BiH liga

Od nepostojećeg penala, do gola iz zaleđa. Banjalučki Borac uz velike sudačke pogurance osigurao titulu

Hina

Screenshot YouTube

Screenshot YouTubeNogometaši banjalučkog Borca osvojili su naslov prvaka Wwin lige Bosne i Hercegovine nakon velikih sudačkih propusta u dvoboju u kojem je Borcu, u pretposljednjem kolu protiv Igmana, dosuđen nepostojeći jedanaesterac te nije označeno očigledno zaleđe nakon kojeg je domaćin došao do slavlja 4-3.


Nakon pretposljednjeg 32. kola bosansko-hercegovačkog prvenstva Borac ima nedostižnih 78 bodova što je pet više od drugoplasiranog Zrinjskog iz Mostara koji tu razliku do kraja ne može dostići. Po okončanju susreta pobjednički pehar u Banja Luci nogometašima Borca je uručio predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković.


Susret prepun spornih odluka u Banja Luci sudila su trojica sudaca iz Republike Srpske, Aleksandar Njegomirović, Damir Lazić i Sreten Udovičić.
Prva sporna situacija na susretu bio je jedanaesterac za Borac kod vodstva Igmana 2-1. Napadač Borca Jovo Lukić je pao pokraj Amera Dupovca bez ikakvog kontakta i na poklon dobio jedananesterac. Kod rezultata 3-3 gostujući igrač Mirsad Ramić postigao je pogodak za vodstvo Igmana, ali su ga suci poništili zbog zaleđa koje nije postojalo. Na kraju, pobjednički pogodak za Borac, za konačnih 4-3, postigao je Zoran Kvržić iz očiglednog zaleđa, no suci se nisu na to obazirali.


Borac je time po treći put osvojio naslov prvaka u svojoj povijesti. Rekorder je i dalje Zrinjski koji je osam puta bio pobjednik, a trofej prvaka je osvajao i posljednje dvije sezone u nizu.