoligaške licence. Vodstvo obaju klubova odlučilo je da neće iskoristiti žalbeni rok jer ih pozicija na ljestvici teško može dovesti u situaciju da izbore prvoligašku promociju. Osim toga, oba kluba dijele jednak problem s infrastrukturom. Opatijski stadion ne zadovoljava ni drugoligaške kriterije, a Krimeja vapi za nizom zahvata da bi zadovoljila prvoligaške uvjete. Jedina je alternativa Kantrida, no i tu ima jedan problem, reflektor koji se pokvario tijekom kvalifikacijske utakmice Orijenta 1919 i Istre 1961 prošlog ljeta.


Sporna rasvjeta


Gradski oci, odnosno tvrtka Rijeka sport, koja se brine o održavanju sportskih objekata u gradu, nije krenula u popravak rasvjete pa je Kantrida do daljnjega – drugoligaški stadion. Šteta što se nakon prošlogodišnje revitalizacije kultnog stadiona pod stijenama, zahvaljujući opatijskim drugoligaškim i prvoligaškim ambicijama Orijenta 1919, nije nastavilo s ulaganjem u sportski objekt koji ima ili bi mogao imati svoju svrhu, već je Kantrida (opet) na svojevrstan način prepuštena – propadanju.




– Procijenili smo da nema smisla forsirati s licencom za Prvu HNL, na kraju i Grad Rijeku dovoditi u poziciju znatnije investicije u Kantridu, a sama pozicija na ljestvici nam ne garantira da se možemo u završnici prvenstva uplesti u borbi za prvo mjesto koje donosi plasman u Prvu HNL. Prošle je sezone ipak situacija bila drugačija, bili smo sigurni da ćemo igrati kvalifikacije – govori Saša Matijaš, predsjednik Orijenta 1919.


Krimejčani su prošle sezone uspješno odradili prilično zahtjevan proces ishodovanja prvoligaške licence i tu tom smislu za njih ove sezone ne bi bilo većih prepreka s izuzetkom stadiona. Opatijci su, s druge strane, u tome dijelu u znatnijem zaostatku i osim stadiona imaju i neke druge stavke (klub mora potpisati 50 posto profesionalnih ugovora i ući u registar profesionalnih klubova…), koje bi trebalo ispuniti.


Iskorak podmlatka


– Nismo se odlučili na tranziciju kluba prema Prvoj HNL iz nekoliko razloga. Prvo i osnovno jest činjenica da teško možemo biti prvi. Dakle, nećemo po svemu sudeći ispuniti rezultatski kriterij pa onda sav ovaj ostali posao koji bismo trebali odraditi te pritom i uložiti određena sredstva, gubi svoj pravi smisao. Osim toga, mi smo poznati po tome da uvijek dobro razmislimo prije nego što napravimo neki iskorak. Tako je bilo i s ulaskom u Drugu HNL. Takva se naša filozofija dosad pokazala ispravnom – govori Robert Perčić, predsjednik Opatije, koji najavljuje prvoligaški iskorak klupskoga podmlatka.


– Ako naši pioniri i kadeti na terenu izbore plasman u Prvu HNL za iduću sezonu, mi ćemo ih u tome maksimalno podržati. Nakon toga u istom smjeru razmišljamo i s juniorima, a onda tko zna, možda jednoga dana tim putem krenu i naši seniori – rekao je Perčić.