Udarac za UEFA-u

Oglasili se čelnici Real Madrida, Juventusa, Manchester Uniteda…: “Osnivanjem Superlige ispunjavamo želje navijača širom svijeta”

Nogomet je jedini globalni sport na svijetu s više od četiri milijarde navijača, a naša odgovornost kao velikih klubova je odgovoriti željama navijača - rekao je čelnik Reala



RIJEKA Pokretanje Superlige, odcjepljenje dijela najvećih klubova i udruživanje u zasebnu ligu, nikad nije bilo bliže.  Real Madrid, Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham potvrdili su sudjelovanje u ligi koja će, ukoliko doista zaživi, srušiti sva nastojanja UEFA-e i predsjednika Alexandera Čeferina da najnovijom promjenom sustava klupskih europskih natjecanja udovolji  najvećima.


U Superligi bi trebalo igrati 20 klubova, odnosno 15 klubova osnivača plus pet pridruženih članova do kojih će se doći na temelju rezultata. U njoj (još) nema Manchester Cityja, PSG-a, Bayerna… Zamišljeno je da 20 klubova igra u dvije skupine, potom po tri najbolja kluba iz svake skupine nastavljaju natjecanje u četvrtfinalu, dok bi četvrti i peti iz svake skupine igrali za još dva mjesta u završnici. Ukupno bi se trebao podijeliti kolač od čak 3.5 miljarde eura.


Čeka se najnovija reakcija UEFA-e, nema sumnje da će ponovo biti žestoka jer jasno je da Liga prvaka bez ovih klubova gubi svoj smisao. Kao što ideja o formiranju Superlige ruši koncept europskog nogometa u njegovu korijenu, a to je da svakome otvara makar teoretsku šansu da se susretne i ogleda s najvećima.




Svi svjetski mediji prenijeli su ovu bombastičnu vijest, ali i izjave “odmetnutnih klubova”.


Predsjednik Reala i Superlige Florentino Perez u svemu ovome vidi samo dobro za nogomet.


– Pomoći ćemo nogometu na svim razinama da zauzme pravo mjesto u svijetu. Nogomet je jedini globalni sport na svijetu s više od četiri milijarde navijača, a naša odgovornost kao velikih klubova je odgovoriti željama navijača – rekao je čelnik Reala, slično razmišlja i dopredsjednik Superlige Andrea Agnelli, predsjednik Juventusa.


– Naših 12 klubova osnivača predstavljaju milijarde obožavatelja širom svijeta. Okupili smo se u ovom kritičnom trenutku, tako da se europsko natjecanje transformira, dajući sportu koji volimo temelj koji je održiv za budućnost, značajno povećavajući solidarnost i dajući navijači i amaterski igrači iz snova i vrhunske utakmice koje će potaknuti njihovu strast za nogometom.


Joel Glazer, vlasnik i dopredsjednik Manchester Uniteda, te potpredsjednik Superlige, nudi sličnu priču:


– Okupljajući najbolje klubove i igrače na svijetu koji će se međusobno igrati tijekom cijele sezone, Super liga će otvoriti novo poglavlje za europski nogomet, osiguravajući prvorazredno natjecanje i sadržaje i veću financijsku potporu nogometnoj piramidi, nogomet općenito… – poručio je Glazer.