Nije vrijeme za euforiju

Nikoličius i Jakobušić su pokazali da znaju i mogu stvoriti bolji Hajduk, ali na ljeto ih tek očekuju pravi izazovi

P. N.

Lukša Jakobušić/Foto PIXSELL

Lukša Jakobušić/Foto PIXSELL

Pitanje svih pitanja je koliko Hajduk ima i koliko će imati novaca na ljeto da Nikoličius i Jakobušić poslože kvalitetnu i respektabilnu momčad



SPLIT Malo je tko očekivao da će Hajduk u razmaku od samo petnaestak dana dvaput i to na Rujevici pobijediti Rijeku. Možda samo oni najveći optimisti! Oba ogleda Splićani su dobili  identičnim rezultatom (1:0). Prvi ogled riješio je Caktaš u sudačkoj nadoknadi susreta, drugi pak Umut nakon sjajne asistencije Livaje. Hajduk je u drugoj utakmici osim Livaje u svojim redovima imao još novih lica. Debitirao je Fossati, a počeo je i Teklić, koji je na opće iznenašenje dobio priliku da krene od početka susreta.


U posljednjim danima zimskog prijelaznog roka Hajduk je doveo tri nova igrača Marko Livaja je stigao iz AEK-a kao slobodan igrač. Dogovorena je suradnja do kraja sezone. Marco Fossati je doveden iz talijanskog drugoligaša Monze na posudbu, također do završetka sezone. Sa švedskim reprezentativcem Alexanderom Kačaniklićem potpisan je troipol godišnji ugovor. Još ranije iz Aston Ville na posudbu do kraja prvenstva doveden je reprezentativni čuvar mreže Lovre Kalinić. Dolaskom četvorice iskusnih igrača sportski direktor Mindaugas Nikoličius, naravno uz blagoslov predsjednika Lukše Jakobušića, pokazao je i potvrdio da misli i želi stvoriti boljeg i kvalitetnijeg Hajduka. Već druga utakmica na Rujevici pokazala je i potvrdila ispravnost njihovih promišljanja. Na dobrom su putu i to nitko ne može osporiti.


Mijo Caktaš je posebna priča na Poljudu. Nakon nove pobjede nad Rijekom u sveopćem slavlju nitko nije niti u jednom trenutku spomenuo Caktaša. Jedan gol, tri boda i nova pobjeda… Sve se u tren oka promijenilo. “Balun” je vražja stvar. Drugi dio priče odnosi se na igrače koji su na posudbi do kraja sezone, a im ih podosta – čak šestorica. Objektivno će na Poljudu teško biti zadržati svu šestoricu, prije svega Livaju, koji se pokazao kao veliko pojačanje. Dva su još problema za čelnike kluba, a to su mladi reprezentativac, stoper Marijo Vušković, te vezni igrač Stanko Jurić. Vušković je zanimljiv mnogim europskim klubovima, koji su ga već zimus želje dovesti u svoje redove. Međutim, Hajduk ga ne želi pustiti ispod najmanje 5 milijuna eura odštete. Jurić također ima nekih ponuda, želio ga je Werder i neki talijanski klubovi…




Druga pobjeda nad Rijekom pokazala je da Hajduk s ovim i ovakvim kadrom može biti puno uspješniji nego prethodnih sezona. Pitanje svih pitanja je koliko Hajduk ima i koliko će imati novaca na ljeto, da Nikoličius i Jakobušić poslože kvalitetnu i respektabilnu momčad.