Kvalifikacije za Drugu HNL

Nogometaši Opatije pred ispunjenom Kantridom sanjaju drugoligaški san: “Moramo napasti, ali biti oprezni…”

Ivan Volarić

Josip Rudan/Foto REUTERS

Josip Rudan/Foto REUTERS

Mi smo išli u Petrinju s idejom da ne primimo gol i u tome smo uspjeli. Sada je pred nama jasan cilj: ako želimo u Drugu HNL, moramo pobijediti na Kantridi - kaže Josip Rudan, kapetan Opatije



RIJEKA  Braća Josip i Toni Rudan već sedmu godinu neizbježni su dio opatijske nogometne priče. Draga, Orijent, jaki Pomorac na pragu ulaska u Prvu HNL i onda ambiciozna, godinama već trećeligaški moćna Opatija, koja je ovoga puta odlučila otići korak više i okušati se u drugoligaškoj konkurenciji. Opatijci danas od 18 sati (izravni prijenos na HNTV-u) na Kantridi žele napraviti povijesni, drugoligaški iskorak. Josip Rudan i u 36. godini čvrsto drži svoje mjesto na lijevom boku opatijske obrane, koja u Petrinji, u prvoj utakmici kvalifikacija (0:0), nije bila besposlena.


– Rekao bih da je utakmica u Petrinji bila prava kvalifikacijska – govori Josip Rudan, kapetan »crnoj bijelih«. – Nismo od početka uspjeli razviti igru kako smo htjeli. Oni su igrali borbeno i agresivno. Mi smo imali slab protok lopte po sredini. Osim toga, sudački kriterij je bio kakav je bio, brojni prekršaji sjeckali su igru. Imali smo dobre šanse koje nismo iskoristili, ali i oni su imali svoje šanse. Utakmica je mogla otići na jednu, ali i na drugu stranu. Rezultat je na kraju realan. E sad, pitanje je da li je to dobar rezultat uoči uzvrata? Mi smo išli u Petrinju s idejom da ne primimo gol i u tome smo uspjeli. Sada je pred nama jasan cilj: ako želimo u Drugu HNL, moramo pobijediti na Kantridi.


Promašene prilike


Današnja utakmica na Kantridi zahtjevna je zbog rezultata iz prve utakmice u taktičkom smislu. Najgore bi bilo da Opatijce ponese atmosfera i želja, te da pritom zaborave na vlastita vrata.




– Moramo od početka izaći pametno. Treba ih napasti, ali pritom moramo biti oprezni. Ne daj Bože da u toj želji da što prije zabijemo gol izgorimo i onda nam iz kontre zabiju gol za vodstvo. U tom slučaju bi se bilo teško vratiti u utakmicu. Moguće je, s obzirom na prvu utakmicu, da će upravo taj jedan gol odlučiti o ukupnom pobjedniku.


Opatijci su puno i previše toga promašili u prvoj utakmici u Petrinji, morat će u uzvratu biti puno efikasniji jer teško je očekivati da će im se ponovo otvoriti pet, šest velikih prilika.


– Nemamo klasičnog gol igrača koji će iz jedne šanse zabiti pogodak. Treba nam uvijek malo više šansi da bismo zabili. Nadam se da će naši napadači i ostali igrači biti golgeterski raspoloženi. Trebalo bi iskoristiti prvu priliku koja se otvori.


Iznenađuje dobar interes za ulaznicama, »crno bijeli« bi mogli uživati značajnu podršku pod legendarnim stijenama.


Podrška s tribina


– Koliko čujemo, ulaznice se prodaju jako dobro, do početka utakmice moglo bi se sve prodati. Na Kantridi nismo odigrali utakmicu od listopada prošle godine kada smo pod stijenama igrali Kup utakmicu protiv Dinama. Uoči ovog susreta odradili smo na Kantridi dva treninga, moramo se priviknuti na teren. Naravno da bi nam bilo lakše igrati u Opatiji, ali kada već ne možemo, znamo svih iz kojih razloga, onda ćemo vjerujem uz podršku navijača ostvariti svoj cilj i na Kantridi.


Nadam se da ćemo prije penala privesti utakmicu kraju u našu korist – poručio je kapetan Opatije


Rudani su već nastupali u Drugoj HNL u dresu Pomorca


– Dvije godine zaredom smo ostvarili plasman u Prvu ligu, ali zbog licence nismo išli u viši rang. Imam ambiciju odigrati još koju godinu, ako se otvori prilika i s Opatijom u Drugoj HNL. Zašto ne! Ulazim polako u poznije igračke godine, ali treniram redovito, osjećam se dobro. Mogu još bez problema igrati.


Opatijci nisu trenirali penale


– Iskreno, nisam se ni raspitivao što ako uzvrat završi 0:0. Kažete penali… Ne, nismo ih još vježbali. Uostalom, nadam se da ćemo prije penala privesti utakmicu kraju u našu korist – poručio je kapetan Opatije.


Ulaznice

Iz ureda opatijskog kluba obavještavaju navijače da će preostale ulaznice biti u prodaji na Kantridi prije same utakmice. Tribina A po cijeni od 50 kuna je rasprodana, za tribine B i C treba izdvojiti 30 kuna. Ukupno je u prodaju pušteno 1.100 ulaznica ili trećina kapaciteta centralne tribine.