Stop nasilju!

Nogometni suci stali uz pretučenog Bebeka i prozvali “jednu navijačku skupinu”

Portal Novilist.hr

Suci su najavili da će sve utakmice 4. Kola Prve HNL započeti utakmicu s jednom minutom zakašnjenja. Ta minuta će biti za sada samo simbolična poruka, kako se mora stati na kraj nasilju nad nogometnim sucima, ali i nasilju na sportskim terenima.ZAGREB Ponukani činjenicom da niti jedna mjerodavna instituacija, pa ni HNS nije reagirao, nogometni suci, pripadnici Elitne i Prve skupina sudaca HNS-a odlučili su reagirati priopćenjem nakon što je riječki nogometni sudac Ivan Bebek napadnut i pretučen u Splitu.


“Poštovani,


obraćamo vam se ponukani ponovnim izljevom nasilja nad nogometnim sucima! Naime, kao što je poznato cijeloj hrvatskoj javnosti, naš kolega nogometni sudac Ivan Bebek, napadnut je i brutalno pretučen od strane pripadnika jedne navijačke skupine koja smatra da je takav način ljudskog ponašanja prihvatljiv. 
S leđa, u skupini, bez upozorenja, kako priliči kukavicama i ljudima bez časti, napadnut je i pri tome srećom lakše ozlijeđen, ali samo iz razloga što je kolega Bebek u sjajnoj fizičkoj kondiciji, pa takav napad može izdržati više nego običan čovjek. No, uz naše zgražanje da takav napad uopće možemo doživjeti u našoj Hrvatskoj, posebno brine i činjenica da je postalo normalno da ovakav oblik nasilja, društvo tolerira šutnjom.  


Iako nas bole ozljede našeg Ivana, boli nas i što svi šutite. Boli nas, jer smo svjesni da tišinom dajemo podršku takvim postupcima, da ljudi poput ovih kukavica iz mraka, sutra mogu napasti i nekog drugog. Jer napadali su igrača jer nije postigao pogodak kada oni misle da je trebao, novinara koji ne piše ‘lijepo’, ganjali suca sa šipkom po terenu i slično.  


No, mi suci odlučili smo da više nećemo šutjeti i da je došlo vrijeme da sintagma ‘neka institucije odrade svoj posao’ dobije pravi smisao. Nitko od nas nije savršen, nitko od nas nije nepogrešiv, ali Ivan Bebek je vrhunski sportaš koji je sudio najviše međunarodnih utakmica u povijesti Hrvatske, tri puta izabran za najboljeg suca Hrvatske. Ali ono što je najvažnije, on je nečiji sin. I zato molimo hrvatsku javnost da nam pruži snažnu podršku da prisilimo institucije Republike Hrvatske da krenu u odlučan obračun sa svakim oblikom nasilja!”, stoji u priopćenju Elitne i Prve skupina sudaca HNS-a.


Suci su najavili da će sve utakmice 4. Kola Prve HNL započeti utakmicu s jednom minutom zakašnjenja. Ta minuta će biti za sada samo simbolična poruka, kako se mora stati na kraj nasilju nad nogometnim sucima, ali i nasilju na sportskim terenima.