Dvoboj u Velikoj Gorici

Neki novi klinci Samira Toplaka: Rijeka u subotu gostuje kod prodrmane momčadi Gorice

Davor Petrović

VRAĆENA POZITIVA - Jurica Pršir/Foto PIXSELL

VRAĆENA POZITIVA - Jurica Pršir/Foto PIXSELL

U goste nam stiže jaka momčad koja se bori za naslov prvaka, a mi očekujemo dobru utakmicu i našu pobjedu - kaže 21-godišnji veznjak Jurica Pršir



VELIKA GORICA Subotnji dvoboj s Rijekom za nogometni dio Turopolja predstavlja svojevrsni podsjetnik na dane kada je punim plućima živjela nada da Gorica može pokvariti račune članovima Velike četvorke i izboriti plasman na poziciju koja vodi u Europu.


Naime, početkom prosinca prošle godine uknjižena je pobjeda na Rujevici, koja je, u tom trenutku, značila hvatanje priključka s vodećima.


U međuvremenu je Gorica doživjela šest uzastopnih prvenstvenih poraza i izgubila je polufinale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa na gostovanju kod Hajduka, a ceh za sve je platio donedavni trener Krunoslav Rendulić, kojeg je prije nešto manje od dva tjedna zamijenio Samir Toplak. Taj prekaljeni stručnjak je u ekspresnom roku prodrmao momčad i vratio joj pobjednički mentalitet.




Pod Toplakovim vodstvom Gorica je bila uvjerljiva u srazu s Hrvatskim dragovoljcem (4:0), a zatim je nadigrala Osijek u Gradskom vrtu (0:0). Naravno, dugotrajni negativni niz je maknuo Turopoljce na bodovni zaostatak, koji nije ni blizu pozicija vrijednih borbe za Europu. S druge strane, sada se otvorio prostor za davanje prilike mlađim igračima, koji su zbog imperativa rezultata bili u drugom planu.


Nova rješenja


Prva dva nastupa s Toplakom u ulozi prvog čovjeka struke definitivno su pokazala da se to moglo napraviti i ranije. Naime, mnogi su smatrali da će odlazak Kristijana Lovrića u Osijek označiti početak pada Gorice, a prekaljeni 51-godišnji stručnjak, koji u životopisu ima 272 utakmice u HT Prvoj ligi, preko noći je pronašao nova rješenja.


– U Osijeku smo svi bili na pravoj razini. Ne sjećam se kada smo igrali tako dobro, kao u prvom poluvremenu te utakmice, gdje smo imali četiri velike prilike. Pobjeda nad Hrvatskim dragovoljcem nam je donijela pozitivu i vratila samopouzdanja – objašnjava 21-godišnji Jurica Pršir, koji s deset mjeseci starijim Hrvojem Babecom čini najmlađi tandem defenzivnih veznjaka u HT Prvoj ligi.


Junior


Dodatnu vrijednost bodu iz Osijeka daje i činjenica da je Gorica tu utakmicu odigrala bez dvojice prekaljenih internacionalaca iz Nizozemske, Joeya Suka i Matthewa Steenvoordena. Zapravo, Toplak je na travnjak Gradskog vrta poslao vrlo mladu udarnu jedanaestorku, u kojoj je najstariji igrač bio 26-godišnji Aleksandar Jovičić.


Osim njega, tu su, od iskusnijih, bili godinu dana mlađi Iyayi Atiemwen, Cheick Keita i Musa Muhhamed. Svi ostali članovi te postave još uvijek imaju pravo nastupa za reprezentativnu kategoriju U-21, s time da je centralni napadač Caio Da Cruz još uvijek junior.


Povrh toga, priliku s klupe za pričuve su dobili Toni Fruk, Saša Marjanović i Younes Delfi. Svoj trojici godina rođenja počinje s brojem 2. Jednostavno, Toplak je po tko zna koji put pokazao da je trener koji se ne boji pružiti priliku mladim igračima, a oni su posrnuloj Gorici donijeli polet i pozitivan stav na terenu, odnosno ono što se naziva sportsku drskost.


– U Osijek smo išli po pobjedu. Na žalost, osvojili smo samo jedan bod. Sada se moramo što bolje pripremiti za Rijeku, koju smo pobijedili na Rujevici. U goste nam stiže jaka momčad koja se bori za naslov prvaka, a mi očekujemo dobru utakmicu i našu pobjedu – zaključuje Pršir.