Sudački propusti

Analize potvrdile da su suci ponovo pogurali Hajduk, ali u Velikoj Gorici nije pogriješio sam Dario Bel…

Portal Novi list

U Gorici su čini s pravom ogorčeni suđenjem protiv Hajduka/Foto PIXSELL

U Gorici su čini s pravom ogorčeni suđenjem protiv Hajduka/Foto PIXSELL

Da je VAR dao priliku Belu da vidi cijelu akciju i vidi da je Biuk najprije napravio prekršaj, možda bi drugačije reagirao - rekao je Strahonja o situaciji kod penala



RIJEKA Mario Strahonja, nasljednik Oka sokolova, analizirao je suđenje na utakmici Gorice i Hajduka, te potvrdio ono što se sumnjalo – suci su ponovo pogurali Splićane do pobjede.


Prašinu je uskovitlala situacija iz 52. minute kada je sudac Dario Bel dosudio kazneni udarac za Hajduk i pritom isključio braniča Gorice Waguea. Prema Strahonji penal sam po sebi još i nije toliko sporan koliko nešto drugo…


– Sudac Bel je bio nesiguran. Podlegao je pritisku. Jedino bi bilo ispravno u ovoj situaciji je bilo pustiti prednost po kriteriju koji je postavio. Kada bismo gledali izolirano to hvatanje, možda bi se moglo suditi, ali VAR se nije trebao uključiti u ovom trenutku – rekao je Marijo Strahonja. – Po pregledu snimke sudac je spustio kriterij. Da je VAR dao priliku Belu da vidi cijelu akciju i vidi da je Biuk najprije napravio prekršaj, možda bi drugačije reagirao. Najstrašnije od svega je što je igraču Gorice dao i crveni karton.




Draženko Kovačić, član Komisije za suce HNS-a, bio je na Strahonjinom tragu.


– Kod jedanaesterca za Hajduk najveća je pogreška ta što se VAR uključio. Kad je već zvao suca da pogleda situaciju, trebalo mu je dati kompletnu akciju, jer u njezinom začetku bio je možebitni prekršaj Biuka u napadu. Potom je uslijedilo obostrano povlačenje, a onda tek mogući labavi prekršaj na Biuku. Za mene je to bila kriva odluka. Kao što je i Livajin jedanaesterac trebao biti ponovljen, jer je igrač Gorice prerano ušao u kazneni prostor, što je zabranjeno – rekao je Kovačić.