Uzaludan trud

Nizozemski klubovi koji su podnijeli sudsku tužbu protiv odluke saveza nisu dobro prošli

HinaAMSTERDAM Nizozemski sud u četvrtak je potvrdio odluku Nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) koji je 24. travnja zbog pandemije koronavirusa poništio sezonu u Eredivisie i odlučio da neće biti prvaka, da nitko neće ispasti iz prve lige, ali i nitko iz druge lige neće ući u viši rang.


Vodeći klubovi iz Eerste divisie (druge lige) Cambuur i De Graafschap podnijeli su žalbu zbog takve odluke i na sudu su tražili plasman u viši rang natjecanja.


Sud je odbacio njihove argumente poručivši kako KNVB ima moć donošenja takve odluke.
“KNVB je bio pred zidom i morao je donijeti odluku. Ne raditi ništa nije opcija,” kazao je sudac dodavši: “Cijela situacija je gorka za Cambuur i De Graafschap, ali to nije dovoljno da se odluka promijeni.”


Uoči prekida natjecanja Cambuur i De Graafschap su bili u uvjerljivom vodstvu na ljestvici, no iduće sezone ponovo će biti drugoligaši. S druge strane, nitko neće ispasti iz lige što je bio poklon za ADO Den Haag i Waalwijk koji su bili na korak od ispadanja.


Nizozemska vlada je 22. travnja donijela odluku kojom se do 1. rujna zabranjuju sva javna okupljanja, uključujući i nogometne utakmice. Dva dana kasnije KNVB je donio odluku o prekidu prvenstva. Ajax i AZ Alkmaar su imali po 56 bodova nakon 25 kola. Ajax je imao bolju gol-razliku, ali AZ ih je pobijedio u obje utakmice.


Savez se nikako nije mogao odlučiti tko će biti prvak, pa su donijeli odluku da nema prvaka. Ajax i AZ su izborili plasman u Ligu prvaka, a PSV, Feyenoord i Willem II u Europsku ligu.