Nije imao namjeru...

Oglasio se Igor Pajač: “I dalje stojim iza drugog žutog kartona Kleinheisleru, taj kontakt je postojao”

Portal Novi list

Igor Pajač tijekom ogleda na Rujevici/Foto R. BRMALJ

Igor Pajač tijekom ogleda na Rujevici/Foto R. BRMALJ

Dajem život da je djelovalo da je bilo kontakta lijeve noge Kleinheislera i stopala igrača Rijeke! Ukupan dojam je pojačalo to što je igrač Rijeke prenaglasio taj kontakt - rekao je Pajač za SN



RIJEKA Igor Pajač, glavni sudac polufinala Kupa između Rijeke i Osijeka, oglasio se u Sportskim novostima dva dana nakon rujevičkog ogleda.


– Vjerujte, nikad mi u životu nije bilo gore! Nikome nikada ne bih želio da mu se tako nešto dogodi – kazao je u uvodu Pajač.


Iz svake njegove rečenice vidjelo se kako mu je teško, kako ga je sve ovo pogodilo.




– Ovo je jednostavno katastrofa. Ne samo za mene, nego i za moju obitelj. Nikako nije dobro, kad god otvorim internet, iskačem kao iz paštete. Najgore mi je što sam predstavljen kao neki lopov, to mi je najgore u životu. A nikada u životu niti kao klinac ukrao žvakaću gumu. Strašno, gdje god da okrenem, sve je totalni kaos.


Veli da mu mnoge stvari teško padaju…


– Vidite, ljudi iz Osijeka su ulupali mojih deset godina rada kao suca. Ma, užas, odmah sam otišao iz Hrvatske u Mađarsku kako bih pronašao malo mira. Gdje god sam izašao nakon utakmice na Rujevici odmah je nastao kaos.


Željeli smo, naravno, saznati od Pajača što se događalo u te tri situacije zbog kojih više neće suditi do konca sezone, zašto je sudio kako je sudio? Počeli smo od one četvrte minute kad je Lončar brutalnim startom složio Gorgona? Zašto nije Lončaru dao crveni karton, čak niti žuti?


– Vidite, mogu izaći pred bilo koga i kazati da niti u jednoj situaciji nisam imao lošu namjeru. Nikoga nisam htio zakinuti. To je jedina istina. U ovoj konkretnoj situaciji za koju me pitate VAR se trebao javiti. Točnije, u toj situaciji sam i tražio pomoć VAR-a. To je krucijalno.


Protokol je striktan, sve što se dogodi na terenu se provjerava. Samo je pitanje koje se stvari mogu kazati, a koje izlaze iz protokola, na koji način se protokol može otvoriti.

Onda smo se prebacili na onu drugu situaciju, drugi žuti karton za osječkog veznjaka Kleinheislera.


– Taj kontakt za drugi žuti karton po meni je sigurno postojao! Iza toga stojim. I kad sam nakon utakmice razgovarao s mnogim ljudima, oni su potvrdili moje mišljenje. Naravno, pogledao sam i snimke kamera. Ruku u vatru, ma život bih dao da je kontakt postojao. U tom trenutku uopće nisam razmišljao je li osječkom igraču to prvi ili drugi žuti karton, odnosno je li prekršaj ili nije. Igrač Rijeke si je gurnuo loptu, igrač Osijeka je zakasnio s startom, praktički je uklizao u prazno, ali kažem, dajem život da je djelovalo da je bilo kontakta lijeve noge Kleinheislera i stopala igrača Rijeke! Ukupan dojam je pojačalo to što je igrač Rijeke prenaglasio taj kontakt.


Samo mogu kazati da niti u jednom trenutku nisam bio tendenciozan niti prema Osijeku niti prema Rijeci – rekao je Pajač


Veli da mu jako smeta izjava trenera Osijeka Kuleševića koji je izjavio da se Pajač razveselio kad je pokazao crveni karton Kleinheisleru.


– Rekao je da sam jedva dočekao dati taj crveni karton. Ne želim o nikome govoriti loše, ali to definitivno nisu profesionalne izjave. Pa ovo je razina Prve HNL, ne može se tako nekoga etiketirati. Definitivno to nije primjereno za jednog takvog trenera za kojeg držim da je izniman stručnjak. Mogu samo dodati da i u pobjedi i u porazu moraš biti velik. Ja samo mogu kazati da niti u jednom trenutku nisam bio tendenciozan niti prema Osijeku niti prema Rijeci.


Naravno, na kraju smo došli do jedanaesterca koji je dosudio za Osijek. Najviše nas je zanimalo zašto nije otišao pogledati TV ekran? Što bi ga koštalo da je išao pogledati?


– Kratko i jasno. Bio sam, da tako kažem, tristo posto siguran da je jedanaesterac! Meni je ta situacija bila nedvojbena. Vidio sam da je igraču Osijeka ruka odvojena od tijela, da ide u skok, i završila je na glavi suparničkog igrača. E sad, je li ga on pogodio u potiljak ili je ruka kliznula niz glavu igrača Rijeke… Da, tu je mogao pomoći VAR. VAR se tek počeo koristiti, možda je netko bolji na VAR-u, a netko na terenu. Ali, vjerujte, stresna situacija je i u VAR sobi, dodatni je teret što u VAR sobi ne smiješ pogriješiti. Svaka odluka mora biti čista. Nadalje, meni je reakcija igrača Rijeke koji je pao na travnjak pojačala dojam da sam donio pravilnu odluku. Bio sam u komunikaciji s VAR sobom i kazao sam što sam vidio. Da je bila suprotna priča iz VAR sobe, išao bih pogledati snimku. Ali Fran Jović je očito također prepoznao da je bilo elemenata za jedanaesterac. Nije me zvao… Bilo bi očito bolje da me pozvao. Jer ja na terenu donosim odluke u djeliću sekunde, sudim ono što vidim. Da, VAR mi je trebao pomoći i u toj 4. minuti i kod jedanaesterca, jer se do sada pokazao dobar. Bruno Marić i Šetka, Sudačka komisija na čelu s Antom Kulušićem, na početku prvenstva jako su se trudili oko VAR-a, sve je bilo dobro. Ja sam bio u VAR sobi na početku, tri puta sam u Varaždinu asistirao Pejinu kod onih jedanaesteraca, zvao sam ga… Ili na utakmici Rijeka – Hajduk zvao sam Batinića. Međutim, da netko krivo ne shvati, ne vadim se na Frana Jovića, niti mislim sve svaliti na njega. Sve je na koncu moja greška, preuzimam na sebe svu odgovornost. Ja sam vodio utakmicu.


Na koncu je Igor Pajač zaključio…


– Ispričavam se Osijeku i Rijeci, cijeloj hrvatskoj javnosti, Sudačkoj komisiji koju sam zajedno s predsjednikom doveo u neugodnu situaciju, kompletnom HNS-u. Nema tu nikakve teorije zavjere koja se gura kao istina, to me najviše boli. Zar bi to meni bilo u interesu? Pa pred sobom imam još deset godina karijere, naravno da mi nije u interesu bilo koga favorizirati. Nisam profesionalac, ali se profesionalno odnosim prema svom poslu. Ali smetaju mi zaista te priče oko urota, recimo ona priča da sam delegiran za utakmicu Lokomotiva – Osijek. To delegiranje je određeno prije krize zbog pandemije, trebala se odigrati prije stanke i prije kup-utakmice. Zaista mi je teško što se sve najgore u Hrvatskoj povezuje s mojim imenom, kao da sam neprijatelj “broj 1“. Da, ta utakmica će me pratiti čitav život. Ali vjerujem u sebe, ono što te ne ubije, dodatno te ojača – rekao je Pajač za jedini hrvatski sportski dnevnik.