Financijski fair play

Nepovratno potonuo UEFA-in koncept FFP-a: City i Pep spašeni, pošteni izigrani

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Teško je vjerovati da će nakon ovoga vladari modernog nogometa osjećati ikakvu potrebu za odgovornim ponašanjem u tom kontekstu



ZAGREB Presuda Suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lausanni, kojom je poništena UEFA-inu odluku o izbacivanju Manchester Cityja iz Lige prvaka u sljedeće dvije sezone zbog kršenja pravila financijskog fair playa, glasno je odjeknula nogometnom Europom. Zapravo, najviše među klubovima koji također imaju puno novca, ali, za razliku od Građana, trude se poštovati pravila.


Jednostavno, teško je vjerovati da će nakon ovoga vladari modernog nogometa osjećati ikakvu potrebu za odgovornim ponašanjem u tom kontekstu. Manchester City je dobio laganu packu po prstima, a kazna od deset milijuna eura sasvim sigurno neće preteško pasti prebogatim vlasnicima kluba, koji toliko novca zarade u rekordno kratkom roku.


Pep odahnuo


Nije na odmet podsjetiti da je UEFA prije pet mjeseci izbacila Manchester City iz Europe na dvije godine, uz kaznu od trideset milijuna eura zbog kršenja financijskog fair playa. Građani su naime, vješto zaobilazili pravila o poslovanju sa sponzorima koji su povezani s vlasnicima kluba, a novac je upumpavan u klub kroz sponzorske ugovore s takvim kompanijama. Uz sve navedeno, Manchester City nije htio surađivati s UEFA-om u istrazi ovog slučaja.




– Da smo pogriješili, prihvatili bismo odluku o kazni. Imamo se pravo braniti jer vjerujemo da je to što smo napravili ispravno. Tri neovisna suca su tako rekla, a ja sam nevjerojatno sretan zbog te odluke. To dokazuje da nije istina ono što su ljudi pričali o našem klubu. Ono što smo osvojili na terenu, obranit ćemo na terenu – slavodobitno je kazao Pep Guardiola nakon presude u prilog Manchester Cityja.


U ovom trenutku se čini da je koncept financijskog fair playa, kao pravila koje je trebalo smanjiti sve veći jaz među trebao je smanjiti razliku između bogatih i siromašnih, nepovratno potonuo. Zbog takvog dojma se oglasio i Jürgen Klopp, čiji Liverpool spada u kategoriju klubova koji su poslovali u zadanim okvirima i ispali naivni.


– Nemam ništa protiv Manchester Cityja, ali smeta me kako funkcionira sustav. Nikome ne želim da gubi novac. Međutim, ako postoje nekakva pravila, onda bi bilo u redu da ih se svi skupa držimo i poštujemo ih – poručio je Klopp.


Novi problemi


Prema njegovim riječima, presuda CAS-a otvorila je dosta problema za moderni nogomet.


– Ako kažemo da nema potrebe za nadgledanjem poslovanja i potrošnje klubova, sav utjecaj će biti prepušten ljudima koji imaju gomile novca. Ispada da više nije bitno koliko se troši i zarađuje, pod uvjetom da je netko spreman trošiti milijardu vlastitog novca godišnje. Nema smisla držati se pravila, koja popuštaju kada bi netko htio raditi što mu se prohtije – dodao je trener Liverpoola.


Njegov klub spada među one koji su u zadnjih nekoliko sezona zaradili najviše na svijetu, ali su, svejedno poštovali odredbe financijskog fair playa.


– Ako smo svi prihvatili taj model, a jesmo, onda takve stvari nemaju smisla. Jednostavno, pravila se moraju poštovati. Nisam zabrinut za Liverpool jer mi nikada nećemo trošiti novac koji nemamo – zaključio je Klopp.
Guardiola nije bio oduševljen istupom Kloppa, ali ni Josea Mouringha, koji je presudu CAS-a nazvao sramotnom.


– Ako žele razgovarati, tu sam. Znaju moj broj, mogu me nazvati i sve ću im objasniti. Nije problem. Presuda triju nezavisnih sudaca je jasna. Mi ne moramo tražiti dozvolu za nastup, mi zaslužujemo biti u tom društvu – uzvratio je Prep Guardiola.