Prva NL

Nogometaši Orijenta 1919 niti iz četvrtog pokušaja ove sezone nisu uspjeli slaviti i razveseliti kineske investitore

Ivan Volarić

Andro Švrljuga u duelu s Lukom Mihaljevićem/Foto M. GRACIN

Andro Švrljuga u duelu s Lukom Mihaljevićem/Foto M. GRACIN

Crveni niti iz četvrtog pokušaja (trećeg domaćeg) nisu uspjeli upisati pobjedu

Orijent 1919 – BSK 0:0




RIJEKA Utakmica 4. kola Prve NL: Orijent 1919 – BSK 0:0. Stadion na Krimeji. Gledatelja: 400. Sudac: Ante Jurić (Split) 6,5. Strijelci:. Žuti kartoni: Tadejević (Orijent 1919), Pudić, Mišić, Grdić, Mihaljević (BSK).


ORIJENT 1919: Mohorović -, Braut 6, Senčar 6 (od 59′ Monjac 6), Mulac 6,5, Fatić 6, Dukađin 5,5 (od 32′ Ibiši 6), Švrljuga 6,5 (od 46′ Travaglia 6), Mohorovičić 6, Putnik 6, Dujmović 6 (od 70′ Ivančić -), Tadejević 6,5.


BSK: Đilas 7, Grdić 6, Majtanić 6, Pušić 6,5, Ilić 6 (od 57′ Pudić 6), Baković 6 (od 57 Bjelanović 6), Mihaljević 5,5, Benić 5,5, Božić 6, Sinanović 5,5 (od 82′ Kraljević -), Mišić 6 (od 82′ Tokich -).




Nogometaši Orijenta 1919  nastavili su niz neporaženosti koji će malo koga u klubu i oko kluba zadovoljiti. Crveni niti iz četvrtog pokušaja (trećeg domaćeg) nisu uspjeli upisati pobjedu. Osvojili su četiri boda od 12 mogućih na otvaranju sezone. Elementarna matematika sugerira da je osvojeno 30-ak posto bodova. U svim ligama na svijetu to je učinak koji sluti na borbu za ostanak!


Dario Knežević, Dominik Mohorović, Matija Frigan, Adrian Liber, Boris Pučić, Saša Peršon, Marijan Bjelanović… Na tribinama se okupila gotovo cijela jedna jedanaestorka bivših igrača Orijenta 1919. Ugodno vrijeme, idelno za igru izazvali su i solidnu posjetu, no u konačnici su gledateljima ostale dužne obje momčadi. Bila je to klasična priča o velikom prometnu i maloj zaradi. Domaći su više htjeli, ali nisu znali kako, a gosti, kao da su na Krimeju došli po bod. Krimejčani su solidno izgledali sve dok ne bi s loptom došli u tkz. zadnju trećinu igrališta. Tu su ostajali bez riješenja, zapravo, do odmora se uglavnom  sve svodilo na ubačaje najproduktivnijeg domaćeg igrača Andre Švrljuge koje nije imao tko iskoristiti. Ulaskom Ibišija umjesto Dukađina igra Crvenih dobila je malo na dubini. Uspio je snažni napadač u 43. minuti izdržati duel nadomak kaznenog prostora, odigrati dupli pas s Mohorovičićem. Ibiši je iskosa izašao ispred Đilasa koji je nogom osujetio najbolju i jedinu priliku u prvom poluvremenu za što brži zaborav.


 Snimio Marko GRACIN


 


 


 


 


 


 


U poluvremenu je u svlačionici ostao najbolji igrač Orijenta 1919 do odmora – Andro Švrljuga (rame). Živnulo je nakon što je trener Jure Srzić podigao s klupe i uveo povratnika Matea Monjca. Kako se utakmica bližila kraju tako je rasla nervoza. Obostrano rastrgana igra ubrzo se pretvorila u (ne)kontroliranu jurnjavu, utakmica je počela polako kliziti iz taktičkih okova na radost gledatelja željnih uzbuđenja. To objašnjava situaciju da se stoper Dominik Mulac u 69. minuti našao na povratnoj lopti Monjca i tukao ravno u vratara. Minutu kasnije Travaglia je na dodavanje petom Dujmovića projurio lijevim bokom, a u nastavku akcije Ibiši ostao s loptom u nogama na vrhu peterca sam pred Đilasom. Nije se najbolje snašao pa je gostujući vratar uspio sačuvati svoju mrežu. Gosti iz Bijeloga Brda sve teže su pratili jurnjavu krimejskim travnjakom, na njihovu sreću u redovima Orijenta 1919 nije bilo dovoljno mirnoće i znanja da to iskoriste. Na kraju su gosti imali u nogama meč loptu. Riječanin u vršku gostujućeg napada Marko Bjelanović u 87. minuti ostao je sam na udarcu u srcu domaćeg kaznenog prostora i lansirao je visoko preko gola…


Kineski investitori

U poluvremenu utakmice u klupskim prostorijama na meniju je bila kineska – hrana. Razlog? Time se željelo iskazati poštovanje prema ovećoj skupini Kineza koji predstavljaju potencijalne investitore u klub. Predsjednik Saša Matijaš i njegova tvrtka Textum poslovno su prisutni na kineskom tržištu pa  se odabir mogućih investitora na neki način nametnuo sam od sebe.

 


 



Standings provided by SofaScore LiveScore