Igor Tkalčević

Nekadašnji trofejni igrač Rijeke postao je dio ambicioznog otočkog nogometnog projekta: “Sve smo dogovorili u deset minuta”

Valentina Prokić

Igor Tkalčević

Igor Tkalčević

Iz profesionalnog sam se spustio u amaterski nogomet i nemam problema s tim te želim napraviti od Krka, zajedno s predsjednikom i Upravom, otočki profesionalni klub, koji će biti novi nositelj kvalitete u našoj regiji – prenio je Tkalčević



RIJEKA  Nogometaši Krka danas kreću s pripremama za novu sezonu pod vodstvom novog trenera Igora Tkalčevića. Po završetku prošle sezone Damir Kraljić preselio se u Mavrince, gdje je preuzeo funkciju sportskog direktora Grobničana. Tkalčević se nakon pet godina inozemstva vratio u Hrvatsku, a predsjednik Krka Denis Šikljan posjetio ga je u njegovoj Baranji.


– Od 2017. godine sam vani, prvo Katar tri i pol godine, a 2021. u siječnju sam se vratio kući. Bilo je to jedno lijepo iskustvo, obogatio sam svoje nogometno i životno iskustvo. Poslije toga sam bio osam mjeseci doma, imao sam ponuda od lokalnih klubova i klubova van Hrvatske, ali htio sam ostati ovdje i posvetiti se obitelji i daljem napretku u poslovnom smislu. U kolovozu sam otišao u Siriju, bilo je to još ljepše iskustvo u kolijevci civilizacije, gdje sam jako puno naučio o životu i nogometu. Mogu povući paralelu s poslijeratnom Hrvatskom 90-ih u kojoj sam sudjelovao kao i većina Hrvata i vidio sam kako se ljudi dižu iz pepela. Bio sam osam mjeseci u Siriji i vratio sam se u travnju – prisjetio se prošlih angažmana nekadašnji igrač Rijeke s kojom je i osvojio Kup Hrvatske nakon 27 godina posta.


Popularnom Profesoru, što mu je bio jedan od nadimaka tijekom igračke karijere, poziv predsjednika Krka stigao je u pravo vrijeme.




– Kad je predsjednik Šikljan nazvao i pokazao interes za mene i moj angažman, rekao sam mu da sam u svojoj Baranji, u Čemincu. Rekao je »vidimo se za pet sati« i došao u Čeminac, prezentirao mi je ciljeve i ambicije kluba i doslovce nakon deset minuta smo sve utanačili. Iz profesionalnog sam se spustio u amaterski nogomet i nemam problema s tim te želim napraviti od Krka, zajedno s predsjednikom i Upravom, otočki profesionalni klub, koji će biti novi nositelj kvalitete u našoj regiji – prenio je Tkalčević.


Dobri temelji


Nakon dogovora, novi trener pozabavio se upoznavanjem momčadi prvo kroz snimke, a zatim i kroz razgovore.


– Upoznao sam momčad kroz snimke utakmica koje sam dobio od suradnika u klubu. Imamo dobre temelje, znam koliko sam vremena zajedno s Upravom uložio u dovođenje novih igrača. Još nismo izlazili van s imenima, sve dosad su bila samo nagađanja. Dogovorili smo se oko angažmana sa stoperom Tomislavom Bokulićem. Imam još jednog igrača zaštićenog godišta, koji može pokriti desno bočnog i lijevog stopera i jednog kvalitetnog napadača – najavljuje nove poteze u klupskoj sportskoj politici Igor Tkalčević, koji je osim šefa struke preuzeo i ulogu sportskog direktora.


– Imamo odličan omladinski pogon na čelu s Alenom Perušićem i Sinišom Ćaletom, koji rade jako dobar posao. Osim toga, imamo neke igrače koji su bili na posudbama tako da će se svi oni priključiti momčadi i pokazat će svoje kvalitete, za koje vjerujem da su za ovaj i viši rang natjecanja, kojem stremimo u sljedećoj sezoni – dodaje trener Krka.


Krk želi u viši rang natjecanja te je s Gradom Krkom, koji je vlasnik stadiona, dogovorio investicije i potrebne zahvate kako bi se ispunili uvjeti za dobivanje licence.


– Kako bi moj prijatelj Mladen Ivančić rekao, »da će biti lako, neće, da će biti teško, hoće«. Pun sam energije kao i igrači i svi jedva čekamo krenuti u pripreme – nestrpljiv je novi šef struke Krka.


Tkalčević je okupio i svoj stručni stožer, koji će zajedno s njim krenuti u nove izazove.


– Što se tiče stručnog stožera, dogovorio sam sve s Armandom Pejnovićem, kondicijskim trenerom, fizioterapeut će biti Denis Miškulin s kojim imam iskustvo u radu kada sam bio u Rijeci II i koji je magistar fizioterapije. Unutar našeg kluba isto ima kvalitetnih trenera koji će se uključiti u rad seniorskog pogona. Dino Dminić će biti moj prvi pomoćnik i imat ćemo vjerojatno još jednog vanjskog suradnika s kojim pregovaramo, a to je jedno poznato ime u riječkoj regiji – dodaje Tkalčević, koji je sve posložio prije početka rada na otoku.


Odlični uvjeti


Rad u domaćem nogometu je zasigurno velika promjena u odnosu na rad u inozemstvu, no Tkalčević to ne doživljava na taj način.


– Bio sam trener Lošinja i nisam se nikada isključio iz svih liga našeg nogometa. Pratim sve svoje igrače koje sam trenirao prije deset godina, koji su danas seniori. Imamo dobre kontakte i imam osjećaj kao da nisam ni izašao iz našeg nogometa. Sve što sam doživio van hrvatskih granica me samo oplemenilo kao trenera i ovo vidim kao korak naprijed u karijeri – mišljenja je Igor Tkalčević.


Što se plana i programa priprema tiče, nogometaši Krka će gotovo sve vrijeme raditi na svom terenu.


– Pripremljen je plan i program. Imat ćemo između 25 i 30 treninga unutar 40 dana. Imamo odlične uvjete na Krku, glavni i pomoćni teren iste su kvalitete, na oba je vrhunska trava tako da imamo sve preduvjete za kvalitetan rad što me veseli i jedva čekam da počnemo. Igrat ćemo sedam pripremnih utakmica. Otići ćemo na četverodnevni »team building« od 10. do 13. kolovoza u Ravnu goru. U dolasku ćemo odigrati utakmicu u Vinodolu, a dok smo u Ravnoj Gori igrat ćemo s Opatijom, najvjerojatnije u Vratima – zaključio je Igor Tkalčević.


Vargić vođa na terenu i u svlačionici

Krk je napravio veliki »boom« na nogometnoj razini dovođenjem iskusnog vratara Ivana Vargića, koji je nosio dres Đakova, Osijeka, Rijeke, Lazija, Kopra… Nakon godinu dana stanke odlučio je odjenuti dres Krka.


– Kuća se gradi od temelja, tako da smo morali dovesti kvalitetnog vratara, a Vargić je prvoligaški iskusnik s kojim smo dobili jako puno na kvaliteti u momčadi, ali i iskusnog igrača koji će biti pravi vođa u svlačionici i na terenu. Igrači će to znati prepoznati. Vargić je izuzetno kvalitetan vratar s kojim smo pregovarali mjesec dana, bili su to mukotrpni i dugotrajni pregovori koji su na kraju uspješno završili. On je veliki profesionalac i posljednjih godinu dana je individualno trenirao i baš zbog njegove profesionalnosti su pregovori bili dugi. Rekao mi je: »ako ću se posvetiti tome, onda ću se posvetiti sto posto«. Svakodnevno smo pregovarali, stalno sam mu dosađivao, sve u interesu kluba. Osim toga, upisao je školu za trenera te ga interesira unutarnje funkcioniranje kluba, tako da će biti uključen i u rad stožera kako bi izbliza vidio kako to sve ide. Krk je pokazao snagu s kojom krećemo u novu sezonu, ali tu još nije priči kraj. Nismo završili s dovođenjem igrača, ali ni sa pojačanjima u stručnom stožeru – komentirao je trener Krka dovođenje 35-godišnjeg iskusnika.