Majstori zanata

Nogometaši Opatije i Dubrave igraju u subotu pod reflektorima Kantride zahvaljujući nedosljednosti HNS-a

Ivan Volarić

V. KARUZA

V. KARUZA

Drugoligaške utakmice se za razliku od četvrtoligaških ne moraju igrati u isto vrijeme



RIJEKA Nogometaši Opatije ove subote će ugostiti Dubravu u posljednjoj drugoligaškoj utakmici na domaćem terenu. Utakmica na stadionu na Kantridi bit će odigrana u terminu – Lige prvaka. Umjesto od 17.30 sati susret će pod reflektorima početi u 21 sat! Desetak tisuća kuna stoji svaka utakmica pod rasvjetom na kultnom stadionu pa vodstvo kluba morati iznaći dodatna sredstva za organizaciju utakmice pored onih koje grad Opatija plaća gradu Rijeci za korištenje Kantride.


Ne, nisu se Opatijci željeli oprostiti od drugoligaškog društva u velikom stilu već je sve ovo posljedica još jedne nedosljednosti u režiji HNS-a i njegovih tijela. Naime, ove subote svoj domaći susret na Kantridi igraju i nogometaši riječke Lokomotive, koji će u okviru 25. kola Četvrte NL NS Rijeka ugostiti – Medulin 1921. Budući da je riječ o završnici prvenstva sve utakmice te lige moraju se odigrati u istom terminu. Logično! To je jedan od načina kako barem pokušati sačuvati regularnost i barem donekle spriječiti mogućnost kalkulacija i manipulacije. Uostalom, to je praksa koju su primjenjivali i prvoligaši, barem kada su u pitanju susreti onih klubova koji o nečemu odlučuju.


No, Druga HNL, koja  uslijed smanjivanja lige i borbe za ostanak, u koju je uključeno više od pola lige, nudi rijetko viđenu napetu završnicu, je valjda izolirani otok poštenja i fair playa pa nema potrebe za takvom praksom. Zvuči nevjerojatno, ali drugoligaške utakmice se igraju u tri različita dana, nekoliko vremenskih termina pa je širom ostavljen manevarski prostor za kalkulacije i dogovore.




Netko će reći i idealnu priliku da se neki suci malo poprave standard budući da je u Prvoj HNL uglavnom dosta rano bilo poznato tko će ispasti, a tko u Europu. Tako se primjerice prošlo, 28. kolo Druge HNL, igralu u petak u dva vremenska termina, zatim u subotu, a onda je posljednja utakmica odigrana u ponedjeljak. Neovisno o tome što su svi ti susret nosili veliki značaj kako u borbi za ostanak tako i u borbi za prvo mjesto. I nadolazeće kolo je protegnuto na dva dana i nekoliko različitih termina početaka utakmice. Lakrdija…