Ulaganja u terene

Novi travnjaci donijeli pomake u Hrvatskoj. Ali to nije dovoljno

Ivana Vaupotić

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Publika na našim utakmicama još uvijek nema komfor koji je uobičajen u zemljama čije lige su u rangu naše, ili čak i slabije - upozorava povjerenik HT Prve lige Josip Brezni



Kada je u pitanju prvi dio tekuće nogometne sezone u Hrvatskoj, nastavljen je trend pozitivnih pomaka na nekim područjima. Kako kaže Josip Brezni, povjerenik za natjecanje HT Prve lige, sve je realizirano u skladu s postavljenim rasporedom.


– Početkom prošle sezone postavljeni su novi travnjaci na prvoligaškim stadionima, a sada slobodno možemo reći da su dali značajan doprinos odvijanju natjecanja. Na primjer, prijašnjih sezona bilo je velikih problema u Krančevićevoj i Zaprešiću, čim bi pala prva jača kiša. Sada više nema terena koji se jednom natope i budu blatnjavi do kraja jesenskog dijela prvenstva. Tu je napravljen veliki pozitivan pomak, koji ima utjecaja i na kvalitetu igre klubova – kaže Josip Brezni, povjerenik za natjecanje HT Prve lige.


Grom i magla


Što govore pokazatelji s terena?




– Ove jeseni smo imali samo jedan prekid zbog vremenskih prilika, i to je bilo u 40. minuti utakmice Intera i Lokomotive, kada je grom udario u rasvjetni stup, zbog čega je nestalo struje na stadionu. Ta utakmica je nastavljena drugi dan i sve je bilo u skladu s propisima. Možemo reći da je zbog magle problematična bila i utakmica Osijeka i Lokomotive. Međutim, tamo su postojali uvjeti za normalno igranje, iako gledatelji nisu nisu imali najbolju vidljivost. Sve ostale utakmice odigrane su normalno, bez obzira na vremenske prilike, a to je nešto što ranije nismo imali. No, tu postoji drugi problem.


Na što ciljate?


– Naš najveći problem sada predstavlja infrastruktura oko terena. Na žalost, publika na našim utakmicama još uvijek nema komfor koji je uobičajen u zemljama čije lige su u rangu naše, ili čak i slabije. Primjerice, na stadionu Maksimir nema natkrivenih mjesta, osim u ložama. Naša liga nudi dobar nogomet, ali nedostaju nam popratni sadržaji, koji će gledateljima pružiti određenu udobnost i priliku da se okrijepe. Prije godinu i pol dana smo se nadali da će nam država vratiti nešto od povećane potrošnje za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji, koja je iznosila dvije milijarde kuna. Na žalost, to se nije dogodilo. Šteta je što se nismo maknuli u tom smislu. Moramo biti svjesni da će nam se baza smanjivati s vremenom, ako ne bude ulaganja u infrastrukturu.


Brojači i VAR


Ipak, jesen je donijela pozitivne pomake na tribinama?


– Danas na svim stadionima postoje brojači koji nam daju točnu posjetu utakmica. Prema tim podacima, ove jeseni smo u prosjeku imali 905 gledatelja više na svakoj utakmici, u odnosu na prošlu sezonu. Naravno, to se može analizirati iz raznih kuteva. Moguće je da se tako poklopilo zbog toplog vremena u studenom i prosincu, ili zbog neizvjesnosti u vrhu lige. U svakom slučaju, prošle sezone smo u prosjeku imali 2657 gledatelja po utakmici, a ove jeseni ta brojka je bila 3562 gledatelja po utakmici. Nadam se da će taj pozitivni trend ostati i u proljetnom dijelu sezone, iako ove godine počinjemo natjecanje već krajem siječnja, kada vremenske prilike nisu idealne. Zbog nastupa reprezentacije na EURO moramo završiti sezonu do 17. svibnja.


Za Drugi dio sezone najavljeno je korištenje VAR tehnologije. Kakva je tu situacija?


– U skladu sa zahtjevima iz postupka licenciranja, klubovi su morali osigurati tehničke uvjete za VAR tehnologiju na stadionima. Taj dio više nije upitan, a HNS već dugo vremena radi na edukaciji sudaca. Prema tome, VAR tehnologija sigurno kreće od prvog kola ovogodišnjeg dijela prvenstva. Sada još treba poraditi na edukaciji stručnih stožera i igrača, kako bi svi uključeni znali u kojim situacijama se koristi VAR. Na primjerima iz drugih zemalja vidimo da tehnologija nije svemoguća, ali i da donosi smanjenje broja sudačkih previda. Siguran sam da ćemo i na tom polju napraviti pozitivni pomak – rekao je Brezni.


HNS uložio UEFA-ina sredstava u šest travnjaka


Hrvatski nogometni savez je odlučio obnoviti travnjake prvoligaških klubova početkom 2018., kroz prenamjenu sredstava koja je dobio od UEFA-e za još uvijek nerealiziranu gradnju kampa reprezentacije. U proljeće iste godine potpisani su ugovori s talijanskim tvrtkama Italgreen i Rappo, koje su počele s radovima nakon završetka sezone 2017./18.


Novi travnjaci, u obliku kombinacije prirodne i umjetne trave, postavljeni su u Koprivnici, Puli, Vinkovcima i Zaprešiću, te na dva zagrebačka stadiona, u Maksimiru i Kranjčevićevoj, a kompletni trošak je iznosio 30 milijuna kuna. Budući da je na Rujevici već postojao takav travnjak, tamo nije bilo potrebe takvim zahvatom. Osijek je postavljanje novog travnjaka odgodio za ovu godinu, kada bi trebala biti gotova izgradnja novog stadiona na Pampasu, a Hajduk je odbio ponudu HNS-a.