Novac nije jamstvo

Novi vlasnici Bluesa troše na igračka pojačanja više nego Roman Abramovič, a rezultata još uvijek nema…

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U Abramovičevoj eri rekordna potrošnja na transfere bila je 265 milijuna eura, a Boehly i njegovi partneri to su debelo nadmašili s gotovo 700 milijuna, s time da je dio mlađih igrača poslan na posudbe do kraja ove sezone



ZAGREB Ne tako davno, prije nekih deset-jedanaest mjeseci, engleski mediji došli su do službenog podatka da je Chelsea u devetnaest godina dugoj eri Romana Abramoviča potrošio 2.1 milijardu funti, odnosno 2.37 milijardi eura. U prosjeku, tada se na pojačanja trošilo nešto manje od 125 milijuna eura po sezoni.


Kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, engleska Vlada odlučila je blokirati sva sredstva ruskih oligarha povezanih s Vladimirom Putinom, a na toj se listi našao i Abramovič, koji je ubrzo morao prodati svoju najdražu igračku. Tako je 7. svibnja 2022. godine službeno potvrđeno da je dogovorena prodaja Chelseaja za 4.8 milijarde eura novim vlasnicima, odnosno konzorciju na čijem čelu se nalaze Amerikanci Todd Boehly i Mark Walter te Švicarac Hansjörg Wyss.


– Taj klub je kroz zadnjih deset-dvadeset godina bio stroj za uspjehe, a to ne dolazi samo s novcem. Manchester United i Arsenal su uložili milijarde u svoje momčadi, ali nisu bili ni blizu onoga što je postigao Chelsea, koji se može osjećati ugodno jer će opet imati bogate vlasnike. Međutim, hoće li imati nogometno pametne vlasnike? Roman Abramovič bio je upravo to – istaknuo je tada Gary Neville, nekadašnji engleski reprezentativac, koji godinama ima status uglednog komentatora nogometnih zbivanja na Otoku.


Tuchel i Potter




Novi vlasnici službeno su preuzeli klub 30. svibnja prošle godine, a zatim su krenuli u brzopoteznu rekonstrukciju momčadi, trošeći šakom i kapom u ljetnom i zimskom prijelaznom roku. U Abramovičevoj eri rekordna potrošnja je proknjižena tijekom sezone 2017./18. kada je Chelsea na transfere zdrobio 265 milijuna eura, a Boehly i njegovi partneri to su debelo nadmašili, s time da je dio mlađih igrača poslan na posudbe do kraja ove sezone.


Naime, u proteklih 17 mjeseci oni su napravili 15 ulaznih transfera i dvije posudbe, što ih je koštalo 626.5 milijuna eura, s time da kod dijela tih ugovora postoje i klauzule koja aktiviraju bonuse, odnosno dodatne milijunske troškove. Toj svoti treba dodati i 17.5 milijuna otpremnine za Thomasa Tuchela, kojeg su maknuli s klupe nakon poraza od Dinama u Ligi prvaka. Zatim, tu je 12 milijuna eura odštete Brightonu za dovođenje novog trenera Grahama Pottera, čija plaća, prema ugovoru potpisanom do 2027. godine, iznosi 11 milijuna eura po sezoni.


Žele Mourinha


A rezultata (još uvijek) nema. Preciznije, Chelsea je do sada u ovoj sezoni odigrao 28 utakmica u Premiershipu, Ligi prvaka, FA Cupu i Liga kupu, uknjiživši 12 pobjeda, pet remija i deset poraza, što baš i nije nešto naročito kada se u obzir uzme enormna potrošnja, koja bi mogla i dalje rasti, i to vrlo brzo.


Prema pisanju engleskih medija, novi vlasnici voljeli bi na klupu vratiti Josea Mourinha, koji ima ugovor s Romom do kraja iduće sezone. Krenu li u provođenje tog plana, Potteru će morati isplatiti osmeroznamenkastu otpremninu, a nije teško pretpostaviti da će i Rimljani tražiti odštetu za svog trenera, kojeg plaćaju sedam milijuna eura po sezoni. Naravno, tu treba ukalkulirati i ugovor za Mourinha.


Nije na odmet istaknuti da su se Boehly i njegovi partneri usput narugali i Financijskom fair playu, odnosno pravilu kojim UEFA od 2009. godine pokušava obuzdati (pre)bogate klubove, tjerajući ih da troše samo ono što su zaradili. Tu se gleda potrošnja po svakoj sezoni, što znači da se svaka odšteta dijeli se s brojem godina trajanja ugovora za kupljenog igrača. Naravno, većina pojačanja Chelseaja dobila su dugoročne ugovore, do kraja ovog desetljeća.