Aleksander Čeferin

Nogomet nije posao poput ostalih poslova, profit nije najvažniji

Hina

Aleksander Čeferin/Foto REUTERS

Aleksander Čeferin/Foto REUTERS

ZAGREB Ključno je zadržati dušu nogometa ispred profita, istaknuo je predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin na UEFA-inom Kongresu održanom u Amsterdamu.“Postoji velik stupanj jedinstva u europskom nogometu, a ključno je zadržati dušu nogometa ispred profita,” istaknuo je Čeferin u svom obraćanju predstavnicima 55 nacionalnih saveza, među kojima je bila i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza koju su predvodili predsjednik Davor Šuker uz voditeljicu Odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančicu Sudac.

“Kad profit postaje najvažniji moramo upaliti alarm. Nogomet nije posao poput ostalih poslova. Ima povijest, tradiciju i strukturu koje se moraju poštivati”, rekao je 52-godišnji slovenski pravnik, koji UEFA-u vodi od ljeta 2016.


U svom obraćanju Kongresu ponovio je svoje stajalište da prijelaz europskih liga u zatvoreni format ne dolazi u obzir.


“Načela solidarnosti, promocije i nazadovanja, te otvorenih liga nisu predmet pregovora,” naglasio je Čeferin koji nakon Kongresa nije želio javno govoriti o detaljima napretka u pregovorima o formatu europskih klupskih natjecanja nakon 2024.




“Prerano je javno govoriti. Nismo tako daleko otišli”, rekao je.


Na Kongresu su predstavnici odobrili financijsko izvješće za prošlu financijsku godinu i budući financijski plan. U financijskoj godini 2018./19. krovna nogometna organizacija “Starog kontinenta” je zabilježila gotovo 3,9 milijardi eura prihoda, što je trećinu više nego godinu prije.


Prihod od prodaje medijskih prava iznosio je 3,3 milijarde, a dodatnih 400 milijuna eura UEFA je zaradila od prodaje drugih prava. Reprezentacijama i klubovima koji sudjeluju u UEFA-inim natjecanjima podijeljeno je oko 3.1 milijarde eura.


Na marginama Kongresa mnogo se govorilo i o koronavirusu i njegovom mogućem utjecaju na Europsko prvenstvo koje će se ovog ljeta održati u 12 europskih zemalja. O tome je u ponedjeljak u Amsterdamu govorio i Izvršni odbor UEFA-e.


Većina predstavnika UEFA-e čula je umirujuće tonove.


“Ne želimo burno reagirati”, rekao je glavni tajnik Teodor Teodoridis na pitanje o mogućoj odgodi EURO-a.


“U stalnom smo kontaktu s predstavnicima vlada i Svjetske zdravstvene organizacije i poštovat ćemo njihove odluke,” dodao je Teodoridis.


Cijelu situaciju je komentirao i predsjednik UEFA-e.


“Jesmo li zabrinuti? Imamo mnogo briga, poput sigurnosti, logistike i ovo je samo jedno od pitanja. Budimo optimistični i ne razmišljajmo o crnim scenarijima”, ohrabrio je Čeferin nogomet i širu javnost.