Premalo gledatelja

Nogometna je tragedija i sramota da je rijetko viđeni spektakl u Maksimiru gledalo tek 1500 gledatelja

Ivan Volarić

Na maksimirskom jugu okupilo se stotinjak pripadnika Armade/Foto PIXSELL

Na maksimirskom jugu okupilo se stotinjak pripadnika Armade/Foto PIXSELL

HNS  je na potezu. Od novoga predsjednika se samo očekuje da napravi ono što je nedavno i sam najavio kada je u pitanju testiranje navijačaRIJEKA Nogometaši Dinama i Rijeke odigrali su utakmicu po mjeri – navijača. Posebno onih koji u prvom redu uživaju u golovima i šansama, a manje mare za konačan ishod. Trenerima se od ovakvih utakmica obično diže kosa na glavi, ali nogometni konzumenti (kako se navijači terminološki sve češće nazivaju u svijetu modernog nogometa), zbog ovakvih utakmica hrle na stadione. Nogomet otvorenog garda, puno prilika, istina i početničkih, u ozbiljnom nogometu nedopustivih pogrešaka (vratara Rijeke i uže obrane Dinama), ali puno uzbuđenja, onoga što puni tribine…  Ali, one maksimirske bile su – prazne. Ne baš potpuno. Na njima se našlo 1507 navijača, od toga njih stotinjak iz Rijeke. Tragično i sramotno malo!


Dva dana ranije u Kranjčevićevoj je dobru utakmicu Lokomotive i Hrvatskog dragovoljca gledalo 182 gledatelja, Istru 1961 i Goricu njih 476,  a Osijeka protiv Slaven Belupa, svega nekoliko dana nakon prolaska Pogona u Konferencijskoj ligi – 1016 gledatelja. Dakle, na četiri utakmice se okupilo gotovo duplo manje gledatelja nego na Poljudu. Hajdukovo mučenje sa Šibenkom pratilo je 5163 navijača.


Hajduk je otišao najdalje kada je u pitanju testiranje na Covid što je očito postala ključna točka kada je u pitanju posjeta nogometnih utakmica. U zemlji s 40-ak posto cijepljenih testiranje na svakom kutku postat će nešto što je uobičajeno ako se želi osigurati normalna fluktuacija ljudi. Barem dok traju mjere oko Covid potvrda/putovnica. Hrvatski prvoligaši se tu snalaze najbolje što mogu, nisu krivi što HNS još uvijek “tapka u mraku”. Novi predsjednik Marijan Kustić nedavno je najavio da će Savez osigurati besplatna testiranja za navijače, no ta ideja čini se još nije provedena u djelo.  Šteta…
Do tada prvoligaški klubovi će svoj proizvod, koji dojmom uopće ne zaostaje za nekim kvalitetnijim i skupocjenijim europskim ligama, nuditi rijetkima i malobrojnima. Kulisa prvoligaških stadiona je nižerazredna, drugoligaška i trećeligaška. Osim toga tu su i atraktivne europske utakmice, ona na kojima ti isti klubovi mogu nekome prodati svojega igrača i napuniti budžete. Sve to bi bilo lakše i ljepše da je na tribinama nekoliko tisuća gledatelja više. Rijeku je protiv Gzire gledalo jedva nešto više od dvije tisuće gledatelja. Opet – premalo. HNS  je na potezu. Od novoga predsjednika se samo očekuje da napravi ono što je nedavno i sam najavio.


Ne treba zaboraviti da uskoro počinju drugoligaška natjecanja pod istim epidemiološkim ograničenjima za navijače. Ako je ovakva situacija na prvoligaškim stadionima nije teško pretpostaviti što će se dogoditi na onim drugoligaškima gdje je posjeta tradicionalno puno skromnija. A tim klubovima tih nekoliko stotina ulaznica prodanih po  utakmici puno znače…