U sretniju budućnost

Nestaje jedan od najstarijih riječkih nogometnih klubova: Lučki radnik u stečaju, osnovan NK Doker!

Marko Cvijanović

Arhiva NL

Arhiva NL

Zbog izvjesnih dugovanja pokrenut je stečaj Lučkog radnika, a istodobno održana osnivačka Skupština Dokera. U upravljačkoj strukturi obaju klubova, ugašenoga i osnovanoga, prevladava isto prezime – Ćulumović



Dvije vijesti u jednoj glase: Nogometni klub »Lučki radnik« više ne postoji, novi klub, nastao na temeljima ugašenoga, zove se »Doker«!  Činjenice kažu sljedeće: zbog izvjesnih dugovanja pokrenut je stečaj »Lučkog radnika«, a istodobno održana osnivačka Skupština »Dokera«. U upravljačkoj strukturi obaju klubova, ugašenoga i osnovanoga, prevladava isto prezime – Ćulumović, stečaj »Lučkog radnika« pokrenut je za predsjednikovanja oca Marinka, novi predsjednik »Dokera« je njegov stariji sin Gordan.



Rikard Benčić novi član Prve županijske lige


Nogometaši Rikarda Benčića natjecat će se u novoj sezoni u Prvoj županijskoj ligi. Najvažnija je to vijest s plenuma Prve i Prve A županijske lige koje u novu sezonu kreću 6. rujna s početkom u 17 sati. Rikard Benčić je status županijskoga prvoligaša stekao kao trećeplasirana momčad Prva A županijske lige prošle sezone. Plasman je kao prvoplasirana momčad ostvario Vihor, a još se jedno mjesto otvorilo odlaskom »Lokomotive« u Međužupanijsku ligu Rijeka. Budući da drugoplasirana momčad Prve A županijske lige, Risnjak, nije izrazio želju za višim rangom natjecanja, trinaesta momčad postao je Rikard Benčić.


Parovi 1. kola, Prva županijska liga: Lovran – Mune, Kraljevica OŠK Omišalj, Klana – Zamet, Cres – Borac, Rječina – Draga, Vihor – Rab, Rikard Benčić slobodan. Parovi 1. kola, Prva A županijska liga: Mrkopalj – Polet, Goranka Vrbovsko, Turbina – Goranin, Gomirje – Snježnik, Omladinac – Kozala.





To je sukus najnovijih vijesti s riječke nogometne scene koja je ostala bez jednog od najstarijih klubova, osnovanog još davne 1929. godine pod imenom »Magazzini generali«, koji je s vremenom mijenjao naziv u »Javna skladišta«, prije negoli je postao »Lučki radnik« (1951.) i zadržao identitet do neslavnoga kraja uslijed nepremostivih financijskih problema. Ništa novo. Vrlo sličan scenarij doživjeli su u bližoj povijesti »Orijent« i »Pomorac«, koji su pod novim imenima (Orijent 1919, Pomorac 1921) krenuli ususret nekoj sretnijoj budućnosti.


Kad je budućnost »Dokera« u pitanju, izvjesno je da će se klub u prvoj sezoni osnutka natjecati u četiri kategorije: juniorka i kadetska momčad novi su članovi Nogometne lige Rijeka, pioniri i mlađi pioniri natjecat će se u Prvoj omladinskoj ligi. Za struku će brinuti Gordan (pioniri) i Ozren Ćulumović (juniori), Emil Lazarić (kadeti) i Dražen Batarelo (mlađi pioniri), mladi nogometaši »Dokera« trenirat će na trima riječkim terenima s umjetnom travom – na pomoćnom igralištu na Kantridi, Omladinskom igralištu i stadionu »Robert Komen«.


– Stečaj je, na žalost bio neminovan – kaže Marinko Ćulumović, dugi niz godina alfa i omega »Lučkog radnika«, na temeljima kojega je nastao Nogometni klub »Doker«.– »Doker« će slijediti tradiciju »Lučkoga radnika«, u kojemu su godinama rasle generacije dobrih nogometaša i, što je još važnije, čestitih ljudi.


Prvi predsjednik »Dokera« Gordan Ćulumović ambiciozno najavljuje novu sezonu i svijetlu budućnost novoosnovanog kluba.


– U stručnom dijelu neće biti nekih osobitih promjena, jedina novost tiče se suradnje s »Lokomotivom« koja je još u povojima, ali se nadam da će dati dobre rezultate za oba riječka kluba. Ono što smatram jednim od značajnijih ciljeva jest formiranje seniorske momčadi jer se ne kaže bezveze da klub bez seniora nije klub. Istina jest da je seniorska momčad samo trošak, ali u jednom se klubu sve vrti oko seniora – rekao je Gordan Ćulumović.