Paradoksalna kazna

NK Varaždin kažnjen zbog neprimjerenog skandiranja gledatelja vezanog uz odluku suca koji je koristio VAR!?

Portal Novilist.hr

Sudac Tihomir Pejin provjerava sporne situacije ispod zapadne tribine varaždinskog stadiona/Foto PIXSELL

Sudac Tihomir Pejin provjerava sporne situacije ispod zapadne tribine varaždinskog stadiona/Foto PIXSELLRIJEKA Disciplinski sudac Hrvatski Telekom Prve lige Alan Klakočer donio je odluke o kaznama po prijavama službenih osoba s utakmice 20. kola HT Prve lige Varaždin – Hajduk: 


– Tijekom utakmice Varaždin-Hajduk u više navrata od strane pripadnika navijačke skupine Torcida na južnoj tribini stadiona evidentirano je paljenje pirotehničkih naprava (27 baklji, 8 dimnih kutija i 2 bljeskalice). Zbog prekršaja iz članka 67. DP HNS-a i učestalog ponavljanja istih na prvenstvenim utakmicama u tekućem prvenstvu HNK Hajduk je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 40.000 kuna.


– Također, od strane gledatelja smještenih na zapadnoj tribini u sudačkoj nadoknadi utakmice evidentirano je neprimjereno skandiranje vezano na odluku suca utakmice pa je NK Varaždin kao organizator utakmice zbog prekršaja iz članka 67. i 88. DP HNS-a kažnjen novčanim iznosom od 16.000 kuna.
Također, od strane gledatelja smještenih na zapadnoj tribini u sudačkoj nadoknadi utakmice evidentirano je neprimjereno skandiranje vezano na odluku suca utakmice pa je NK Varaždin kao organizator utakmice zbog prekršaja iz članka 67. i 88. DP HNS-a kažnjen novčanim iznosom od 16.000 kuna.”


Na facebook stranicama NK Varaždina objavljeno je reagiranje na Klakočerove odluke: 


“Zanimljiva situacija koja je nastala zbog propusta u najavljenom načinu provođenju VAR-a, kako je bilo komunicirano dopisima i seminarima. Naime, stadionske službe koje s gledateljstvom komuniciraju putem semafora i putem razglasa nisu imale nikakve obavijesti, a koje su trebale imati, iz VAR sobe što se i na koji način pregledava te koji je točan razlog pregleda VAR-a. Shodno tome, gledateljstvo na zapadnoj tribini izrazilo je svoje nezadovoljstvo zbog situacije koja se dogodila u nadoknadi drugog poluvremena te vraćanju akcije s prekršaja nad igračem Varaždina na polovici terena na kazneni udarac koja ni pod kojim okolnostima se ne može prozvati rasizmom ili vrijeđanjem po nacionalnoj osnovi. Predstavljanje problema u komunikaciji je bilo naglašeno od strane NK Varaždin na sastanku prije utakmice te je nezadovoljstvo s načinom komunikacije bilo naznačeno i nakon utakmice. Zanimljiva činjenica je i ta da tijekom nešto više od 90 minuta, nije zabilježen niti jedan “izgred” ili “dovik” s iste tribine. Ova situacija kažnjenja je s čak 10.000 (!) kuna kazne.


Uz navedeno, u kazni je izrečen i “propust u organizaciji” zbog unosa priotehničkih sredstava gostujućih navijača. NK Varaždin je zajedno sa angažiranom zaštitarskom službom, a sve prema zahtjevima MUP RH angažirao adekvatan broj zaštitara te vlastitu redarsku službu te je pripremio sve prilaze shodno nekolicini sastanaka sa nadležnim organima u tjednu prije utakmice. Zaštitarska služba iskoristila je sve zakonom dopuštene mjere u maksimalnom obujmu kako bi se izvršila kontrola i pregled gostujućih navijača kako bi utakmica prošla bez problema i pirotehnike te je vlastitim pregledom stadiona prije otvaranja pronađeno nekoliko sakrivenih pirotehničkih naprava što, prema našim saznanjima, do sada nije u vlastitom aranžmanu kluba domaćina pronađeno na nijednom drugom stadionu u Hrvatskoj što dovoljno govori o angažiranosti kluba kako bi utakmica bila sigurna za sve gledatelje i posjetitelje”, stoji u obraćanju za javnost iz NK Varaždina.