Kvalifikacije za SP

Novi Zeland pobjedom nad Solomonskim otocima izborio dodatne kvalifikacije za SP protiv Kostarike

Portal Novi list

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Novi Zeland je do sada nastupio na dva SP-a - 1982. u Španjolskoj je upisao tri poraza, a 2010. u Južnoj Africi tri remija



DOHA Nogometna reprezentacija Novog Zelanda izborila je završni ogled kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine nakon što je u finalu Oceanijske zone pobijedila Solomonske Otoke sa 5-0.


Novi Zeland će svoj treći plasman na World Cup, pri čemu prvi u posljednjih 12 godina, loviti 13. ili 14. lipnja protiv četvrtoplasirane ekipe iz zone CONCACAF, a to je Kostarika.


Podsjetimo, prve tri reprezentacije iz zone CONCACAF, koja uključuje ekipe iz Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba, idu direktno na SP, a osvajač četvrtog mjesta ide u interkontinentalni play-off.




Završnica oceanijskih kvalifikacija održana je na turniru u Dohi, a Novi Zeland je na putu do prvog mjesta upisao pet pobjeda.


U skupini su Novozelanđani porazili Papu Novu Gvineju (1-0), Fidži (4-0) i Novu Kaledoniju (7-1), potom su u polufinalu bili bolji od Tahitija (1-0), a u finalu i od Solomonskih Otoka sa 5-0.


Strijelci u finalnom ogledu bili su Bill Tuiloma (23, 69), Chris Wood (39), Joe Bell (49) i Matthew Garbett (90+1). Za pobjednički sastav branio je Novozelanđanin hrvatskih korijena Stefan Tone Marinović, vratar izraelskog Hapoel Nof HaGalila.


Novi Zeland je do sada nastupio na dva SP-a – 1982. u Španjolskoj je upisao tri poraza, a 2010. u Južnoj Africi tri remija.